Αθλητικά

Ο Ρεχάγκελ τα Ρεκόρ και τα στατιστικά του Μουντιάλ

Πόσοι από τους παίκτες που θα βρεθούν στο επερχόμενο Μουντιάλ της Ρωσίας έχουν αγωνιστεί σε προηγούμενες διοργανώσεις; Ποιες ομάδες και χώρες έχουν τις περισσότερες συμμετοχές;

Εννέα 24ωρα απομένουν για τη σέντρα του εναρκτήριου αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ρωσία-Σαουδική Αραβία (14/06) και η FIFA παραθέτει αρκετά στατιστικά για τις ομάδες, τους παίκτες, τις σημαντικές απουσίες, εμφανίσεις, γκολ και πολλά άλλα, που είναι άκρως ενδιαφέροντα.

ΔΙΑΚΟΣΙΟΙ από τους 736 παίκτες που θα δώσουν το παρόν στα γήπεδα της Ρωσίας έχουν ξαναβρεθεί σε αντίστοιχη διοργάνωση στο παρελθόν. 186 εξ αυτών ήταν στην Βραζιλία το 2014, 61 στη Νότια Αφρική (2010), 21 στην Γερμανία (2006) και ένας στο τουρνουά του 2002 στην Άπω Ανατολή.

Ο λόγος για τον Ράφα Μάρκεθ, τον αρχηγό της Εθνικής Μεξικού, ο οποίος πρόκειται να γίνει μόλις ο 4ος παίκτης που θα συμμετάσχει σε 5 Παγκόσμια Κύπελλα, μετά τον Αντόνιο Καρμπαχάλ, τον Λόταρ Ματέους και τον Τζίτζι Μπουφόν.

Το 100% των διεθνών της Εθνικής Αγγλίας αγωνίζονται στην Premier League. Τα «Τρία Λιοντάρια» ακολουθούνται από την Ρωσία (21/23), και την Σαουδική Αραβία (20/23). Σενεγάλη και Σουηδία, από την άλλη πλευρά, δεν επέλεξαν ούτε έναν ποδοσφαιριστή από τα εγχώρια πρωταθλήματα, ενώ το Βέλγιο, η Ισλανδία, η Νιγηρία και η Ελβετία, επέλεξαν μόνον ένα! Το 48% των παικτών του Μουντιάλ προέρχονται από την «Γηραιά Ήπειρο». ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΡΕΙΣ από τα μέλη των ομάδων έχουν τουλάχιστον από ένα γκολ σε Μουντιάλ. Τα περισσότερα (10) σημείωσε ο Γερμανός Τόμας Μίλερ, ακολουθεί ο Κολομβιανός, Χάμες Ροντρίγκες (6), ενώ οι Τιμ Κέιχιλ (Αυστραλία), Γκονσάλο Ιγκουαΐν, Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή) και Λουίς Σουάρες (Ουρουγουάη) έχουν από 5 τέρματα.

ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ χρόνια και πέντε μήνες είναι η ηλικία που κάνει τον Εσάμ Ελ-Χαντάρι τον πιο «ηλικιωμένο» παίκτη σε ομάδα που συμμετείχε σε Μουντιάλ. Ο Αιγύπτιος γκολκίπερ έχει γεννηθεί πάνω από 6 χρόνια πριν τον δεύτερο πιο μεγάλο ποδοσφαιριστή του τουρνουά της Ρωσίας, τον Μεξικανό, Ράφα Μάρκεθ, ενώ ακόμη είναι μεγαλύτερος και από τρεις προπονητές: τον Αλιού Σισέ (Σενεγάλη), Μλάντεν Κρστάγιτς (Σερβία) και Ρομπέρτο Μαρτίνεθ (Βέλγιο). Ο Ελ-Χαντάρι ελπίζει να ξεπεράσει τον Κολομβιανό Μοντραγκόν, ο οποίος είναι μέχρι τώρα ο γηραιότερος παίκτης που είχε αγωνιστεί σε Μουντιάλ (43 ετών και 3 ημερών).ΕΙΚΟΣΙ ΕΝΝΕΑ έτη χωρίζουν τον τεχνικό της Ουρουγουάης, Όσκαρ Ταμπάρες και τον ομόλογό του της Σενεγάλης, Αλιού Σισέ. Ο 71χρονος, που θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ηλικία προπονητής στην Ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πίσω από τον Ότο Ρεχάγκελ, ξεκίνησε την καριέρα του λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του Σισέ (24/03/1976).

ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ χρόνια και 5 μήνες είναι η ηλικία του winger της Αυστραλίας, Ντάνιελ Αρσάνι, που τον κάνει τον πιο νεαρό παίκτη της διοργάνωσης. Φεμί Οπαμπουμνί (17 ετών και 2 μηνών), Θίο Γουόλκοτ (17 ετών και 3 μηνών), Κρίστιαν Έρικσεν (18 ετών και 4 μηνών) και Φαμπρίς Ολίνγκα (18 ετών κι ενός μήνα) ήταν οι νεαρότεροι παίκτες που εμφανίστηκαν στις διοργανώσεις του 2002, του 2006, του 2010 και του 2014. Ο μέσος όρος ηλικίας των 736 παικτών, περίπου 28 ετών, είναι ο μεγαλύτερος στα χρονικά του Μουντιάλ.

ΔΕΚΑΕΞΙ παίκτες κάνουν τη Μάντσεστερ Σίτι την ομάδα με την περισσότερη εκπροσώπηση στα γήπεδα της Ρωσίας. Η πρωταθλήτρια της Premier League ακολουθείται από τις Ρεάλ Μαδρίτης (15), Μπαρτσελόνα (14), Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν και Τότεναμ (12). Η Αγγλία είναι η βάση των περισσότερων ποδοδφαιριστών (124), μετά η Ισπανία (81) και ακολουθεί η Γερμανία με 67.

ΔΕΚΑΕΞΙ είναι ο αριθμός που κάνει τους Ράφα Μάρκεθ και Χαβιέρ Μαστσεράνο τους παίκτες με τις περισσότερες εμφανίσεις σε Μουντιάλ. Ακολουθούνται από τον Λιονέλ Μέσι (15), Μεσούτ Οζίλ (14), Τόμας Μίλερ, Μάνουελ Νόιερ, Σέρχιο Ράμος και Κριστιάνο Ρονάλντο (13).

ΔΩΔΕΚΑ χρόνια είναι η μεγαλύτερη απουσία από την οποία δύο παίκτες επιστρέφουν στο τουρνουά. Ο Ράνταλ Αζοφεϊφά έπαιξε ως αλλαγή στην ήττα της Κόστα Ρόκα με 4-2 το 2006, ενώ ο Λούκας Φαμπιάνσκι ήταν ο αναπληρωματικός του Άρτουρ Μπόρουτς (Πολωνία), χωρίς να παίξει καθόλου.

ΕΝΝΕΑ μέλη της εθνικής Γερμανίας στη διοργάνωση του 2014 επιλέχθηκαν και πάλι από τον Γιόαχιμ Λεβ. Μεταξύ αυτών που δεν θα βρεθούν στη Ρωσία είναι οι Μπένεντικτ Χεβέντες και Κριστόφ Κράμερ, οι οποίοι ξεκίνησαν στον τελικό του «Μαρακανά» και οι Άντρε Σίρλε, Μάριο Γκέτσε, που συνδυάστηκαν στο μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε είχε πάρει πριν από τέσσερα χρόνια στην Βραζιλία 16 παίκτες από τους διεθνείς που συμμετείχαν και στη διοργάνωση του 2010 στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής.

ΑΠΕ

Back to top button