Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Φρένο στην ανεξέλικτη ρήψη αποβλήτων (βίντεο – ρεπορτάζ)

Π. Αποστολίδης: «Στόχος μας είναι και να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αλλά και τον κόσμο από τα πρόστιμα»

Το εργοτάξιο της εταιρίας “ΑΝΟΔΟΣ Α.Τ.Ε.” επισκέφθηκε η εφημερίδα “Ορίζοντες” με σκοπό να ενημερωθεί για το πώς λειτουργεί η ανακύκλωση των Αποβλήτων  Εκσκαφέων, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.), αλλά και των οργανικών υλικών.

Της Χρύσας Κοσμίδου


Η μονάδα ανακύκλωσης για Α.Ε.Κ.Κ.  ΑΝΟΔΟΣ Α.Τ.Ε.  έχει την έδρα της στο Άργος  Ορεστικό στην περιοχή των σφαγείων  και   στοχεύει στην ανακύκλωση υλικών ή αντικειμένων που προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές, ανακαινίσεις, κατεδαφίσεις από έργα του ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα «Σε κάθε είδους κατασκευές και κατεδαφίσεις, προκύπτουν τα λεγόμενα “μπάζα”. Μέχρι πρότινος, αρκετοί ήταν εκείνοι που πετούσαν οπουδήποτε τα απόβλητα που προέκυπταν μέσα από αυτές τις διαδικασίες και χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Βάσει της  Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας είναι παράνομο να απορρίπτονται τα Α.Ε.Κ.Κ. στο περιβάλλον. Παρόλο που  ο Νόμος υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια, η εφαρμογή του δεν γίνονταν με συνέπεια, και αυτό διότι δεν υπήρχε στην περιοχή μας ο κατάλληλος φορέας», ενημέρωσε ο Εκπρόσωπος της Εταιρίας  Παναγιώτης Αποστολίδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΑΝΟΔΟΣ Α.Τ.Ε. είναι επίσημος συνεργάτης  της  ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. (Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων) και  είναι η μοναδική εταιρία στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο που διαχειρίζεται Α.Ε.Κ.Κ.

Ο σκοπός της εταιρίας, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη είναι διπλός. Αφενός να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη  ρύπανση του περιβάλλοντος και αφετέρου να υπάρχει η νόμιμη ροή των κατασκευαστικών εργασιών με την ταυτόχρονη διοχέτευση  στην αγορά των  ανακυκλωμένων –πλέον- αδρανών υλικών για χρήση σε όλα τα κατασκευαστικά, ιδιωτικά και δημόσια έργα «Στόχος μας είναι και να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αλλά και τον κόσμο από τα πρόστιμα».

Εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός, πως μέρα με τη μέρα οι πολίτες της Π.Ε. Καστοριάς και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον προς την ανακύκλωση των Α.Ε.Κ.Κ. και αποφεύγουν τις παράνομες τακτικές «Ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στη στροφή των ανθρώπων προς τις νόμιμες και σωστές διαδικασίες, είναι η ορθή ενημέρωσή τους μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών και των Μ.Μ.Ε.», σχολίασε ο κ. Αποστολίδης.

Ο Υπεύθυνος της Εταιρίας στον τομέα της Ανακύκλωσης Απόστολος Νακόπουλος δήλωσε πως «Είναι πολύ σημαντικό το έργο που επιτελούμε και αυτό διότι θεωρώ πως η ανακύκλωση είναι μια από τις σημαντικότερες δράσεις που θα πρέπει να έχει ένα Ευρωπαϊκό και ανεπτυγμένο κράτος. Όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε πως ο κόσμος ευαισθητοποιείται όλο και περισσότερο ως προς τη διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος».  

Τέλος να σημειωθεί πως το κόστος για την ανακύκλωση των Α.Ε.Κ.Κ. είναι εξαιρετικά χαμηλό. Παράλληλα η  ΑΝΟΔΟΣ Α.Τ.Ε. αναλαμβάνει να ανακυκλώσει και οργανικά -μη επικίνδυνα-  υλικά όπως για παράδειγμα είναι τα κλαδιά  των φυτωρίων, οι κοπριές και τα διάφορα προϊόντα  από τις κτηνοτροφικές μονάδες, τα απόβλητα από τις φάρμες ζώων, τα ογκώδη απόβλητα οικιακής χρήσης τα οποία δεν αναλαμβάνουν  τα απορριμματοφόρα των Δήμων (καναπέδες, κρεβάτια, πολυθρόνες κ.α.) .

Για περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνο 24670 22932, 24670 41323,  6906 463 365 ή μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας anodos-ate.gr

orizontespress.gr

 

Back to top button