Νέα ρύθμιση για 95.000 στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ

Νέα ρύθμιση για 95.000 στεγαστικά δάνεια επιδοτούμενου επιτοκίου που πήραν οι δικαιούχοι του ΟΕΚ μέσω τραπεζών ανακοινώνει με απόφασή του το υπουργείο Εργασίας.

Στους εν λόγω δανειολήπτες είχε δοθεί μια πρώτη ευκαιρία να ρυθμίσουν τα δάνεια που πήραν παρατείνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής τους ως και 25 ή και 30 έτη, σύμφωνα με απόφαση που είχε υπογραφεί το 2014.

Η ρύθμιση κάλυπτε όσους είχαν απλήρωτες δόσεις 6 μηνών αφήνοντας εκτός όσους είχαν υπερβεί το εξάμηνο.

Πολλοί έκαναν νέες συμβάσεις επιμηκύνοντας το χρόνο αποοπληρωμής αλλά τα δύο τελευταία χρόνια το πρόβλημα επανέκαμψε και μάλιστα όσοι είχαν μείνει εκτός ρύθμισης βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με καταγγελμένα τα δάνειά τους και με τον κίνδυνο λήψης αναγκαστικών μέτρων εις βάρος τους, ζώντας με το φόβο ακόμη και κατασχέσεων.

Τώρα όπως αναφέρει σχετική απόφαση της Ε. Αχτσιόγλου, τα 95.000 στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην ΟΕΚ – ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τις τράπεζες επανεξετάζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη επιλογή που είναι στο τραπέζι αφορά την αύξηση του χρόνου υπερημερίας, από τους 6 μήνες, πιθανότατα στους 12 μήνες, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δανειολήπτες που έχουν υπερβεί το 6μηνο και κυρίως όσων το δάνειο έχει καταγγελθεί.

Εξετάζεται επίσης η αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων στην περίπτωση που οι δανειολήπτες αξιοποιήσουν στους όρους της νέα ρύθμισης ενώ το κύριο ζητούμενο είναι αν και σε τι ποσοστό θα γίνει «κούρεμα» σε τόκους ή και σε άληκτο κεφάλαιο.

Στα δάνεια αυτά υπήρχε και διατηρείται τα πρώτα 9 χρόνια της αρχικής ή τροποποιητικής σύμβασης επιδότηση επιτοκίου που έδινε ο ΟΕΚ και έφτανε να μειώνει το τελικό επιτόκιο έως και 50%.

Για μια παράλληλη περίοδο 7,5 ετών υπήρχε και επιδότηση του Δημοσίου για ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι) και έτσι, μαζί με την επιδότηση ΟΕΚ το δάνειο κατέληγε να έχει μηδενικό επιτόκιο τα πρώτα 7,5 έτη, μειωμένο επιτόκιο κατά 50% από τα 7,5% έως τα 9 έτη και κανονικό επιτόκιο από τα 9 έτη και μετά.

Οι λύσεις που εξετάζονται τώρα…

Η συνέχεια στο enikonomia.gr

shares