Καστοριά – Συνταγή: Δαναλίκ (αρβανίτικη πίτα) 

Αρβανίτικη πίτα Δαναλίκ από τη Μαρία

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό γάλα
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
8 αυγά
αλάτι μία πρέζα
2 φύλλα πίτας ψημένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στρώνω σε Νο 36 ταψί ένα φύλλο πίτας, τρίβω από πάνω τα ψημένα φύλλα, ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά, αφού τα έχω ανακατώσει σ’ ένα μπολ.
Λιώνω 2-3 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό, το ρίχνω από πάνω
και ψήνω την πίτα στους 200 βαθ. 1 ώρα.

Καλή σας επιτυχία
Μαρία

 

 

ΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Αναρωτηθήκαμε ποτέ τι είναι η Εκκλησία και τι της οφείλουμε;

Οι Πατέρες λένε πως η Εκκλησία είναι ένα μεγάλο Νοσοκομείο που εφημερεύει σε εικοσιτετράωρη βάση, εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια. Ένα Νοσοκομείο που εφημερεύει για όλους. Για ασφαλισμένους και για ανασφάλιστους. Για πλούσιους και για άπορους. Για επώνυμους και για ανώνυμους και περιθωριακούς ανθρώπους. Ένα μεγάλο Νοσοκομείο στο οποίο αντιμετωπίζεται κάθε νόσημα όσο βαθύ, όσο λοιμώδες και όσο θανατηφόρο κι αν είναι.

Ένα μεγάλο Νοσοκομείο στο οποίο μπαίνεις άρρωστος και βγαίνεις υγιής, όπως η αιμορροούσα. Μπαίνεις διώκτης και βγαίνεις Απόστολος, όπως ο Παύλος. Μπαίνεις αμαρτωλός και βγαίνεις άγιος, όπως η αγία Μαρία η Αιγυπτία. Μπαίνεις λύκος και βγαίνεις αρνί, όπως ο άγιος Μωυσής ο Αιθίοπας.

Μπαίνεις πτώμα εν αποσυνθέσει και ανίστασαι τετραήμερος, όπως ο Λάζαρος! Γιατί στην Εκκλησία δεν υπάρχει θάνατος. Δεν υπάρχουν νεκροί. Η Εκκλησία είναι η χώρα των Ζώντων όπου υπάρχει Ζωή και περίσσεια Ζωής, δηλαδή ο Χριστός!

ΠΑΤΗΡ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ.