Καστοριά

Καστοριά: Άνθισαν οι βουζουλιές

Το βότανο με το οποίο μπορείς να παγιδεύσεις νεράιδα, αν αυτό γαντζωθεί πάνω στο λευκό φόρεμά της, όταν ξεστόχαστα τη νύχτα χορεύει πάνω από τον Ίστακο

Βουζουλιές και βούζουλα (ή βουζιά, ράγαλο, ασσιές, βούσσες, φρουσκλιά, ζαμπούκος, σαμπούκος, βρωμούσα, βουγιά, αβυζιά, χαμαιάκτη). Επιστημονιστί Sambucus Ebulus. Το βότανο με το οποίο μπορείς να παγιδεύσεις νεράιδα, αν αυτό γαντζωθεί πάνω στο λευκό φόρεμά της, όταν ξεστόχαστα τη νύχτα χορεύει πάνω από τον Ίστακο. Κάποτε ένας Μαυροβινός το έκανε. Δεν ξέρουμε πότε, ποιος, που. Την παντρεύτηκε και τεκνοποίησε.

Με βούζουλα στόλιζαν και τα μικρά κορίτσια μέχρι τις δεκαετίες του ’40 ή του 50, όταν συμμετείχαν στο έθιμο του ντουντουλέκα, ένα τελετουργικό που στόχευε στην έλευση της βροχής. Κυκλοφορούσαν στους δρόμους λέγοντας ένα τραγούδι και οι γυναίκες από τα παράθυρα έριχναν νερό επάνω τους, στα φύλλα των βούζουλων. Με τις χορευτικές κινήσεις των κοριτσιών ραντίζονταν οι δρόμοι, σαν να έβρεχε.

Αυτό που σήμερα μας ενδιαφέρει είναι ότι τα άνθη της βουζουλιάς, για την ακρίβεια τα μπουμπούκια λίγο πριν ανοίξουν, είναι το καλύτερο θεραπευτικό βότανο για το κρυολόγημα, κάτι που ήξεραν καλά οι παππούδες μας. Αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για τη συγκομιδή της βουζουλιάς. Βρίσκουμε ένα δέντρο σε σημείο που να μην είναι έκθετο σε ραντίσματα (Κρεπενή, Γκιόλη, Αη Θανάση). Μαζεύουμε τα άνθη, τα πλένουμε απαλά με νερό και τα αποξηραίνουμε σε ξερό και δροσερό περιβάλλον γυρίζοντάς τα δύο φορές τη μέρα. Όταν αποξηραθούν εντελώς τα τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο. Δοκιμάστε με χαμόμηλο, δυόσμο, τσάι ή μέντα.

Προσοχή. Υπάρχουν και θάμνοι βουζουλιές. Εμείς θέλουμε τα δέντρα. Επίσης, στο διαδίκτυο θα βρείτε οδηγίες για την κατανάλωση του καρπού της. Αφορά άλλο είδος βουζουλιάς. Εμείς πίνουμε σε αφέψημα τα άνθη του Σαμπούκου Έβουλου. Μένουμε σε ό,τι μάθαμε από τους προγόνους μας. Οποιοιδήποτε άλλοι πειραματισμοί μπορεί να προκαλέσουν κακό στην υγεία μας.

mavrovo.wordpress.com

 

Back to top button