Κόσμος

Οι διακρίσεις εναντίον Ελλήνων και οι επιθέσεις της Κου Κλουξ Κλαν

Όπως και άλλοι μετανάστες από μεσογειακές χώρες, οι Έλληνες βίωσαν έντονες διακρίσεις στις ΗΠΑ στις αρχές κυρίως του 20ου αιώνα. Οι μισθοί τους ήταν χαμηλότεροι από των Αμερικανών, αναλάμβαναν πολύ συχνά τις πιο επικίνδυνες εργασίες και τους απαγορευόταν να κατοικούν και αγοράζουν ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές. Μάλιστα η Κού Κλουξ Κλαν προέβη σε επιθέσεις εναντίον τους. Της Κατρίν Αλαμάνου

Όχι Έλληνες με Αμερικανίδες- Δύο περιπτώσεις επιθέσεων

Ο Andrew Dallas (Αντρέας Δάλλιος) με την Αμερικανίδα σύζυγό του Nell Maddy βρήκαν καιόμενους σταυρούς της Κου Κλουξ Κλαν στο εστιατόριό τους και στην αυλή των γονιών της N. Maddy. Ο λόγος ήταν ότι προχώρησαν σε μεικτό γάμο. Ο Αντρέας Δάλλιος γεννήθηκε το 1896 στον Πύργο και πέθανε το 1991 στις ΗΠΑ, στο Salt Lake City της Γιούτα, όπως ανέφερε στο tvxs.gr, o ανηψιός του, Κώστας Γεωργόπουλος.

O John Michelog (Γιάννης Μιχελογιαννάκης), δέχτηκε επίθεση από την Κου Κλουξ Κλαν επειδή πήγε βόλτα με το καινούριο του αυτοκίνητο μια νεαρή Αμερικανίδα. Σώθηκε από συμπατριώτες του.

Ιστορική αναδρομή-Έλληνες της Γιούτα

Από τους τρεις Έλληνες που απαριθμούνται στην απογραφή του 1900 στη Γιούτα των ΗΠΑ, ο ένας, ο Λεωνίδας Σκλήρης, «άνοιξε τα σύνορα» της Γιούτα για τους συμπατριώτες του. Ήταν ένα είδος εργατοπατέρα που έλεγχε τους Έλληνες εργάτες στο Κολοράντο, στη Γιούτα και τη Νεβάδα. Ο Σκλήρης ωθούσε τους εργαζόμενους συχνότατα στο να γίνουν απεργοσπάστες. Χρέωνε σε κάθε μετανάστη υπέρογκα ποσά για την εύρεση εργασίας, από 20 ως 50 δολάρια, ένα μέρος από τα οποία προοριζόταν για τα αφεντικά των ορυχείων.

Η συνέχεια στο Tvxs.gr

Back to top button