Κόσμος

Γουατεμάλα: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου, στους 73 οι νεκροί

Μια νέα ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη υποχρέωσε την Τρίτη τα σωστικά συνεργεία να διακόψουν τις έρευνές τους γύρω από τον κώνο του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα, 48 ώρες μετά την αρχική έκρηξή του, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 73 ανθρώπους, ενώ σχεδόν 200 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται.

Το εθνικό ιατροδικαστικό ινστιτούτο της Γουατεμάλας (INACIF) ανακοίνωσε ότι 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φυσικής καταστροφής.

Από την πλευρά του ο Σέρχιο Καμπάνιας, διευθυντής επιχειρήσεων της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών (CONRED), γνωστοποίησε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι αγνοούνται «192 άνθρωποι», τα ονόματα και οι τόποι κατοικίας των οποίων έχουν γνωστοποιηθεί στις αρχές, από την ηφαιστειακή έκρηξη της Κυριακής.

Άλλοι 46 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ 3.271 πολίτες απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο, σύμφωνα με την CONRED. Εξάλλου, 2.625 πολίτες χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η καταστροφή έπληξε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, 1,7 εκατ. Γουατεμαλτέκους.

Την Τρίτη μια νέα ισχυρή έκρηξη ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν επτά χωριά κοντά στο ηφαίστειο, καθώς υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης διακόπηκαν.

Ο εκπρόσωπος της CONRED Νταβίντ δε Λεόν εξήγησε πως σύμφωνα με ειδικούς, νέες πυροκλαστικές ροές–αποτελούμενες από τέφρα, λάσπη, νερό και πυρακτωμένους βράχους–ενδέχεται να σαρώσουν ξανά την περιοχή.

Η κλιμάκωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας προκάλεσε πανικό στην πόλη Εσκουίντλα, κοντά στον ορεινό όγκο ύψους 3.763 μέτρων, 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Οι κάτοικοι έσπευσαν να την εγκαταλείψουν με τα αυτοκίνητά τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί απόλυτο κυκλοφοριακό χάος.

Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου μετέδωσε ότι άκουσε έναν ισχυρό, υπόκωφο κρότο και είδε μια μεγάλη στήλη ηφαιστειακής τέφρας να εκτοξεύεται στον ουρανό.

Μέλη σωστικών συνεργείων, αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναγκάστηκαν επίσης να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Δύο μέρες μετά την ηφαιστειακή έκρηξη, που προκάλεσε ταχύτατα κινούμενα ποτάμια λάσπης, λάβας και τέφρας, οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι εξαιρετικά ισχνές, αναγνώρισε λίγες ώρες πριν ανασταλούν οι έρευνες ο Καμπάνιας.

«Αν παγιδευτείς σε πυροκλαστική ροή, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις ζωντανός», εξήγησε. Πρόσθεσε ότι κάποιες εντελώς απανθρακωμένες σοροί ενδέχεται να μη βρεθούν ποτέ.

ΑΠΕ

Back to top button