Ελλάδα

«Η κάνναβη δεν είναι η νεραϊδόσκονη, είναι όμως ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο»

Το να δημιουργείται ένας Οδηγός Χρήσης με ενδείξεις και οδηγίες για τη δοσολογία ενός φαρμάκου από έναν δημοσιογράφο, δεν είναι συνηθισμένο. Οδηγοί αυτού του είδους, συνήθως δημιουργούνται από φαρμακευτικές εταιρείες και καταλήγουν στα χέρια μας ως τα γνωστά, λεπτά χαρτάκια με τα πολύ μικρά γράμματα που συνοδεύουν τα κουτιά των φαρμάκων που αγοράζουμε.

Ο «Οδηγός Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης», το βιβλίο αυτό των 64 σελίδων «αποτελεί ένα αναγκαίο εργαλείο για όσους χρησιμοποιούν ήδη το φυτό, και είναι χιλιάδες αυτοί οι ασθενείς και δεκάδες οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί» μάς διευκρινίζει ο συγγραφέας του, Αποστόλης Καπαρουδάκης.

Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν στην ψηφιακή του μορφή, ώστε η τιμή του να μην είναι εμπόδιο για να το αποκτήσουν όλοι. Ταυτόχρονα, τα έσοδα από τα συγγραφικά δικαιώματα της έντυπης μορφής του που κοστίζει 7 ευρώ έχουν παραχωρηθεί στους τρεις Συλλόγους Ασθενών και Ιατρών που ασχολούνται με το θέμα στην Ελλάδα, γεγονός που αφαιρεί το κέρδος από τον χαρακτήρα της έκδοσης.

«Είναι αδύνατο να εμποδίσεις έναν άνθρωπο που βασανίζεται από αφόρητους πόνους ή μια μάνα που ξέρει ότι οι επιληπτικές κρίσεις του παιδιού της μειώνονται με τη χρήση της κανναβιδιόλης, να κάνει χρήση ενός φαρμάκου που θα τη βοηθήσει. Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να τους φανούμε χρήσιμοι λοιπόν» λέει ο συγγραφέας του πρώτου Οδηγού Χρήσης της Φαρμακευτικής Κάνναβης στη χώρα μας κι ενός από τους πρώτους σχετικούς οδηγούς που κυκλοφορούν διεθνώς.

Ο Αποστόλης Καπαρουδάκης είναι δημοσιογράφος από το ραδιόφωνο αλλά και τη σειρά ντοκιμαντέρ «Εξάντας» της οποίας υπήρξε αρχισυντάκτης. Έπειτα ήρθε το radiobubble, το διαδικτυακό ραδιόφωνο που έκλεισε ήδη τα 10 του πρώτα χρόνια και η δημοσιογραφική σχολή Hackademy «η πρώτη σχολή μετεκπαίδευσης δημοσιογράφων στα Νέα Μέσα», όπως μάς λέει.

Πως έφτασες να ασχοληθείς με την κάνναβη;

Η κάνναβη αποτελεί έναν από τους πλέον προκλητικούς τομείς για έναν δημοσιογράφο. Στην απαγόρευση που τη συνόδευσε, κρύβεται η απαγορευτική και η εξουσιαστική πολιτική των ΗΠΑ -και όχι μόνο- του τελευταίου αιώνα. Αποτελεί ένα φυτό εμβληματικό μιας και συνδέθηκε με τα κινήματα αμφισβήτησης από το Γούντστοκ μέχρι το Μάη του ’68 και ταυτόχρονα ένα φυτό που αποδεικνύει περίτρανα όχι μόνο το πόσο αναποτελεσματικές μπορεί να είναι οι πολιτικές της απαγόρευσης, αλλά και πόσο επικίνδυνες για την υγεία.

Ακόμη και αυτή τη στιγμή που το φυτό έχει νομιμοποιηθεί ως φάρμακο στον μισό πλανήτη, οι επιστήμονες που κάνουν έρευνες για τις ιαματικές ιδιότητές του πρέπει να ξεπεράσουν δεκάδες δυσκολίες εκεί όπου το φυτό αντιμετωπίζεται ακόμη ως επικίνδυνο ναρκωτικό.

Όσα γνωρίζουμε σήμερα για το φάρμακο-κάνναβη θα τα γνωρίζαμε 30 χρόνια πριν, εάν άφηναν τους επιστήμονες να δουλέψουν. Οι ερευνητές όμως για να πάρουν πέντε κλαδιά κάνναβης ώστε να κάνουν αναλύσεις στο εργαστήριο, έπρεπε να πάρουν έγκριση από μια δεκάδα υπηρεσιών, οπότε προτιμούσαν να ασχοληθούν με κάτι στο οποίο θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Έτσι, οι κυβερνήσεις κατάφεραν να απαγορεύσουν την επιστημονική έρευνα για ένα φάρμακο…

Στις μέρες μας πάντως διαβάζουμε αναλύσεις επί αναλύσεων για το πως «η κάνναβη θα φέρει κέρδη»… 

Η συνέχεια στο Tvxs.gr

Back to top button