Κόσμος

Εντυπωσιάζει το καινούργιο διυλιστήριο για το ουίσκι Macallan (βίντεο)

Εντυπωσιάζει το καινούργιο διυλιστήριο για ένα από τα πιο φημισμένα single malt ουίσκι της Σκωτίας, το Macallan. Έχοντας «κουρνιάσει» στο τοπίο του κτήματος όπου διυλίζεται το Macallan, αδιαλείπτως, από το 1824, το κτίριο επιζητά να αποκαλύψει στον επισκέπτη τη διαδικασία παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα, σέβεται -σέβεται, στην κυριολεξία- από αισθητικής πλευράς το περιβάλλον.

Σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο RSHP και θα επιτρέψει αύξηση παραγωγής του κεχριμπαρένιου ποτού κατά ένα τρίτο, αν αυτό θεωρηθεί επιθυμητό. Προσεγγίζοντας τις καινούργιες εγκαταστάσεις, ο επισκέπτης βλέπει μικρά λοφάκια καλυμμένα με γρασίδι να σηκώνονται από το έδαφος του κτήματος, για να «ξαναξαπλώσουν» στη συνέχεια. Με το που εισέλθει ο επισκέπτης, οι χώροι παραγωγής είναι σε ανοιχτή θέα, αποκαλύπτοντας όλα τα στάδια της διαδικασίας. Από πάνω, στέγη από ξύλο «κυματίζει» ελαφρά. Η μοναδική εμπειρία του επισκέπτη ξεκινά από τον εκθεσιακό χώρο, και σε μια σειρά χώρων ξετυλίγεται η ιστορία παραγωγής του συγκεκριμένου ουίσκι.

«Φτάνοντας, η διαδρομή του επισκέπτη ακολουθεί έναν μαίανδρο ανάμεσα σε εκτάσεις με κριθάρι και τον ποταμό Sprey. Προσεγγίζει ο επισκέπτης, έχοντας πάρει έναν δρόμο με δέντρα δεξιά και αριστερά, και φευγαλέα έχει θέα του καινούργιου διυλιστηρίου. Εισέρχεται στο καινούργιο κτίριο μέσω μια υπόγειας εισόδου, και αναδύεται σαν σε έναν “καθεδρικό”» περιγράφει ο αρχιτέκτονας Τόμπι Τζίβονς από το RSHP.

«Έχουμε φροντίσει ιδιαίτερα να διασφαλίσουμε ότι το αλκοολούχο που θα παράγεται στο καινούργιο διυλιστήριο θα είναι απαράλλαχτο το αλκοολούχο που παραγόταν στο παλιό» καθησύχασε ο διευθυντής δημιουργικού στην Macallan, Κεν Γκρίερ.

ΑΠΕ

Back to top button