Καστοριά

Μηδαμινή η εγκληματικότητα στην Καστοριά

Η γεωγραφία των ληστειών σε όλη την Ελλάδα: Οι περιοχές που χτυπούν οι διαρρήκτες, οι αποδυναμωμένες περιπολίες και ο τρόμος στη Δυτική Αττική

Του Βασίλη Λαμπρόπουλου
Δεκατρείς θάνατοι από ληστείες σημειώθηκαν το 2017 σε όλη τη χώρα, έναντι εννέα το 2016. Κάθε μήνα στην Αττική σημειώνονται πέντε αιματηρές ληστρικές επιθέσεις. Περίπου το 30%-40% των ληστών και των διαρρηκτών δεν συλλαμβάνονται ύστερα από έρευνες για την εξιχνίαση των υποθέσεων, αλλά εντοπίζονται στον δρόμο έπειτα κυρίως από περιπολίες της ΔΙΑΣ. Η οποία ωστόσο αποψιλώνεται διαρκώς. Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε το 2017 περίπου 106.805 ελέγχους στη Δυτική Αττική (έναντι μόλις 36.547 στο επίσης προβληματικό κέντρο της Αθήνας), από όπου εκπορεύονται πολλές ληστρικές επιδρομές σε όλη την πρωτεύουσα, και προχώρησε σε 3.434 συλλήψεις.
Η περιοχή με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα στην Αττική με βάση την αντιστοιχία πληθυσμού είναι τα Εξάρχεια, ενώ η μικρότερη παρατηρείται στη Δάφνη και στην Καισαριανή. Επιπλέον, συνολικά σε περιοχές όπως το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, η Κηφισιά και άλλες της Βορειοανατολικής Αττικής σημειώνονται υπερδιπλάσιες κλοπές και διαρρήξεις από ό,τι στη Γλυφάδα, στον Αλιμο, στη Βούλα και άλλες στα νότια προάστια της Αθήνας. Από την περιφέρεια, πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, οι περισσότερες κλοπές και ληστείες σημειώνονται στην Αχαΐα, στην Κορινθία και στη Λάρισα.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν περιοχές όπως η Ευρυτανία, τα Γρεβενά, η Θεσπρωτία, η Αρτα, η Πρέβεζα, η Καστοριά και ορισμένες άλλες όπου υπάρχει μηδαμινή εγκληματικότητα.
Διαβάστε όλο το άρθρο του Βασίλη Λαμπρόπουλου αναλυτικά στο tovima.gr

 

Back to top button