Κόσμος

Εμπορικός πόλεμος από τον Τραμπ – Άμεση απάντηση από ΕΕ, Καναδά και Μεξικό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως προχωρούν με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζοντας το σκηνικό για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.

Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.

Από την πλευρά της, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία χαλυβουργιών Eurofer “καταδίκασε” την απόφαση της Ουάσινγκτον και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “να υιοθετήσει αμέσως ευρεία και πλήρη προστατευτικά μέτρα”.

“Το αμερικανικό μέτρο είναι καθαρός προστατευτισμός, μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα” τόνισε ο γενικός διευθυντής της Eurofer Άξελ Εγκερτ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση “πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να υπερασπιστεί την εσωτερική αγορά”, πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες φοβούνται ότι τα προϊόντα που δεν θα εισάγονται στις ΗΠΑ λόγω των δασμών θα κατευθύνονται “στην πιο ανοιχτή αγορά του κόσμου για τον χάλυβα, την Ευρώπη”.

Ο Έγκερτ ζήτησε να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα “που θα καλύπτουν το σύνολο των προϊόντων τα οποία πλήττονται”. Σημείωσε επίσης ότι στόχος “δεν είναι να αποκλειστούν οι εισαγωγές χάλυβα” στην Ευρώπη αλλά να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να μην υπάρξει απειλή αύξησης των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τη Eurofer, οι εισαγωγές χάλυβα στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 8,4% το πρώτο τετράμηνο του έτους, κάτι που η ομοσπονδία αποδίδει “σχεδόν μετά βεβαιότητας” στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε άλλες χώρες.

Προσφυγή της ΕΕ –  «Ισοδύναμα» μέτρα ανακοίνωσε το Μεξικό

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλστρομ, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της απόφασης των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ επιδίωξαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή εμπορικών περιορισμών ως μοχλό πίεσης προκειμένου να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις από την ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε μπίζνες και οπωσδήποτε δεν είναι μεταξύ πολύχρονων εταίρων, φίλων και συμμάχων», είπε.

«Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απόκριση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ. Θα προσφύγουμε τώρα για την επίλυση των διαφορών αφού αυτά τα μέτρα αντίκεινται σαφώς στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες.

«Θα επιβάλουμε επίσης αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσουμε την αγορά της ΕΕ από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, το Μεξικό αποκρίθηκε στην επιβολή από τις ΗΠΑ δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο επιβάλλοντας ευρεία «ισοδύναμα» μέτρα, στον χάλυβα και στα αγροτικά προϊόντα.Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξαλείψει τους δασμούς της, ανέφερε το υπουργείο.

Ρος: Απίθανο οποιαδήποτε αντίμετρα να πλήξουν την αμερικανική οικονομία

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ. «Οποιαδήποτε αντίμετρα επιβληθούν από την Ευρώπη ή άλλες χώρες ως απάντηση είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία», διαβεβαίωσε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Επισήμανε επίσης πως πιστεύει ότι οι επιπτώσεις στις σχέσεις με τις χώρες που επηρεάζονται από την αμερικανική απόφαση δεν θα είναι μακροπρόθεσμες και ότι θα «το ξεπεράσουν εν ευθέτω χρόνω».

Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει αντίμετρα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είναι μια άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» σημείωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη (…). Αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Επομένως, αμέσως θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου» για την επίλυση της διένεξης και «θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών».

«Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Γερμανία: Στο «Πρώτα η Αμερική» απαντάμε «η Ευρώπη ενωμένη»

«Παράνομο» θεωρεί το Βερολίνο το μέτρο των δασμών, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι η κυβέρνηση το απορρίπτει.

«Θεωρούμε παράνομο το μονομερές αυτό μέτρο, οι δε λόγοι εθνικής ασφάλειας των οποίων έγινε επίκληση, δεν υφίστανται», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι το μέτρο συνεπάγεται τον κίνδυνο κλιμάκωσης του σπιράλ των αντιδράσεων και το αποτέλεσμα θα ζημιώσει όλους.

«Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων επαναβεβαίωσαν κατά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην Σόφια τον κοινό τους στόχο, για μια μόνιμη εξαίρεση από την επιβολή εκ μέρους των ΗΠΑ δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. Υπό αυτή την προϋπόθεση η Ε.Ε. εξέφρασε την βούληση να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ επί τεσσάρων συγκεκριμένων σημείων τα οποία συμφωνήθηκαν στην Σόφια», σημείωσε ο γερμανός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η απόφαση του αμερικανού Προέδρου να μην χορηγήσει μόνιμη εξαίρεση, θα αναλυθεί τώρα επακριβώς εντός της Ε.Ε., η οποία ωστόσο «έχει κάνει την αναγκαία προετοιμασία ώστε να μπορεί να αντιδράσει με αντίστοιχα αντίμετρα». Εξακολουθεί πάντως να ισχύει, κατέληξε ο κ. Ζάιμπερτ, ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει το ελεύθερο εμπόριο και τις ανοιχτές αγορές και την πολυμερή προσέγγιση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ για το πλεόνασμα στην χαλυβουργική δυνατότητα, το οποίο προωθήθηκε κατά την γερμανική προεδρία της G20.

«Η απάντησή μας στο “Πρώτα η Αμερική” θα είναι “η Ευρώπη ενωμένη”», σημείωσε σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μαας, ενώ πρόσθεσε ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι δεν γνωρίζουν νικητές».

Από την πλευρά της η Ένωση Βιομηχανιών Χάλυβα της Γερμανίας απάντησε ότι το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια είναι «τερατώδες», στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ουάσιγκτον περί επιβολής δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα αμερικανικά μέτρα είναι μια παρέμβαση υπέρ του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο και αντίκεινται στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση της Wirtschaftsvereinigung Stahl.

«Ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι εισαγωγές από την ΕΕ συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια είναι τερατώδης» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί δήλωση της Άγγελα Μέρκελ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό και ενιαίο».

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει «στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο» επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό της Αντόνιο Κόστα. Οι δασμοί που εξετάζονται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, με σημαντική πτώση έκλεισε στη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τις διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.Ο δείκτης Dax κατέγραψε βουτιά προς το τέλος της συνεδρίασης και έχασε 178,87 μονάδες (-1,40%), για να κλείσει στις 12.604,89 μονάδες ενώ ο δείκτης MDax έκλεισε στις 26.326,97 μονάδες, μειωμένος κατά -0,11%.

Γαλλία: “Αδικαιολόγητοι και άδικοι” οι δασμοί των ΗΠΑ

“Αδικαιολόγητους και άδικους” χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν, τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και κάλεσε τις Βρυξέλλες να απαντήσουν λαμβάνοντας “αντισταθμιστικά” μέτρα.

“Η Γαλλία αποδοκιμάζει αυτά τα αδικαιολόγητα και άδικα μέτρα” είπε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ έδωσαν μια “κακή απάντηση” στην ανάγκη ανασχεδιασμού του διεθνούς εμπορίου.

“Σήμερα η Γαλλία και η ΕΕ αποδοκιμάζουν, φυσικά, αυτά τα μέτρα. Ετοιμαζόμαστε να θέσουμε σε εφαρμογή διασφαλιστικά μέτρα, μέτρα επανεξισορρόπησης επειδή δεν θα επιτρέψουμε να μείνουν αναπάντητα τα αδικαιολόγητα και άδικα μέτρα”, είπε.

“Χαίρομαι που, αυτήν την ώρα της αλήθειας, η ΕΕ είναι ενωμένη”, κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ είχε δηλώσει: «Είμαστε αποφασισμένοι, με τους Γερμανούς εταίρους μας, με την Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να απαντήσουμε στις αμερικανικές αποφάσεις».

Να θυμίσουμε πως ο  πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, πριν παραχωρήσει μια προσωρινή εξαίρεση από το μέτρο σε ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ.

Η προσωρινή εξαίρεση από την οποία ωφελήθηκε η ΕΕ έληξε χθες Παρασκευή .

 

ΑΠΕ

Back to top button