Κόσμος

Γκουστάβ Φλωμπέρ: Ο πατέρας του ρεαλιστικού μυθιστορήματος

«Οι μυθιστοριογράφοι πρέπει να ευγνωμονούν τον Flaubert, όπως οι ποιητές ευγνωμονούν την άνοιξη. Τα πάντα ξεκίνησαν ξανά με αυτόν. Ο Flaubert εγκαθίδρυσε με αποφασιστικότητα, αυτό που οι περισσότεροι αναγνώστες αναγνωρίζουν σήμερα ως μοντέρνα ρεαλιστική αφήγηση. Η επιρροή του είναι τόσο οικεία, που πολύ δύσκολα μπορεί να παρατηρηθεί» (Ο κριτικός James Wood για το έργο του Gustave Flaubert)

Σαν σήμερα, το 1880, πέθανε σε ηλικία 58 χρονών ο Gustave Flaubert, ένας πραγματικός πρωτοπόρος για την τέχνη του μυθιστορήματος. Είναι ευρέως γνωστός για το πρώτο δημοσιευμένο μυθιστόρημά του, το «Madame Bovary» (1857), αλλά το –κυρίαρχο σήμερα- λογοτεχνικό του στυλ, είναι αυτό που άφησε ιστορία. Γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1821, στη Ρουάν της Νορμανδίας, και ξεκίνησε να γράφει από τα 8 του χρόνια.

Πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει νομικά, αλλά γρήγορα μίσησε τη γαλλική μεγαλούπολη, και τα παράτησε για να ταξιδέψει. Ο Flaubert ήταν ιδιαίτερα ανοιχτός για τη σεξουαλική του ζωή, και τα ταξιδιωτικά του λευκώματα περιέχουν πολλές περιγραφές από τις περιπέτειές του με την πορνεία, ανεξαρτήτως φύλου. Ολοκλήρωσε το πρώτο του μυθιστόρημα «The Temptation of Saint Anthony», το Σεπτέμβριο του 1849 και το διάβασε στους φίλους του Louis Bouilhet και Maxime Du Camp, για τέσσερις συνεχόμενες μέρες, χωρίς να τους επιτρέπει να τον διακόψουν.

Αφού τελείωσε, αυτοί του πρότειναν να πετάξει το χειρόγραφο στη φωτιά και να ασχοληθεί με την πραγματικότητα. Τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε να γράφει τη «Madame Bovary», έργο που ολοκλήρωσε μετά από 5 χρόνια. Η γαλλική κυβέρνηση κατηγόρησε το συγγραφέα και τον εκδότη για ανηθικότητα, και προσπάθησε ανεπιτυχώς να τους καταδικάσει. Το αναγνωστικό κοινό υποδέχτηκε με μεγάλη θέρμη το μυθιστόρημα. Οι αναγνώστες είχαν περισσότερο σκανδαλιστεί, παρά εντυπωσιαστεί. Κανείς δεν μπορούσε τότε να συνειδητοποιήσει, ότι το έργο αυτό θα αποτελούσε το ξεκίνημα για κάτι εντελώς νέο: την επιμελώς αληθινή αποτύπωση της ζωής. Σιγά σιγά, η μεγαλοφυής αυτή τεχνική, άρχισε να εκτοπίζει όλες τις υπόλοιπες, και την περίοδο του θανάτου του, ο Flaubert θεωρούνταν ήδη ο πλέον σημαντικός Γάλλος Ρεαλιστής.

Η επιρροή του στο έργο μυθιστοριογράφων όπως οι Guy de Maupassant, Edmond de Goncourt, Alphonse Daudet, Emil Zola ή μετέπειτα ο Franz Kafka, είναι τρομακτική. Το έργο του Flaubert είναι πολύ σπάνια αφηρημένο, αφού προτιμούσε το ρομαντικό, ρεαλιστικό και καθαρό στυλ. Είχε εμμονή με το να βρίσκει τη σωστή λέξη για να περιγράψει αυτό που θέλει, και θα μπορούσε να ξοδέψει μια ολόκληρη εβδομάδα για να γράψει μία σελίδα. Δεν ήταν ποτέ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα, και βασανιζόταν πραγματικά για να ολοκληρώσει με τον τέλειο τρόπο κάθε του πρόταση.

Λέγεται επίσης, πως ο Flaubert μετέτρεψε τον κυνισμό σε μορφή τέχνης. «Η ηλιθιότητα, ο εγωισμός και η καλή υγεία είναι οι τρεις προϋποθέσεις για την ευτυχία. Αν όμως λείπει η ηλιθιότητα, τα άλλα δύο είναι άχρηστα», γράφει το 1846. Ο Gustave Flaubert, ο οποίος έπασχε σε όλη του τη ζωή από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, πέθανε στις 8 Μαΐου από αποπληξία, αφήνοντας πίσω του ένα ανολοκλήρωτο ιστορικό μυθιστόρημα βασισμένο στη μάχη των Θερμοπυλών. Αποτέλεσε έναν πραγματικό μύθο για το μυθιστόρημα.

tvxs.gr

Back to top button