Κόσμος

Θερμοκρασία ρεκόρ παγκοσμίως στο Πακιστάν τον Απρίλιο

Το Πακιστάν σημείωσε θερμοκρασία 50,2 βαθμών Κελσίου αυτή την εβδομάδα, η οποία είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί για τον μήνα Απρίλιο στην ιστορία.

Το υψηλό ρεκόρ σημειώθηκε στην πόλη Ναγουάμπσα στην επαρχία Σιντ την περασμένη Δευτέρα, και αργότερα επιβεβαιώθηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Πακιστάν. Ένα τεράστιο και πυκνοκατοικημένο τμήμα του πλανήτη, από τη Νότια Ασία ως την Ευρώπη και τμήματα των ΗΠΑ, πλήττεται αυτές τις ημέρες από ένα κύμα καύσωνα, με το Πακιστάν να βιώνει τις πιο αρνητικές συνέπειες από ένα φαινόμενο που τείνει να γίνει συνηθισμένο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όπως θα περίμενε κανείς, η θερμότητα είχε ιδιαίτερα αρνητική επίδραση σε όσους κατοικούν στην περιοχή, προκαλώντας επεισόδια θερμοπληξίας και λιποθυμίας, άλλα προβλήματα υγείας, και κλείσιμο των επιχειρήσεων. Η Ναγουάμπσα σημείωσε άλλο ένα ρεκόρ μόλις τον περασμένο μήνα, όταν η θερμοκρασία άγγιξε τους 45,5 βαθμούς Κελσίου. Περιοχές στην Ινδία και την ανατολική Ρωσία έχουν σημειώσει τα δικά τους ρεκόρ αυτό το μήνα, καθώς ένα κύμα καύσωνα κινείται σε όλη την περιοχή πριν από την έναρξη της εποχής των μουσώνων.

Σύμφωνα με μελέτη που ολοκληρώθηκε πέρυσι, η μέση θερμοκρασία στην Ινδία έχει αυξηθεί κατά 0,5 βαθμό Κελσίου κατά τα τελευταία 50 χρόνια, χωρίς να προμηνύεται κάποια βελτίωση στην κατάσταση, παρά μόνο επιδείνωση.

Το 2011, η Σάντα Ρόζα του Μεξικό ανέφερε θερμοκρασία 51 βαθμών Κελσίου, αλλά η μέτρηση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Αντίθετα, η μέτρηση του Πακιστάν θεωρείται ακριβής και αξιόπιστη. Ωστόσο, για να μπορεί η μέτρηση να χαρακτηριστεί ως παγκόσμιο ρεκόρ, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός θα πρέπει να επαληθεύσει τον αριθμό. Το προηγούμενο ρεκόρ Απριλίου του Πακιστάν σημειώθηκε το περασμένο έτος, όταν η θερμοκρασία ανέβηκε στους 50 βαθμούς Κελσίου.

meteo.gr

Back to top button