ΕκδηλώσειςΚαστοριά

“Καστοριά, χίλια χρόνια μετά την απελευθέρωση της από τους Βουλγάρους” (ρεπορτάζ – φωτογραφίες)

Το απόγευμα της π. Κυριακής 22/4/2018, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς, στο πλαίσιο των δράσεων του γνωστού πλέον Σπουδαστηρίου Τοπικής Ιστορίας του, διοργάνωσε εκδήλωση-αφιερωμένη στον Βασίλειο Β’ Βουλγαροκτόνο, ακριβώς 1.000 χρόνια μετά που απελευθέρωσε την Καστοριά από τους Βουλγάρους του Σαμουήλ.

Η εκδήλωση περιελάμβανε 3 μέρη: το ιστορικό, το λογοτεχνικό και το ποιητικό κι έγινε με πρωτοβουλία του μέλους του Συλλόγου Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Σόνιας Ευθυμιάδου-Παπασταύρου, η οποία αφηγήθηκε και ανάγνωσε στα δύο πρώτα μέρη αντιστοίχως, ενώ η εκπαιδευτικός-θεατρολόγος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς κ. Χριστίνα Μουσαφειροπούλου διάβασε απόσπασμα από το έπος του Κωστή Παλαμά «Η Φλογέρα του Βασιλιά», που στον Βασίλειο Β’ αναφέρεται.

Η εκδήλωση, ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα, φώτισε άγνωστες σελίδες της Τοπικής -και όχι μόνον αυτής- Ιστορίας μας, ζωντάνεψε σκηνές που συνέβησαν τότε και κατάφερε να μεταφέρει τους ανθρώπους που την παρακολούθησαν στην Καστοριά της εποχής εκείνης.

Άκρως απογοητευτική διαπίστωση που έκαναν όλοι όσοι έδωσαν το παρών ήταν ότι απουσίαζαν σύσσωμες όλες οι αρχές του τόπου: ο Δήμος και η Περιφέρεια, που απαξίωσαν να εκπροσωπηθούν έστω και από έναν και μόνο εκπρόσωπο, αλλά και οι δύο βουλευτίνες. Αναρωτιόμαστε μήπως αποδεικνύει όχι μόνο την αδυναμία τους να εκτιμήσουν τη σπουδαιότητα κάποιων εκδηλώσεων («Δεν ήταν σουβλακογιορτή» είπε κάποιος «για να έχει πλήθος και να εμφανιστούν για τις ψήφους»), αλλά μήπως αποδεικνύει και την αδιαφορία τους προς την Τοπική μας Ιστορία; Μήπως;

 

Back to top button