Καστοριά

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Καστοριάς: “Εθελοντισμός” και “Ανθρώπινο Χρέος” (άρθρο + ποίημα)

Εθελοντισμός:

Στις παλαιότερες γενιές η λέξη εθελοντισμός έφερνε στο νου τους εθελοντές των πολέμων. Το 1859 στο Σολφερίνο της Βόρειας Ιταλίας γινόταν μάχη μεταξύ της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και Γαλλοϊταλικής συμμαχίας στην διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων. Στη μάχη του Σολφερίνο 300.000 άνδρες συγκρούστηκαν για όλη τη διάρκεια της ημέρας και το σκοτάδι βρήκε το πεδίο μάχης 39.000 νεκρούς και τραυματίες. Οι σπαραχτικές κραυγές των πληγωμένων ακούγονταν πολύ μακριά και προκάλεσαν φρίκη σ’ όσους τις άκουγαν.

Πολλοί απ’ τους τραυματίες μην αντέχοντας τον πόνο παρακαλούσαν για τη χαριστική βολή. Μεταξύ των αυτήκοων μαρτύρων αυτού του δράματος βρισκόταν ένας Ελβετός επιχειρηματίας ο Ιωάννης Ερρίκος Ντυνάν. Δεν μπόρεσε να μείνει απαθής. Οργάνωσε σχεδόν αμέσως σε μικρές ομάδες τους κατοίκους του χωριού Σολφερίνο. Κατευθύνθηκαν στο πεδίο μάχης και άρχισαν να περισυλλέγουν τους τραυματίες, μεταφέροντας τους στο χωριό. Προσπάθησαν να βοηθήσουν όλοι με τα μέσα που είχαν.

Η ενέργεια αυτή έδωσε στον Ντυνάν την ιδέα για την ίδρυση μιας οργάνωσης με σκοπό να προσφέρει βοήθεια. Τον Αύγουστο του 1864 εκπρόσωποι 16 χωρών παρευρέθηκαν στο συνέδριο που έγινε στη Γενεύη θέτοντας τις βάσεις για τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγου του Ερυθρού Σταυρού. Αναφερόμαστε στον Ερυθρό Σταύρο γιατί σήμερα είναι η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθούν και άλλες οργανώσεις με σημαντικό έργο. Ο εθελοντής είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος που πορεύεται με την ελπίδα και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι κι εμείς σαν Εθελοντές Αιμοδότες στηρίζουμε την προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο.

Το ΑΙΜΑ δεν κατασκευάζεται και η ανάγκη των συνανθρώπων μας μπορεί να καλυφθεί εθελοντικά. Η Εθελοντική Αιμοδοσία δεν είναι μόνο μια πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας, είναι μια πράξη βαθιάς κοινωνικής ευθύνης.
«Το να σου προσφέρουν είναι μια ανθρώπινη χαρά, το να προσφέρεις είναι μια χαρά θεία».

 

Το Ανθρώπινο Χρέος

Το αίμα στον άνθρωπο ο αιμοδότης δίνει
Αβίαστα, ελεύθερα, θα διώξει την οδύνη
<<Βοήθα τον συνάνθρωπο>>, λέει με τη ψυχή του
<<Δώστου ζεστό χαμόγελο>>, για πάντα στη ζωή του
Διαδικασία; Σύντομη. Ελάχιστος ο χρόνος
Ακίνδυνη, ανώδυνη. Χαρά, γίνεται ο πόνος
Σωστοί οι Επιστήμονες μες στα νοσοκομεία
κι άρτιος εξοπλισμός για την Αιμοδοσία
Εγγύηση παρέχουμε αγάπη για να δίνει
αθόρυβα και άφοβα, το χέρι του θα τείνει
Στο <<είναι>> του για τη ζωή, το αίμα του χαρίζει
Σε τραυματίες κι ασθενείς. Πόνος; Δεν τον αγγίζει
Στο χρέος; Πάντα πρόθυμος. Με γέλιο καταφθάνει
Νοιώθει χαρά, νοιώθει ζωή, σαν το καθήκον κάνει
Υπέροχα αισθάνεται. Έχει και ευαισθησία,
ν’ ανακουφίζει ασθενείς, να δώσει την Υγεία
Ανθρώπινη η ζεστασιά, που έχει στην ψυχή του,
αγάπη στον συνάνθρωπο, είναι όλη η ζωή του
Χαμόγελο από καρδιάς, είναι η ανταμοιβή του
Ελπίδα για τον άρρωστο, είναι η ευχαριστήσή του
Σ.Ε.Α Ν. Καστοριάς

 

seakastorias.blogspot.gr

Back to top button