ΕλλάδαΚοζάνηΦλώρινα

Συμφωνία με ΤΑΡ για το “ορφανό” τμήμα 11 χλμ. στην Καβάλα – Θα κατασκευάσει και το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής

Ενέργεια από βιομάζα στον Φιλώτα

Πρόκειται για την τελευταία εκκρεμότητα στον εθνικής σημασίας αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στα Βαλκάνια και τη νότια Ευρώπη, συνολικού μήκους 4.000 χλμ., από τα οποία τα 550 χλμ. κατασκευάζονται σε ελληνικό έδαφος.

Τα περισσότερα έργα από τους Κήπους Εβρου ώς την Καστοριά και τα ελληνο-αλβανικά σύνορα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και θα παραδοθούν το 2019.

Εξαίρεση αποτελεί το τμήμα στην Τενάγη, όπου ο αγωγός θα διέρχεται από κοίτασμα τύρφης και έχει ήδη αποφασιστεί να βρίσκεται σε βάθος 10 μέτρων για λόγους ασφάλειας.

Στη χθεσινή σύσκεψη, υπό τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, στην οποία παραβρέθηκαν όλοι οι τοπικοί φορείς και οι υπεύθυνοι του ΤΑΡ, συμφωνήθηκε να διατεθούν 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στην περιοχή και για το αρδευτικό δίκτυο της Τενάγης.

Η συμφωνία θα υπογραφεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν τα έργα, ενώ για την υλοποίησή τους θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας.

Ενέργεια από βιομάζα στον Φιλώτα

Με μεγάλη κοινωνική συναίνεση ξεκινούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου σταθμού παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στον Φιλώτα της Φλώρινας.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Αμύνταιο, οι τοπικοί φορείς συμφώνησαν με το πρόγραμμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που προβλέπει τη δημοπράτηση των έργων ώς το τέλος του χρόνου και την ολοκλήρωσή τους το 2020.

Από τους δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής θα εξασφαλιστούν 225.000 τόνοι βιομάζας τον χρόνο, που θα αποθηκεύονται σε ειδικούς χώρους στη Φλώρινα, τον Φιλώτα, την Κοζάνη και τη Σιάτιστα.

Θα δημιουργηθούν 40 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ η παραγωγική διαδικασία θα στηρίζει 300 οικογενειακές μονάδες.

 

 

 

 

Back to top button