Το CNG, δηλαδή το συμπιεσμένο αέριο, είναι το πιο «πράσινο» καύσιμο και το πιο φθηνό για τον καταναλωτή, αλλά αποτελεί και την καλύτερη επιλογή για τη γρήγορη και οικονομικότερη διάδοση του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά και ειδικά για τις περιοχές που είναι απομακρυσμένες από το τα μεγάλα αστικά και βιομηχανικά κέντρα.
H αγορά Ενέργειας στρέφεται στα «πράσινα» ενεργειακά προϊόντα και στα συνδυασμένα πακέτα προϊόντων και υπηρεσιών, όπως αναλύθηκε από τους εισηγητές στην εσπερίδα με θέμα «Ανάπτυξη Ενεργειακών Υποδομών και Υπηρεσιών» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 1ης Ημέρας του Μoney Show 2018.
Το CNG κατά 50% φθηνότερο για τον καταναλωτή
Η ελληνική αγορά θα πρέπει να αξιοποιήσει το CNG σαν εναλλακτικό καύσιμο αυτοκίνησης, ένα καύσιμο ασφαλές και τουλάχιστον οικονομικότερο κατά 50% από τα άλλα καύσιμα κίνησης, τόνισε ο Διευθυντής Ενέργειας του ομίλου Σαμαράς & Συνεργάτες κ. Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να έχει μόλις 13 πρατήρια CNG, όταν στη Βουλγαρία, μία χώρα μικρότερη από την Ελλάδα, υπάρχουν 112 πρατήρια.
Εκτιμά ο ομιλητής ότι η αγορά θα τονωθεί με την έκδοση της ΚΥΑ που αναμένεται για τη λειτουργία πρατηρίων CNG, ενώ πιθανώς εντός του 2018 θα εκδοθεί μία ακόμη Υπουργική Απόφαση , για το LNG, δηλαδή το υγροποιημένο αέριο, για την κατανάλωσή του στην αυτοκίνηση.
Στο μέλλον, θα πρέπει να ξεχάσουμε τα «βενζινάδικα» γιατί θα μετατραπούν σε ολοκληρωμένα πρατήρια παροχής ενέργειας για την αυτοκίνηση, κάτι που συνεπάγεται σημαντικές επενδύσεις, διαφοροποίηση και αλλαγή του προφίλ του κλάδου.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Εταιρείας κ. Στ. Μούντελος, το CNG, είναι έως και 60% φθηνότερο από το πετρέλαιο αλλά γίνεται ακόμη ανταγωνιστικότερο γιατί η καθαρή καύση που εξασφαλίζει συνεπάγεται χαμηλά έξοδα συντήρησης των καυστήρων, ενώ παράλληλα έχει υψηλότερη θερμιδική απόδοση.
Έτοιμη να εφοδιάσει την αγορά είναι και ο άλλος διανομέας που συνεργάζεται με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η CNG THESSALY. Όπως είπε ο κ. Θανάσης Θεοδωρόπουλος, η εταιρεία είναι η πρώτη που δημιούργησε κέντρο συμπίεσης Φ/Α και έχει ήδη εκπονήσει το επιχειρησιακό της πλάνο για την περίοδο 2018-2023, το οποίο προβλέπει διάθεση έως και 35 εκατ κ.μ. και κέρδη της τάξης των 15 εκατομμυρίων. Η εταιρεία είναι έτοιμη να εφοδιάσει περιοχές εκτός Θεσσαλίας, όπως Καστοριά, Άρτα, Φλώρινα, εξυπηρετώντας βιομηχανικές συγκεντρώσεις, αγροτικές εγκαταστάσεις, δημόσια κτίρια, αλλά και την αυτοκίνηση.
Διαβάστε όλο το άρθρο της Άννης Καρολίδου αναλυτικά στο voria.gr