Ελλάδα

«Το φύσημα του θεού» – Ένα βιβλίο για τον Τάσο Χαλκιά

Μία ξεχωριστή βραδιά με έντονη συγκινησιακή φόρτιση έζησαν όσοι παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου (κοινοβουλευτικής συντάκτριας), Άννας Στεργίου με τίτλο: «Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού» (εκδόσεις Μιχάλης Σιδέρη).

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης- Παλαιού Φαλήρου «Η Τιτάνη», στο Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης. Για το βιβλίο, 392 σελίδων, που περιλαμβάνει και cd με μουσική του σπουδαίου Έλληνα κλαρινίστα, μίλησαν οι βουλευτές: Γιάννης Καραγιάννης (ΣΥΡΙΖΑ), Μάξιμος Χαρακόπουλος (ΝΔ), Κώστας Σκανδαλίδης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) και Σπύρος Δανέλλης (Το Ποτάμι).

Ο βουλευτής Ιωαννίνων, Γιάννης Καραγιάννης εξήγησε πως η μουσική οικογένεια των Χαλκιάδων σφράγισε την ηπειρώτικη μουσική, ένωσε τον μετανάστη με την πατρίδα του, έφερε το λαϊκό πολιτισμό στο κλεινόν άστυ, μετουσιώνοντας σε τέχνη τους ήχους και βιώματα της ερειπωμένης πατρίδας.

Ο βουλευτής Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε πως πρέπει να αφουγκραστούμε το «φύσημα του θεού», για να ξεφύγουμε από τα «ψευδοπρότυπα» των προηγούμενων ετών.

«Οδοιπορικό» και «κοινωνική ηθογραφία» χαρακτήρισε το βιβλίο ο πρώην υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης. Συγκινημένος αναφέρθηκε στον πατέρα του, ο οποίος ήταν «το καλύτερο βιολί στα Δωδεκάνησα», και πως αντιλήφθηκε τη δύναμη και την εκφραστικότητά του κλαρίνου, όταν μεγάλωσε.

«Το γεγονός ότι δυο βασικά όργανα της σύγχρονης Ελλάδας, κλαρίνο και βιολί, ήρθαν ως δυτικοευρωπαϊκά αλλά έγιναν τρόπος έκφρασης των λαϊκών ανθρώπων», σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Σημείωσε ότι θα περιορίζαμε τον Τάσο Χαλκιά, αν μέναμε μόνο στην πολιτική του ταυτότητα, καθώς είναι γνωστό πως ήταν ταυτισμένος με την Αριστερά.

Ο Σπύρος Δανέλλης εξήγησε πως η ζωή του Τάσου Χαλκιά (1914-1992) συμπίπτει χρονικά με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

AΠΕ

Back to top button