Κόσμος

34 χρόνια από την κυκλοφορία του βιντεοπαιχνιδιού ‘Tetris’ το 1984!

To πιο επιτυχημένο videogame όλων των εποχών, το Tetris, έκλεισε χθες τα 33 του χρόνια. H ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας του, ήταν στις 6 Ιουνίου του 1984. Συνολικά, έχει πουλήσει 170 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλες τις πλατφόρμες που έχει κυκλοφορήσει.

Το Tetris, δημιουργήθηκε στην Σοβιετική Ένωση από τον Alexey Pajitnov σε έναν υπολογιστή Electronica 60 και τα blocks του δημιουργούνταν από χαρακτήρες ASCII, αφού δεν υπήρχε από το σύστημα η δυνατότητα παραγωγής γραφικών.

Ο Pajitnov εργαζόταν στη Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών και αφού δημιούργησε το παιχνίδι, το οποίο τότε δεν είχε ούτε σκορ ούτε επίπεδα δυσκολίας, έδωσε τον κώδικα στον Vadim Gerasimov, ο οποίος το μετέφερε σε IBM υπολογιστή.

Το 1988, η Σοβιετική Ένωση δημιούργησε τον οργανισμόElektronorgtechnica ο οποίος αδειοδότησε το Tetris και το 1989 ηNintendo αγόρασε άδεια και το συμπεριέλαβε στην νέα της φορητή κονσόλα παιχνιδιών Game Boy, πουλώντας τελικά 35 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ πωλήσεωνόλων των εποχών σε μία πλατφόρμα, το οποίο ξεπέρασε το SuperMario Bros στο NES και το Wii Sports. Συνδυαστικά πάντως σε όλες τις πλατφόρμες το Tetris βρίσκεται με διαφορά στην πρώτη θέση.

apotis4stis5.com

Back to top button