ΓούναΚαστοριά

Στη Βουλή έφερε η Μαρία Αντωνίου τη ματαίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος για τη γούνα

“Για μία ακόμη φορά η Καστοριά, η Γούνα και η Τοπική Κοινωνία δέχονται απροκάλυπτα αδικαιολόγητη επίθεση από τη σημερινή κυβέρνηση”

“Άνθρωποι που έχουν άγνοια και έλλειψη πληροφόρησης, οι οποίοι ελαφρά τη καρδία και με συνοπτικές διαδικασίες, πιέζοντας το Υπουργείο Παιδείας, σταμάτησαν ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς”. Το γεγονός αυτό επισημαίνει η Μαρία Αντωνίου σε Ερώτηση που κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην Ερώτηση, “πρόκειται για μία εξαιρετική προσπάθεια έρευνας και ενασχόλησης με την ιστορία της γουνοποιίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη αιώνες τώρα με την Καστοριά και την ευρύτερη περιοχή, που ενημερώνει μαθητές–εκπαιδευτικούς και όλη την τοπική κοινωνία με τα δίκτυα συνεργασιών που αναπτύσσει. Για μία ακόμη φορά η Καστοριά, η Γούνα και η Τοπική Κοινωνία δέχονται απροκάλυπτα αδικαιολόγητη επίθεση από τη σημερινή κυβέρνηση”.

Αθήνα, 2 Μαΐου 2018                  

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

 Θέμα: «Αδικαιολόγητη Κατάργηση Εκπαιδευτικού Προγράμματος στην Καστοριά»

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, δια της Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, προέβη σε μία αξιόλογη πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (ΤΔΠΕΠ) 2017-2018 για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Δικτύου Γούνας, με τη συμμετοχή σχολικών μονάδων της Α/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, και θέμα: «Γούνα: Περιβάλλον και Πολιτισμός».

 Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα εντελώς θεωρητικό και μία εξαιρετική προσπάθεια έρευνας και ενασχόλησης με την ιστορία της γουνοποιίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη αιώνες τώρα με την Καστοριά και την ευρύτερη περιοχή, το οποίο ενημερώνει μαθητές – εκπαιδευτικούς και όλη την τοπική κοινωνία με τα δίκτυα συνεργασιών που αναπτύσσει.

Παράλληλα, συμβάλλει στην άρση των αρνητικών παραδοχών σχετικά με ένα μοναδικό και παγκοσμίως αναγνωρισμένο επαγγελματικό κλάδο και αναδεικνύει μία επιχειρηματική δραστηριότητα που παράγει οφέλη για τους εμπλεκομένους αλλά και για την εθνική οικονομία της χώρας γενικότερα.

Ωστόσο, για μία ακόμη φορά το Πρόγραμμα, η Καστοριά και η Τοπική Κοινωνία δέχονται απροκάλυπτα αδικαιολόγητη επίθεση από ανθρώπους που έχουν άγνοια και έλλειψη πληροφόρησης, οι οποίοι ελαφρά τη καρδία και με συνοπτικές διαδικασίες, πιέζοντας το Υπουργείο Παιδείας, ανέβαλαν το εν λόγω πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2017-2018.

Επειδή το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου, προβλέπει και συμβάλλει στη δημιουργία και διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και στην προαγωγή της Εθνικής, Πολιτιστικής και Πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας.

 Επειδή Καστοριά και Γούνα είναι έννοιες συνυφασμένες μεταξύ τους και η παράδοση αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου έχει άμεση σχέση με την πορεία του κλάδου της Γούνας.

Επειδή σε κάθε κρίση που περνάει ο κλάδος, αδειάζουν στην περιοχή μας, σχολικές μονάδες από μαθητές.

Επειδή διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα και την οικονομία κατά την οποία η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τις παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις που δημιουργούν ευνοϊκές και κατάλληλες συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να άρετε την άδικη και αδικαιολόγητη απόφαση για την κατάργηση του Προγράμματος και να προστατεύσετε κατά συνέπεια την παραγωγική και εμπορική πίστη του κλάδου της ελληνικής γουνοποιίας;
  1. Τελικά η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας επί του θέματος εκφράζει και την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης για το πώς αντιμετωπίζεται ο κλάδος της Ελληνικής Γουνοποιίας;

    Η Ερωτώσα Βουλευτής

         Μαρία Αντωνίου

 

 

 

Back to top button