Η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια αλλά η προσέλκυση τουριστών δεν ήταν ένα από αυτά. Στη χώρα αναμένονται περισσότεροι από 32 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2018, αναφέρει σε δημοσίευμά της η “The Telegraph”, παραθέτοντας ότι το 1998 ο αριθμός των τουριστών ανέρχονταν σε 6,2 εκατομμύρια ενώ το 2010 σε 15 εκατομμύρια.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ενώ ο τουρισμός γνωρίζει τεράστια άνθιση και συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, προκαλεί προβληματισμό αν θα μπορέσει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει σε αυτήν την τόσο γρήγορη ανάπτυξη, η οποία συνεπάγεται επιβάρυνση των υποδομών και υπερπληθυσμό στις μεγάλες πόλεις. “Τους τελευταίους μήνες είδαμε ένταση μεταξύ ντόπιων και επισκεπτών σε διάφορους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ, της Μαδρίτης, του Ντουμπρόβνικ, της Μαγιόρκας, της Βενετίας και του Κιότο”, γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στον υπερτουρισμό και θέτει το ερώτημα αν “η Ελλάδα μέλλει να γίνει το επόμενο πεδίο μάχης”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΕΟΤ, προς αποφυγήν ενός τέτοιου προβλήματος, εργάζεται για την προώθηση του τουρισμού όλο το χρόνο, επενδύοντας στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Ωστόσο, φαίνεται πως η Σαντορίνη είναι ήδη στην κόψη του ξυραφιού, καθώς ο δήμαρχος Νίκος Ζώρζος, αναφέρει ότι το νησί βρίσκεται σε σημείο κορεσμού. Το δημοσίευμα επισημαίνει πως με την ίδια ταχύτητα αναπτύσσονται και άλλοι προορισμοί, όπως η Ρόδος, αλλά και η πρωτεύουσα της χώρας, η Αθήνα.
Σχολιάζοντας το άνοιγμα στην αγορά της Κίνας και τις νέες αεροπορικές συνδέσεις, όπως αυτήν της αεροπορικής εταιρείας Emirates με τις ΗΠΑ, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει περεταίρω στην αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού, η εφημερίδα προτείνει ως λύση τη στροφή σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς: εκτός από την Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Κέρκυρα και την Κρήτη, υπάρχουν πολλές ακόμη ομορφιές στην Ελλάδα για να ανακαλύψει κανείς. Ως τέτοιες προτείνει τη Μήλο, τη Σκύρο, τα Κουφονήσια και τη Φολέγανδρο.
ΑΠΕ