ΚαστοριάΠρόσωπα

Πέθανε ο Δημήτρης Τσίτσος, αρχιτέκτονας του καφέ Lago και του “Limneon gold”

http://parallaximag.gr/wp-content/uploads/2018/05/tsitsos-profile-picture.jpg

Έφυγε απόψε ένας από τους γνωστότερους αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης, ένας άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε μερικά από τα πιο γνωστά καταστήματα αλλά και σπίτια, ο Δημήτρης Τσίτσος. Ο Δημήτρης Τσίτσος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη . Το 1968 μετακόμισε και έμεινε στην Αυστρία, μέχρι το 1981. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή της Βιέννης και τελείωσε τις σπουδές του στο Ίνσμπουργκ. Εκτός από την αρχιτεκτονική, ασχολήθηκε ενεργά με το θέατρο, στον τομέα της σκηνογραφίας (Ά βραβείο Αυστριακού κράτους για το καλύτερο σκηνικό της χρονιάς του 1976), με τη ζωγραφική και τη γλυπτική.
Δούλεψε δίπλα σε μεγάλους αρχιτέκτονες (Prakneski, Hollein) όπου και απέκτησε και βασικές εμπειρίες και συγχρόνως ασχολήθηκε με μικρότερα έργα φίλων. Από το 1981 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε σχεδόν ασταμάτητα σ’ όλη την Ελλάδα. Πολλές δουλειές του είναι δημοσιευμένες σε πολλά αρχιτεκτονικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αδυναμία είχε πάντα σε αποκαταστάσεις και επαναχρήσεις παλαιών διατηρητέων κτιρίων.
Στο ενεργητικό του έχει πολλές δουλειές που περιλαμβάνουν μονοκατοικίες , διαμερίσματα, γραφεία, ξενοδοχεία, καταστήματα, μπαρ. Κάποιες από τις δουλειές του είναι τα καταστήματα Moda Bagno, Interni και Interni Office σε Ελλάδα, Κύπρο και Κωνσταντινούπολη, καταστήματα Δελούδη, καταστήματα επίπλων Άβαξ στη Θεσσαλονίκη, εμπορικό κέντρο Σαρόγλου στη Ξάνθη, αποκατάσταση συγκροτήματος Βίλκα, καταστήματα Ασλάνης στη Θεσσαλονίκη, ζαχαροπλαστεία Plaisir και Χατζηφωτίου (Παύλου Μελά), καταστήματα ειδών υγιεινής Κιουρκτσόγλου (Γιαννιτσών, Πανόραμα), καφέ Lago στην Καστόρια. Ακόμη έχει επιμεληθεί αρκετούς χώρους στη Λάρισα όπως Club Kika, Argo café, εμπορικό κέντρο Cosmos.
Από τις πιο πρόσφατες δουλειές του είναι και τα club – bar – restaurant DEKKO (Αυτοκίνηση) στη Λ. Κηφισίας και το DEKKO summer στην Λ. Βουλιαγμένης, όπως και café – bar – restaurant Royal café στη Ν. Φιλαδέλφια. Τα ξενοδοχεία «Νατάσσα» στη Ξάνθη, «Ανδρομέδα» στη Θεσσαλονίκη, «Ilio Mare» στη Θάσο και το ξενοδοχείο «tobacco» στην Αγ. Δημητρίου, φέρουν την υπογραφή του καθώς επίσης και μεγάλες μονάδες όπως το “Semeli Resort” στο Ελατοχώρι του νομού Πιερίας, “San Antonio” στη Σαντορίνη και το “Aressana suites & spa“ στη Σαντορίνη. Το “Limneon gold “ στην Καστορία, το Porto Carras στο Μαρμαρά Χαλκιδικής καθώς και τα Myconian Collection στη Μύκονο. Το «Μικρός Βορρίας» στο Πήλιο και το “Elisso – Xenia” στη Ξάνθη.¨Ένας πρότυπος οικισμός στη Ξάνθη με μεζονέτες και διαμερίσματα. Ένα από τα τελευταία «έργα» του είναι και το “Litoxoro Resort” στο Λιτόχωρο του νομού Πιερίας.
Υπό κατασκευή βρίσκονται τα εξής έργα, το ξενοδοχείο «ΣΤΕΦΑΝΙΑ Α.Ε.» στην Αγ. Παρασκευή Χαλκιδικής με πολυτελείς βίλλες και κεντρικό κτίριο με δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες, σαλόνια και πισίνες. Το συγκρότημα πολυτελών βιλλών στη Δασιά της Κέρκυρα, το Lilium Caldera στη Σαντορίνη αλλά και το “La Maltese Estate Villas” στο νησί.
Στη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκε το 1981 και αγαπημένο του νησί από το 1979 που απέκτησε ένα σπίτι εκεί η Σαντορίνη. Από τις πιο πληθωρικές και περιζήτητες μορφές της πόλης για δεκαετίες έχτισε ένα μύθο γύρω από το όνομα του που δύσκολα θα ξεχαστεί. Αγαπούσε πολύ το κέντρο του οποίου ήταν μεγάλος θαμώνας και τα παλιά κτίρια της πόλης που δεν άντεχε να βλέπει να ρημάζουν.

 parallaximag.gr 

 

 

Back to top button