Αθλητικά

Κομπιούτερ δίνουν την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια!

To Μουντιάλ της Ρωσίας βρίσκεται στη… γωνία. Σε μία εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η πρώτη σέντρα της κορυφαίας διοργάνωσης, ανάμεσα στην οικοδέσποινα Ρωσία και την Σαουδική Αραβία, στο Luzhniki Stadium της Μόσχας.

 Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία θα φιλοξενήσει Μουντιάλ, η πρώτη επίσης που το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί σε περισσότερες από μία ηπείρους, Ευρώπη και Ασία, μιας και Αικατερίνενμπουργκ και Σότσι, δυο από τις πόλεις που έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν τους 64 αγώνες, υπάγονται στο ασιατικό τμήμα της Ρωσίας, ενώ οι υπόλοιπες εννέα πόλεις (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Καζάν, Σαράνσκ, Βόλγκογκραντ, Ροστόφ, Σαμάρα, Νόβγκοροντ, Καλίνινγκαρντ) που θα φιλοξενήσουν αγώνες υπάγονται στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας.

Η Ευρώπη θα έχει 14 εκπροσώπους, η Αφρική 5, η Ασία 5 και η Βόρεια- Κεντρική Αμερική και Καραϊβική 3. Για να συμπληρωθεί το παζλ των 32 φιναλίστ, στις έξι συνομοσπονδίες (Αφρική, Ασία, Ευρώπη, Βόρεια-Κεντρική Αμερική και Καραϊβική, Ωκεανία και Νότια Αμερική), 209 ομάδες, έδωσαν συνολικά 868 παιχνίδια, σημειώνοντας 2454 γκολ (2,83 ανά ματς).

 Μία διαδρομή που άρχισε στις 12 Μαρτίου 2015, όταν (στην ζώνη της Ασίας) το Ανατολικό Τιμόρ νίκησε 4-1 την Μογγολία, αναμέτρηση που διεξήχθη πριν ακόμα την κλήρωση (25 Ιουλίου) της προκριματικής φάσης στην Αγία Πετρούπολη.

Είναι επιπλέον η πρώτη φορά στην Ιστορία, που όλες οι εθνικές ομάδες, εκτός της οικοδέσποινας, ακόμα και η παγκόσμια πρωταθλήτρια (Γερμανία), συμμετείχαν στην προκριματική φάση.

Ένα Μουντιάλ χωρίς την Ιταλία, πρωταθλήτρια κόσμου τέσσερις φορές, με απουσίες μόνο το 130 και 1958, τις ΗΠΑ, που δεν έλειπαν από τελική φάση Μουντιάλ από το 1986,την   Χιλής, που δεν απουσίαζε από το 2006, αλλά και Ολλανδία,  Γκάνα, που δεν έλειψαν από το 2002. Στο Μουντιάλ της Ρωσίας δεν θα συμμετάσχουν οι τέσσερις πολυπληθέστερες χώρες στον κόσμο (Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Ινδονησία) αλλά και οι  τρεις αναδυόμενες αγορές του ποδοσφαίρου (Κατάρ, Κίνα, ΗΠΑ)

Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, για πρώτη φορά με την χρήση του Var (video assistant referee), που θα μοιράσει επίσης στις 32 φιναλίστ 344.000.000 ευρώ.

Πλησιάζοντας στο τουρνουά κυριαρχεί φυσικά στις συζητήσεις που γίνονται σε κάθε ποδοσφαιρική γειτονιά του κόσμου, ένα ερώτημα: Ποια ομάδα όμως θα κερδίσει το Μουντιάλ;  Ένα τρόπαιο που δίχως άλλο θα επιδιώξει να υπερασπιστεί στα γήπεδα της Ρωσίας η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, αλλά και να κάνουν δικό τους οι άλλες μεγάλες δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Η απάντηση, είναι εκείνη που δίνεται μονάχα μέσα στο γήπεδο και μόνο μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, αφού στο απρόβλεπτο ποδόσφαιρο, στοιχείο που το καθιστά μοναδικό,  η θεωρία συχνά δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Ως είθισται όμως, εκτός από τις συζητήσεις των φιλάθλων, γίνονται έρευνες, μελέτες, αναλύσεις και μετρήσεις πιθανοτήτων από τον πλούτο δεδομένων που υπάρχει, αναδεικνύοντας το νικητή. Προβλέψεις που άλλοτε επιβεβαιώνονται και άλλοτε διαψεύδονται πανηγυρικά.

Τι συμβαίνει  λοιπόν όταν μια παγκόσμια επενδυτική τράπεζα παίρνει τους υπολογιστές της για να… τρέξει 10.000 εικονικά τουρνουά, προκειμένου να ερευνήσει ποια ομάδα θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο;

Η UBS Group AG, μια ελβετική πολυεθνική τράπεζα επενδύσεων και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που ιδρύθηκε και εδρεύει στην Ελβετία (Ζυρίχη και Βασιλεία), μπήκε σε αυτήν διαδικασία.

Η UBS κυκλοφόρησε πρόσφατα την τετραετή έκθεσή της,  για την κορυφαία διοργάνωση ποδοσφαίρου  στον κόσμο, ανακηρύσσοντας Παγκόσμια Πρωταθλήτρια την Γερμανία! Η ομάδα του Γιοακίμ Λεβ συγκεντρώνει 24% πιθανότητες για το τρόπαιο, ενώ η Βραζιλία και η Ισπανία συμπληρώνουν τις τρεις πρώτες θέσεις. Η ανάλυση 29 σελίδων δεν είναι καλή για τους Ρώσους οικοδεσπότες, αφού έχουν μόλις 1,6% πιθανότητες να νικήσουν.

«Είναι σχεδόν δεδομένο ότι η νέα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, θα προέλθει είτε από την Ευρώπη είτε από τη Λατινική Αμερική», ανέφερε η UBS. «Η πιθανότητα να υπάρξει νικητής του Μουντιάλ από την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή ή τη Βόρεια Αμερική είναι σχεδόν μηδενική».

Η UBS προβλέπει επίσης  ότι η Ισπανία θα κερδίσει το ντέρμπι της Ιβηρικής με την Πορτογαλία και ότι η Αγγλία θα ξεπεράσει τις φαντασιώσεις του Βελγίου στον αποφασιστικό αγώνα του ομίλου.

Η ελβετική τράπεζα προσπάθησε να ξεπεράσει τις πολιτικές διαμάχες που δημιουργήθηκαν μετά την «υπόθεση Σκριπάλ» για να επικεντρωθεί στο όμορφο παιχνίδι και τα συναισθήματα που μεταφέρει σε εκατομμύρια φιλάθλους  σε όλο τον κόσμο.

«Ενώ ελπίζουμε ότι η καλύτερη ομάδα θα κερδίσει, ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι λιγότερο καταστροφικό από την τελευταία φορά, όταν οι συνάδελφοί μας στο Σάο Πάολο ήταν απογοητευμένοι για αρκετές εβδομάδες αργότερα», ανέφερε η UBS σχετικά με το 7-1 Γερμανία στο ημιτελικό του 2014. Τότε που η σχετική έρευνα των υπολογιστών της UBS, είχε «αναδείξει» τη Βραζιλία νικήτρια.

Όμως σίγουρα οι Ελβετοί της USB δεν είναι οι μόνοι που ερευνούν κάνοντας προβλέψεις. Το ίδιο επιχείρησε, αλλά παρουσιάζοντας διαφορετικό αποτέλεσμα και ο talksport.com, μεγαλύτερος αθλητικός ραδιοφωνικός σταθμό στον κόσμο, όπως αναφέρεται, γνωστός  για τις αναλύσεις του, με έδρα το Λονδίνο. Οι Βρετανοί, με την σειρά τους έβαλαν τα δεδομένα στα κομπιούτερ, που ανέδειξαν Παγκόσμια Πρωταθλήτρια τη Βραζιλία.

Μάλιστα, το αξιοσημείωτο είναι πως «παρουσίασαν» τις ομάδες που θα προκριθούν από τους ομίλους, την φάση των «16», των προημιτελικών, ημιτελικών, όλα με ακριβές σκορ, πριν φτάσουν στον τελικό Βραζιλίας-Ισπανίας 2-1! Συγκεκριμένα:
Ομίλοι
1ος όμιλος: Αίγυπτος (νικήτρια)-Ουρουγουάη (δεύτερη)
2ος όμιλος: Ισπανία-Πορτογαλία
3ος ομίλος: Γαλλία-Περού
4ος όμιλος: Ισλανδία-Αργεντινή
5ος όμιλος: Βραζιλία-Σερβία
6ος όμιλος: Γερμανία-Μεξικό
7ος όμιλος: Βέλγιο-Αγγλία
8ος όμιλος: Πολωνία-Κολομβία

Φάση «16»
Αίγυπτος-Πορτογαλία 2-1
Γαλλία-Αργεντινή    2-1 (παράταση)
Βραζιλία-Μεξικό     3-0
Βέλγιο-Κολομβία     2-1
Ισπανία-Ουρουγουάη  2-1
Ισλανδία-Περού      1-0
Γερμανία-Σερβία     3-1
Πολωνία-Αγγλία      1-2 (παράταση)

Προημιτελικά

Αίγυπτος-Γαλλία     1-3
Βραζιλία-Βέλγιο     2-2 (νικήτρια η Βραζιλία στα πέναλτι)
Ισπανία-Ισλανδία    4-1
Γερμανία-Αγγλία     3-2

Ημιτελικά
Γαλλία-Βραζιλία     1-3
Ισπανία-Γερμανία    1-0

Τελικός
Βραζιλία-Ισπανία    2-1

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι απουσιάζει στις τελικές προβλέψεις, τόσο της ελβετικής πολυεθνικής τράπεζας USB, όσο και του μεγαλύτερου αθλητικού ραδιοφωνικού σταθμού στον κόσμο talksport.com. Το ίδιο και η πανίσχυρη Γαλλία του Αντουάν Γκριεζμάν. Όμως έτσι κι αλλιώς πρόκειται για …ασκήσεις επί χάρτου, που το ποδόσφαιρο βρίσκει τον τρόπο συχνά να διαψεύδει.

Ετσι κι αλλιώς αυτό που θα συμβεί, θα γίνει γνωστό σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 15 Ιουλίου, όταν το κορυφαίο τουρνουά, θα ολοκληρωθεί στο Luzhniki Stadium της Μόσχας, στο ίδιο γήπεδο που θα διεξαχθεί ο εναρκτήριος αγώνας.

ΑΠΕ

Back to top button