Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Πινακίδες για τους τουρίστες σε επτά σημεία της πόλης (ρεπορτάζ – φωτογραφίες – βίντεο)

Ενημερωτικές πινακίδες για τους τουρίστες τοποθετήθηκαν από τον Δήμο Καστοριάς σε επτά σημεία της πόλης.

Τον Ιούνιο του 2015 οργανώθηκε στην πόλη μας ένα διεθνές συνέδριο ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ πολύ υψηλού επιπέδου. Οργανωτής ήταν ο FONDATION SANTE (www.fondationsante.org)  ένας οργανισμός με έδρα τις ΗΠΑ και ηγετικά μέλη σημαντικούς Έλληνες επιστήμονες και υψηλά ιστάμενα στελέχη εταιρειών Βιοτεχνολογίας. Οι σύνεδροι έμειναν πλήρως ευχαριστημένοι από την πόλη μας αλλά και από την εξυπηρέτηση και φιλοξενία μας. Με τη λήξη του συνεδρίου οι φίλοι οργανωτές δώρισαν στον Δήμο Καστοριάς, και ιδιαίτερα στην αντιδημαρχία Πολιτισμού, το ποσό των 10.000 Ευρώ και εμείς αναλάβαμε την υποχρέωση να τοποθετήσουμε σε μνημεία της πόλης ενημερωτικές-πολιτιστικές πινακίδες.

Η πρώτη προσπάθεια “απέτυχε” για λόγους περίεργους!!!  Έτσι λοιπόν αναμορφώσαμε την προσπάθειά μας με σκοπό οι πινακίδες να τοποθετηθούν σε σημαντικά  σημεία της πόλης με γενικές πολιτιστικές πληροφορίες για το ιστορικό κέντρο της πόλης της Καστοριάς. Αν και τα χρήματα της δωρεάς βρίσκονταν στα ταμεία του Δήμου από τον Νοέμβριο του 2015 η γραφειοκρατία, και όχι μόνον, καθυστέρησαν το έργο κατά 30 περίπου μήνες. Έτσι λοιπόν μπορέσαμε να τοποθετήσουμε τις πινακίδες αυτές (6 τον αριθμό συν μία γενικών πληροφοριών) μόλις την 29 Απριλίου 2018!

Οι πινακίδες καλύπτουν όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης και περιέχουν γενικές πληροφορίες κατά περιοχή αλλά και για μεμονωμένα μνημεία (εκκλησίες, αρχοντικά κ.λ.π.). Οι επισκέπτες λοιπόν της πόλης, αλλά και οι Καστοριανοί, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται και να καθοδηγούνται τι να επισκέπτονται στην πόλη αλλά και τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν αυτά που επισκέπτονται και βλέπουν. Οι οδηγίες είναι σύντομες και ουσιαστικές αλλά προβλέπουμε εντός του έτους να μπορούν οι επισκέπτες να επισκέπτονται, μέσω qr code, ειδική ιστοσελίδα για επί πλέον ενημερωτικές πληροφορίες.

Οι πινακίδες είναι διπλές, 7 στα ελληνικά και 7 ίδιες στα αγγλικά στην πίσω όψη τους και πληροφορούν για τα αξιοθέατα που μπορεί να δει ο επισκέπτης πέριξ αυτών, καθώς και ιστορικά στοιχεία της περιοχής.

Τον σχεδιασμό πινακίδων, όπως και την επιμέλεια όλου του υλικού (κείμενα, φωτογραφίες, πίνακες, χάρτες)  είχε ο αρχιτέκτονας Βασίλης Κωστόπουλος.

Θέσεις των πινακίδων:
1) Γενική πινακίδα πόλης στο τουριστικό περίπτερο δίπλα στο συντριβάνι της Νομαρχίας.
2) Κάτω Αγορά (Ψαράδικα, Τζαμί), στην βόρεια προβλήτα στα Ψαράδικα.
3) Τσαρσί (Ομόνοια, Μητρόπολη), στην πλατεία Ομόνοιας.
4) Απόζαρι (Παναγία Φανερωμένη, Δεξαμενή), Βόρεια Παραλία απέναντι από το 3ο Δημοτικό.
5) Απόζαρι (Ελεούσα) στην πλατεία του Απόζαρι.
6) Ντολτσό (Σταυρός, Δραγωτά) στη Νότια Παραλία μετά τον Σταυρό και απέναντι από το αρχοντικό Σκούταρη.
7) Ντολτσό (Καρύδη, Σερβιώτη) στην πλατεία Ντολτσό.

Στον χάρτη παρακάτω τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί.

Μέρη πινακίδας:
1) τίτλος,
2) κείμενο πληροφοριών για τη κάθε συνοικία (χωροταξικές, ιστορικές, κοινωνικές, λαογραφικές),
3) παλιές φωτογραφίες που αφορούν τη συνοικία,
4) λεπτομερής χάρτης κάθε συνοικίας σε κλίμακα 1:1000 με όλα τα αξιοθέατα (εκκλησίες, αρχοντικά, γλυπτά, επισκέψιμοι χώροι κλπ),
5) μικρά κείμενα για τα βασικά αξιοθέατα κάθε συνοικίας αριθμημένα στον χάρτη,
6) νέες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες κάθε συνοικίας,
6) λογότυπο του χορηγού που έκανε τη δωρεά (fondation Sante) και πληροφορίες για την Αντιδημαρχία Πολιτισμού,
7) εικονίδιο qr όπου σκανάρει κάποιος με το κινητό και μεταφέρεται στην ιστοσελίδα του Δήμου όπου στο προσεχές μέλλον θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τα αξιοθέατα,
8) στο κάτω μέρος μια ζωγραφιά ενός Καστοριανού καλλιτέχνη που αφορά και πάλι τη συνοικία.
9) μικρός χάρτης της πόλης (που λέγεται κλειδί) με τη σημειωμένη θέση της συνοικίας για προσανατολισμό

Στη γενική πινακίδα της πόλης (Νο1) υπάρχουν επίσης: χάρτες ολόκληρης της πόλης και της λίμνης, θέσεις των υπόλοιπων πινακίδων, τα μουσεία και οι επισκέψιμοι χώροι της πόλης, γεωγραφικές συντεταγμένες, όπως και η φράση «Καλώς ήρθατε» σε 36 γλώσσες του κόσμου.

Ο Δήμος Καστοριάς ευχαριστεί όσους προσέφεραν αφιλοκερδώς υλικό:
Παλιές φωτογραφίες: Αργ. Παύλου, Παν. Εφόπουλος, Studio Tsolis, κληρ. Γ. Γκολομπία, , Θρασ. Παπαστρατής, Μ. Σινόπουλος -Photography Kastoria, κληρ. Τ. Ζιώγα, Παν. Τσολάκης, Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Τσαρσί», Β. Κωστόπουλος
Νέες φωτογραφίες: Studio Trasias, Studio Tsolis, Photo Kastoria – Δημ. Τσουρτσούλας, ΕΦΑ Καστοριάς, Χρ. Ούσλης, Β. Παπάζογλου, Κων. Βασιλειάδης, Ντ. Αγράμπελη, Αναστ. Λιάπη, Κύρ. Σαμαράς, Μαρκ. Πετρόπουλος, Β. Κωστόπουλος, Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Μύησις»
Ζωγραφικοί πίνακες: Ν. Μουτσόπουλος, Κων. Ρήμος, Δημ. Ιωαννίδης, Δωρ. Χαρίτωνος, κληρ. Β. Παπαντίνα.

Κατασκευή πινακίδων: Ι. Εξηντάρης
Διαστάσεις 2μ. ύψος και 1μ. πλάτος, πλαίσιο αλουμινίου, έγχρωμη ψηφιακή εκτύπωση σε vinyl που καθαρίζεται και αντικαθίσταται εύκολα.

Αναλυτικά στο βίντεο από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού-Παλαιάς Πόλης κ. Λεωνίδα Παπαδημητρίου.

https://youtu.be/unD40M8DeHE

 

 

 

 

Back to top button