Καστοριά

Καστοριά: Πώς θα λειτουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση στο μέλλον

 

Η δημιουργία των μεγάλων Περιφερειών και του Καλλικράτη ήταν ένα πολιτικό τρικ για να ελέγχονται ευκολότερα από ορισμένους και να 
εκμεταλλευτούν για το δικό τους πολιτικό συμφέρον, τις κατά τόπους πρώην Νομαρχίες, Δήμους και Κοινότητες, ώστε χάσουν την μέχρι τότε αυτάρκεια και δυναμική τους.

Προσπαθήστε να θυμηθείτε τι σήμαινε κάποτε και ποια δυναμική είχε η Νομαρχία Καστοριάς, και ποια δυναμική έχει σήμερα η Αντιπεριφέρεια Καστοριάς, η οποία ελέγχεται διοικητικά και οικονομικά από την Κοζάνη και που τελικά ίσως δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης στο μέλλον.

Κάποτε ο Νομάρχης Καστοριάς είχε πυγμή, φωνή και λόγο, ενώ σήμερα ο εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχης εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να πάρει κάποιες ιδιαίτερες πρωτοβουλίες και απλά ακολουθεί τις αποφάσεις της “Μικρής Βουλής της Κοζάνης”.
Με πιο απλά λόγια, η Αντιπεριφέρεια Καστοριάς (πρώην Νομαρχία Καστοριάς) φαντάζει σαν ένα “υποκατάστημα” του “κεντρικού καταστήματος” της Κοζάνης.
Προσπαθήστε να θυμηθείτε τι σήμαινε κάποτε και ποια δυναμική είχε ο Δήμος Καστοριάς όπως είχαν και οι κατά τόπους Κοινότητες, και ποιο μπέρδεμα επικρατεί σήμερα στον διευρυμένο Δήμο Καστοριάς, όπου οι εκλεγμένοι της πόλης προσπαθούν (όσοι μπορούν και έχουν τις δυνατότητες η τα προσόντα…) να κάνουν κάτι καλύτερο για την πόλη, ενώ αντίθετα οι εκλεγμένοι των γύρω χωριών, πολύ λογικά, ενδιαφέρονται πιο πολύ για το καλό των χωριών τους και όχι τόσο πολύ της πόλης.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν και ας πάρουμε ένα μικρό παράδειγμα, πως μπορούν να γίνουν σοβαρές προτάσεις και να παρθούν αποφάσεις για το συμμάζεμα και την ανάπλαση της παλιάς πόλης, όταν λιγότεροι από τους μισούς δημοτικούς συμβούλους είναι εκλεγμένοι στην πόλη και ενδιαφέρονται γι’ αυτήν (που λέει ο λόγος…), ενώ οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι πολύ λογικά ενδιαφέρονται για την ανάπλαση των Πλατειών των χωριών τους.
Μπορούν να γίνουν όλα αυτά μαζί; Υπάρχουν τα κονδύλια, το προσωπικό και ο απαραίτητος χρόνος;
Μπορούν να παρθούν γρήγορες και ευέλικτες αποφάσεις δίνοντας προτεραιότητα στην πόλη και μετά στα περίχωρα ??? Όχι βέβαια…

Κάπως έτσι λοιπόν έχει τελματώσει ο Δήμος Καστοριάς και σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια κάποιων, δεν έχουμε αποτελέσματα και η πόλη μας παραπαίει.

Θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο Δήμος Καστοριάς είχε το δικό του συμβούλιο ώστε να παίρνονται οι αποφάσεις από εκλεγμένους της πόλης της Καστοριάς και η κάθε Κοινότητα να είχε τους δικούς της εκλεγμένους και να παίρνονται οι αποφάσεις τους εκεί.
Για να μην παρεξηγηθούν τα γραφόμενά μου, δεν προσπαθώ να υποβαθμίσω κανέναν, ούτε και να πω ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα γύρω χωριά, αφού κι αυτά τόπος μας είναι, αλλά υπάρχουν αναγκαίες προτεραιότητες και η βασική μας προτεραιότητα είναι η πόλη της Καστοριάς.

Δεν γνωρίζω ποιος είχε την φαεινή ιδέα του Καλλικράτη, αλλά νομίζω ότι αυτό το σύστημα αυτοδιοίκησης απέτυχε και δεν είναι λειτουργικό. Τώρα ακούγεται ότι στη Βουλή πρόκειται να ψηφιστεί ένα καινούργιο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου θα ψηφίζεται ο Δήμαρχος χωριστά και οι δημοτικοί σύμβουλοι χωριστά και αυτοί.
Το σκέφτηκαν καλά οι αρμόδιοι, πως μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σύστημα, η απλά εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, του ποιο πολιτικό κόμμα κέρδισε τον τάδε Δήμο και ποιο όχι ;
Ποιόν ενδιαφέρουν άλλωστε σήμερα τα πολιτικά κόμματα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης…;

Φανταστείτε στο μέλλον ένα δημοτικό συμβούλιο, όπου ο Δήμαρχος θα έχει εκλεχθεί μέσω του δικού του συνδυασμού και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν εκλεχθεί από 4-5 άλλους συνδυασμούς.
Πως θα λειτουργήσουν όλοι αυτοί; Θα μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, θα μπορούν να επιλεχθούν οι ικανότεροι αντιδήμαρχοι για να πλαισιώσουν τον Δήμαρχο, θα μπορούν να ακολουθήσουν μία κοινή γραμμή τοπικής αυτοδιοίκησης, ή θα έχουμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο εσωτερικές προστριβές;
Ας το ξανασκεφτούν λοιπόν και ας αφήσουν κατά μέρος τις κομματικές σκοπιμότητες, οι οποίες δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου.
Μας ενδιαφέρει ο τόπος μας και η πρόοδός του κι όχι η πρόοδος των πολιτικών κομμάτων.
Ο Καλλικράτης δεν μας πρόσφερε κάτι θετικό και αυτό το καινούργιο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης που σκέφτονται (όπως κι αν το ονομάσουν), δεν φαίνεται να είναι καθόλου λειτουργικό και πιστεύω ότι μόνο επί πλέον προβλήματα θα δημιουργήσει.

Σχόλιο αναγνώστη του ΦΟΥΙΤ που έγινε ΕΔΩ

 

Back to top button