ΚαστοριάΠρόσωπα

Αγνή Μπεθάνη: Μια Καστοριανή που διαπρέπει στο CERN

Με οδηγό την περιέργεια και με βασική προϋπόθεση την γνώση οι άνθρωποι οδηγήθηκαν πολλές φορές σε σημαντικές ανακαλύψεις. Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής (CERN), έδωσε στον κόσμο διαφορετικές προοπτικές,καθώς οι επιστήμονες του είχαν απλά και μόνο ως κίνητρο την ανακάλυψη

Της Ελένης Μελά 

Το cern απασχολεί 3.000 ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων. Ανάμεσα τους βρίσκεται και η ερευνήτρια, διδάκτωρ, με ρίζες από την Καστοριά Αγνή Μπεθάνη.

Η Αγνή, αφού ξεκίνησε με σπουδές στη σχολή εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικών επιστημών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έφτασε σήμερα να εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα,στον κόσμο,ερευνητικά κέντρα. Η έρευνα στο cern εστιάζεται στην θεμελιώδη φυσική της δομής της ύλης και του σύμπαντος. Με τη μελέτη των σωματιδίων οι φυσικοί αναγνωρίζουν τους νόμους της φύσης και ανακαλύπτουν τη νέα φυσική αφού καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: Τι είναι ύλη; Από πού προέρχεται και πως συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα πλανήτες και ανθρώπινα όντα;

Τι ήταν όμως αυτό που κέντρισε την προσοχή της ερευνήτριας Αγνής Μπεθάνη; Η ίδια μας αποκαλύπτει: »Η έρευνα και ο τρόπος ζωής με τράβηξαν και έτσι συνεχίζω ακόμα. Δεν είναι ασυνήθιστο για ερευνητές να δουλεύουν σε διαφορετικές χώρες και πανεπιστήμια. Έτσι αφού πέρασα από Λονδίνο και Γκρενόμπλ,κατέληξα στο Μάντσεστερ όπου εργάζομαι εδώ και ενάμιση χρόνο στο πανεπιστήμιο».

Για την Αγνή σήμερα η εργασία της αποτελεί το άλφα και το ωμέγα στη ζωή της. Στην ερώτηση αν ήταν εξ’ αρχής στόχος της το cern μας απάντησε: »Δεν ήταν ακριβώς όνειρο από την αρχή. Ήθελα να γίνω φυσικός από δεκατριών χρονών. Αλλά τότε δεν ήξερα πολλά πράγματα για την έρευνα και πως γίνεται. Όσο ήμουν στο πολυτεχνείο είχα την ευκαιρία να κάνω πρακτική ένα καλοκαίρι στο DESY όπου πήγα μετά το διδακτορικό και η εμπειρία αυτή με έκανε να ερωτευτώ την φυσική και την έρευνα.Έτσι κάπως έγινε όνειρο και μετά στόχος και τώρα πραγματικότητα»

Η Αγνή και η ομάδα της ερευνούν το διάστημα αυτό το μποζόνιο Higgs. Τα πειράματα που γίνονται στο cern δεν μοιάζουν με άλλα στην ιστορία της επιστήμης. Το μέγεθος τους είναι, πολλές φορές,μεγαλύτερο από ένα σπίτι. Είναι σε λειτουργία για αρκετούς μήνες,ενώ συχνά χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν. Όπως μας ενημέρωσε και η Αγνή: »Το CERN είναι το μέρος όπου εφευρέθηκε το www. και διαμόρφωσε το ίντερνετ στην τωρινή του μορφή. Η τεχνολογία που αναπτύσσεται έχει πάμπολλες εφαρμογές. Το αγαπημένο μου παράδειγμα είναι η θεραπεία καρκίνου με πρωτόνια. Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο για εφαρμογές στο μέλλον που δεν έχουμε ακόμη σκεφτεί.

Για παράδειγμα ο Αϊνστάιν όταν διατύπωσε την θεωρία της σχετικότητας δεν είχε στο μυαλό του το GPS,το οποίο έχουμε όλοι τώρα στα κινητά μας»,Και συμπλήρωσε ότι: »Πέρα από τις άμεσες εφαρμογές όμως,το περιβάλλον της έρευνας είναι και εκπαιδευτικό. Στο cern έρχονται κάθε χρόνο εκατοντάδες φοιτητές και νέοι από όλο τον κόσμο με διάφορα προγράμματα,οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να μεταφέρουν τις δεξιότητες που έμαθαν κάνοντας βασική έρευνα σε οτιδήποτε κάνουν.

Προσωπικά θεωρώ υποχρέωση των ερευνητών να επικοινωνούν με το ευρύτερο κοινό,να εξάπτουν την περιέργεια και να διαδίδουν τον επιστημονικό τρόπο σκέψης».

Σκέφτεται άραγε η νεαρή ερευνήτρια να επιστρέψει κάποια στιγμή στη χώρα της; »Υπό ορισμένες συνθήκες ναι θα επέστρεφα» μας απαντά και τονίζει ότι: »Στον τομέα μου η χρηματοδότηση είναι πάντα ένα μεγάλο ερωτηματικό ακόμα και σε χώρες που βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση.

Ωστόσο υπάρχουν ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα που κάνουν εξαιρετική δουλειά και αν υπήρχε ευκαιρία να δουλέψω με κάποια από αυτές,θα το έκανα».

Από την δική μας πλευρά το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε στην Αγνή Μπεθάνη είναι να έχει πάντα επιτυχίες και να προχωρήσει στις έρευνές της, μια που χωρίς αυτές κανενός η καθημερινότητα δεν θα ήταν η ίδια.

kastoria365

 

Back to top button