ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γεώργιου Πηλιχού (ρεπορτάζ – φωτογραφίες)

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης διοργάνωσε χθες εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Πηλιχού, «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του   ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος και χαιρέτησε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Παρέστη και η βουλευτής Καστοριάς ΣΥΡΙΖΑ κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου

Το βιβλίο παρουσίασαν μαζί με τον συγγραφέα, ο Καθηγητής Εβραϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και Επικεφαλής Ιστορικός στο Ινστιτούτο Shem Olam για την Έρευνα, Τεκμηρίωση και Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ, Δρ. Gideon Greif και ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) και Ειδικός Γραμματέας Πολιτιστικής και Θρησκευτικής Διπλωματίας, Δρ. Ευστάθιος Λιανός Λιάντης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκτέθηκε η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων – φεγιέ, «Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων», των ΕΛΤΑ, τα οποία έχουν και την ευθύνη έκδοσης του βιβλίου «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου».

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου 

Άγιοι Πατέρες, κυρίες και κύριοι,

Αυτή η κατάθεση πνεύματος και ψυχής του κ.Πηλιχού, μας θυμίζει ότι το Άουσβιτς είναι, ταυτοχρόνως μία μεγάλη «πληγή» και μια μεγάλη «καμπάνα». Μια μεγάλη, χαίνουσα, πληγή στο «σώμα» της Ανθρωπότητας, από την οποία ρέει και θα ρέει πάντοτε το αθώο αίμα εκείνων, οι οποίοι έπεσαν θύματα μιας αδιανόητης βαρβαρότητας. Είναι όμως και μια μεγάλη καμπάνα, η οποία θα ηχεί, πάντα πένθιμα, για να κρατάει σε εγρήγορση την συνείδησή μας, προκειμένου μην ξαναπέσει, ποτέ πια στον λήθαργο της λησμονιάς. Γιατί ήταν αυτός ο λήθαργος της λησμονιάς που άφησε να «φυτρώσουν» εκείνοι οι εφιάλτες. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, κυρίως γιατί πρέπει να θυμόμαστε ότι το Άουσβιτς δεν έχει κλείσει. Το Άουσβιτς θα κλείσει μόνο όταν αυτά τα εγκλήματα, τα αδιανόητα, θα είναι μια μεγάλη «σφραγίδα» που θα είναι χαραγμένη ανεξίτηλα στην συνείδηση κάθε ανθρώπου, όταν θα είναι ένα κομμάτι από το DNA της ίδιας μας της ψυχής, της ψυχής κάθε ανθρώπου, για να μπορούμε να το μεταδίδουμε και στις επόμενες γενιές. Διότι όσο υπάρχει ο Άνθρωπος –που κουβαλάει μέσα του το καλό και το κακό- πάντα θα υπάρχει αυτός ο μεγάλος κίνδυνος. Το βλέπουμε ακόμη και σήμερα. Το βλέπουμε μέσα από φαινόμενα τα οποία δυστυχώς υποτιμάμε αλλά που είναι νέοι εφιάλτες. Για αυτό ευχαριστώ τον κ.Πηλιχό, δοθέντος ότι αυτή η κατάθεση ψυχής, η κατάθεση πνεύματος όπως είπα, μας θυμίζει το χρέος μας. Το χρέος κάθε Ανθρώπου απέναντι στον Άνθρωπο.

Σας ευχαριστώ γιατί μου δώσατε αυτήν την δυνατότητα, να είμαι σήμερα εδώ και να τιμώ μαζί σας την Ιερή Μνήμη όλων των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με αφορμή τους Έλληνες Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων σε σειρά γραμματοσήμων

Η έκδοση αποτελείται από τρία φεγιέ διαστάσεων 70Χ85mm που περιλαμβάνουν από ένα γραμματόσημο 35 X 45 mm. Τα φεγιέ είναι αριθμημένα και διατίθενται αποκλειστικά σε σετ, στην τιμή των 4,50 € ανά σετ. Οι παραστάσεις που έχουν επιλεγεί είναι: Το μνημείο του Ολοκαυτώματος, η Συναγωγή Μοναστηριωτών, το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ελλάδας.

Κυκλοφορούν επίσης και εικονογραφημένοι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας  που έχουν παράσταση σχετική με το θέμα της σειράς.

Η σειρά κυκλοφόρησε χθες 16 Μαΐου και διατίθεται από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα μέχρι να εξαντληθεί.

 

Back to top button