ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Μεσοποταμία: Αφιέρωμα στις αλησμόνητες και ποτέ χαμένες Πατρίδες (πρόγραμμα)

«Θ’ αναστορούμεν τα παλαιά… ας σην εποχήν των Αργοναυτών  ους  το  ξεριζωμόν των Ποντίων»

Αφιέρωμα στις Αλησμόνητες και ποτέ Χαμένες Πατρίδες, που έχει μοναδική έγνοια να συμβάλλει για λίγο στην ανάπλαση ενός κόσμου που χάθηκε για πάντα. Έχει έγνοια να μηνξεχνούν οι παλαιοί και να βγάλουν σωστή κρίση οι νέοι.
Την  Παρασκευήν 18 του Καλομηνά   και ώραν 9:00 π.μ. και 7:00μ.μ σον χώρον του Δημοτικού Σχολείου  Μεσοποταμίας

Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΠΕΡΑΣΕΝ

ΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΛΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

  • Ποντιακή ιστορία βαμμένη με αίμα ηρώων Ποντιακή ιστορία βαμμένη με αίμα
  • Η ποντιακή μούσα ψάλλει με το τραγούδι ΄΄Πάρθεν η Ρωμανία…΄΄ το θρήνο για την άλωση του ελληνισμού . Ο ποντιακός λαός μπαίνει στη σκλαβιά με την ελπίδα, ότι τα σκοτάδια της τουρκοκρατίας θα διαλυθούν μια μέρα με το φως της ελευθερίας.

Τραγούδι  :΄΄Πάρθεν η Ρωμανία…΄΄

  • Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης οι Έλληνες αμύνονται σε διάφορα κάστρα, που παραμένουν αρκετό καιρό ελεύθερα. Ένα τέτοιο κάστρο στον Πόντο είναι και ΄΄Του Ηλ’ το Κάστρον΄΄ δηλ. ένα κάστρο φωτεινόΔώδεκα χρόνους οι Τούρκοι προσπαθούν να το υποδουλώσουν.

Τραγούδι: ’’ Τ’  Ήλ   το  Κάστρο’’

  • Θεατρικό ‘’ Δεν ξεχνούμε για ζούμε’’

Τραγούδι ΄΄ Καράπουρουν’’

  • Κι όταν έρχονται οι συμφορές , η πίστη στις παραδόσεις μένει ακλόνητη.Τον ξεριζώνουν από τη γη του Πόντου , μα η ψυχή του μένει εκεί. Η εθνική μνήμη παραμένει ζωντανή και η ποντιακή ψυχή καρτερεί πάντα κάποιο σάλπισμα για τη δικαίωση των θρύλων.

Τραγούδι:’’ Ακρίτας  όντες έλαμνεν’’

  • Μάχεται ο Ακρίτας και θυσιάζει τη ζωή του για την ελευθερία της πατρίδας. Οι συνθήκες του πολέμου είναι τραγικές. Συχνά οι ήρωες μένουν άταφοι. Πολλές φορές γίνονται βορά στα όρνεα. Αυτή είναι η μοίρα του ήρωα του τραγουδιού που ακολουθεί. Η ποντιακή μούσα προσφέρει τον καλύτερο ύμνο προς τον <<άγνωστο πολέμαχο Ακρίτα>>. Τον βγάζει από την ανωνυμία. Τον κάνει πασίγνωστο με το γενικό όνομα <<Ακρίτας>>, ψάλλει τη δόξα του ,το τραγικό του μεγαλείο.

Τραγούδι:’’ Αητέντ ΄   επαραπέτανεν’’

Θεατρική ομάδα –Χορωδία : Μαθητές Γ΄ Τάξης  του Δημοτικού Σχολείου Μεσοποταμίας

Επιμέλεια εκδήλωσης: Φωτιάδου Παρθένα , Χαντσαρίδου Παρθένα

Ευχαριστούμε θερμά τον Τσακλίδη Στάθη, τον Σαββίδη Κοσμά , τον Αμανατίδη Τριαντάφυλλο και την Εύξεινο Λέσχη Μεσοποταμίας για την ανταπόκρισή τους  στο κάλεσμά μας  για την ανάπλαση της Ποντιακής Μνήμης.

Δημοτικό Σχολείο Μεσοποταμίας

 

Back to top button