Συνεχίζεται η μεγάλη αύξηση της χρήσης καρτών στην Ελλάδα με τις ανέπαφες πληρωμές να παρουσιάζουν εντυπωσιακή ανάπτυξη.
Τα στοιχεία παρουσίασε η country manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Άσπα Παλημέρη, με αφορμή το ετήσιο Innovation Forum Athens 2018, με θέμα «Empoweringy out o the Digital Economy», που διοργάνωσε η Mastercard.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Mastercard, ο όγκος συναλλαγών με κάρτα κατέγραψε αύξηση 45% το 2017 (σε σύγκριση με το 2016) ενώ, βάσει στοιχείων της εταιρείας, η μέση αξία συναλλαγής με κάρτα μειώθηκε περίπου κατά 35% (σε σύγκριση με το 2015), αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες έχουν υιοθετήσει πλέον τις ηλεκτρονικές πληρωμές και για τις καθημερινές αγορές χαμηλότερης αξίας.
Αν και τα παραπάνω στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, υπάρχει ακόμα σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών, σύμφωνα με τη Mastercard. Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ποσοστό όγκου συναλλαγών με κάρτα ως μέρος του συνολικού ΑΕΠ της χώρας -παρά τη σημαντική αύξηση που κατέγραψε η αναλογία αυτή το 2017 (10% του ΑΕΠ σε όρους 2016), ενώ το 2015 βρισκόταν σχεδόν στο ¼ άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
Για τα τερματικά αποδοχής καρτών αναφέρθηκε ότι ξεπερνούν πλέον σε αριθμό τα 650.000 σε σχέση με τα μόλις 219.000 το 2015. Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι σημαντικός αριθμός POS παραμένει ουσιαστικά ανενεργός. Η κ. Παλημέρη ανέφερε ενδεικτικά τα POS στα διόδια, τα οποία είναι ελάχιστα διαδεδομένα στο ευρύ κοινό με αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιούνται. «Είναι ένα καλά φυλαγμένο μυστικό» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τη Mastercard, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές στις ανέπαφες συναλλαγές, με τα τελευταία στοιχεία να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά: 58% των συναλλαγών με κάρτα στον φυσικό κόσμο πραγματοποιούνται πλέον ανέπαφα, καταγράφοντας αύξηση υψηλότερη από 180%, τον τελευταίο χρόνο (σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2017).
ΑΠΕ