ΙΣΠΑΝΙΑ
Η πορεία της Ισπανίας στα τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα μοιάζει με το… τρενάκι του τρόμου: σπουδαίες εμφανίσεις και άδικος αποκλεισμός από την (οικοδέσποινα) Νότια Κορέα στα προημιτελικά το 2002, «κλατάρισμα» στο πρώτο νοκ-άουτ του 2006 με τη Γαλλία. Θρίαμβος το 2010 στη Νότια Αφρική, ταπεινωτικός αποκλεισμός στην Α΄ φάση το 2014 στη Βραζιλία. Αν το… μοτίβο συνεχιστεί, οι Ιβηρες θα φτάσουν πολύ ψηλά στο Μουντιάλ της Ρωσίας! Εχουν τα εχέγγυα για να πετύχουν, διαθέτοντας μία από τις ποιοτικότερες και ίσως την πλέον ισορροπημένη ομάδα της διοργάνωσης, με παίκτες παγκόσμιας κλάσης σε όλες τις γραμμές. Ο Ντε Χέα αποτελεί εγγύηση κάτω από τα δοκάρια, Σέρχιο Ράμος και Πικέ συνθέτουν ίσως το καλύτερο δίδυμο σέντερ-μπακ στον κόσμο (έστω κι αν οι μεταξύ τους σχέσεις είναι κακές), η μεσαία γραμμή βρίθει σπουδαίων παικτών, με ηγετική μορφή τον Αντρές Ινιέστα. Ενα θεματάκι στην επίθεση υπάρχει, αφού ο Ντιέγκο Κόστα δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και ο Μοράτα «κόπηκε» από την αποστολή, αλλά ο Χουλέν Λοπετέγκι έχει… plan B με «ψευτοεννιάρι» τον Ισκο.
ΥΠΕΡ
Η πιθανή ενδεκάδα των «φούριας ρόχας» θα έχει 3 παίκτες της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ρεάλ, 3-4 της πρωταθλήτριας Ισπανίας Μπαρτσελόνα, 1-2 της κυπελλούχου Ευρώπης Ατλέτικο Μαδρίτης, έναν της πρωταθλήτριας Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι, έναν της πρωταθλήτριας Γερμανίας Μπάγερν και… τον Ντε Χέα. Αρκεί!
ΚΑΤΑ
Ο Λοπετέγκι ρίσκαρε λίγο «γεμίζοντας» την αποστολή με «φουλ-μπακ» και μένοντας με μόλις μία εναλλακτική λύση στο κέντρο της άμυνας, τον -αναπληρωματικό και στη Ρεάλ- Νάτσο. Ενας τραυματισμός ή μία τιμωρία του Ράμος ή του Πικέ μπορεί να κοστίσει στα νοκ-άουτ, ενώ υπάρχει κι ένα ερωτηματικό για την κατάσταση του Καρβαχάλ, που τραυματίστηκε στον τελικό του Champions League.
….
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Η Πορτογαλία πηγαίνει στη Ρωσία με τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο παλμαρέ της, αλλά και τη γνώση ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του Κριστιάνο Ρονάλντο να «λάμψει» σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Οχι ότι η τέταρτη θέση του 2006 ήταν κακή, όμως οι Ιβηρες επιδιώκουν κάτι ακόμη παραπάνω, όσο έχουν στις τάξεις τους έναν από τους δύο κορυφαίους σύγχρονους ποδοσφαιριστές, με πέντε «χρυσές μπάλες» στην κατοχή του. Η «σφιχτή» διάταξη του Φερνάντο Σάντος έχει μετατρέψει την Πορτογαλία σε εξαιρετικά δυσκολοκατάβλητο αντίπαλο, όμως η αμυντική γραμμή έχει μεγαλώσει, ο (παίκτης-αποκάλυψη) του EURO 2016, Ρενάτο Σάντσες, εξελίσσεται σε… φωτοβολίδα και δεν μπήκε καν στην προεπιλογή, ενώ δεν υπάρχει ο παίκτης που θα βάλει το εύκολο γκολ, εκμεταλλευόμενος την εστίαση των αντιπάλων στον Κριστιάνο. Αν ο σουπερστάρ της Ρεάλ έχει ακόμη… βενζίνη στο ρεζερβουάρ και εφόσον πάρει τις απαραίτητες βοήθειες, κυρίως από τη μεσαία γραμμή (Γουίλιαμ Καρβάλιο, Μπερνάρντο Σίλβα, Ζοάο Μουτίνιο), η Πορτογαλία μπορεί να ονειρεύεται.
ΥΠΕΡ
Η Πορτογαλία δέχθηκε μόλις τέσσερα τέρματα στα δέκα ματς των προκριματικών, τα δύο εκ των οποίων στην ήττα της πρεμιέρας από την Ελβετία. Το χαμηλό παθητικό δεν οφείλεται τόσο στην ικανότητα των αμυντικών, όσο στην άψογη ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του Σάντος, που επιπλέον διαθέτει στο πρόσωπο του Ρουί Πατρίσιο έναν πολύ αξιόπιστο τερματοφύλακα. Για τα υπόλοιπα, έχει ο Θεός και ο Κριστιάνο…
ΚΑΤΑ
Βασικοί ποδοσφαιριστές όπως ο Πέπε και ο Κουαρέσμα (αλλά ακόμη και ο Ρονάλντο) έχουν μεγαλώσει, ενώ κάποιοι άλλοι σημαντικοί παίκτες δεν είχαν πολλές συμμετοχές τη φετινή χρονιά. Γενικά η Πορτογαλία δεν δείχνει να βρίσκεται σε ιδανική κατάσταση και θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλο τον… κυνισμό της για να προχωρήσει.
….
ΙΡΑΝ
Στην πέμπτη παρουσία του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Ιράν επιζητά την παρθενική πρόκριση από τους ομίλους, όμως το έργο του είναι αντικειμενικά εξαιρετικά δύσκολο, σε έναν όμιλο με Ισπανία και Πορτογαλία. Η νίκη με 2-1 επί των ΗΠΑ, στο Μουντιάλ του 1998 στη Γαλλία, ήταν αφορμή για εθνική γιορτή στη χώρα της Ασίας, παραμένει όμως η μοναδική των Ιρανών σε τελική φάση. Αυτή τη φορά οι προϋποθέσεις έμοιαζαν καλύτερες, αφού η παραμονή του Κάρλος Κεϊρόζ για επτά χρόνια στον πάγκο έχει δώσει στην ομάδα μία ταυτότητα, με κύριο χαρακτηριστικό τη σχεδόν απροσπέλαστη άμυνά της, ενώ παράλληλα αρκετοί πρωτοκλασάτοι διεθνείς αγωνίζονται πλέον στην Ευρώπη (μεταξύ αυτών και οι τρεις «δικοί μας», Ανσαριφάρντ, Χατζισαφί και Μασούντ). Η κληρωτίδα όμως έφερε στο δρόμο των Ιρανών εμπόδια που λογικά θα αποδειχθούν αξεπέραστα…
ΥΠΕΡ
Το Νοέμβριο του 2015 το Ιράν νίκησε 3-1 το Τουρκμενιστάν, στο πλαίσιο της Β΄ προκριματικής φάσης της ασιατικής ζώνης. Τον Σεπτέμβριο του 2017, στο φινάλε της Γ΄ προκριματικής φάσης (κι ενώ είχε ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριο για τη Ρωσία), παραχώρησε ισοπαλία 2-2 στη Συρία. Στους 22 μήνες που μεσολάβησαν, η ομάδα του Κάρλος Κεϊρόζ δεν δέχθηκε ούτε ένα γκολ σε 13 παιχνίδια! Η αμυντική λειτουργία είναι το μεγάλο «όπλο» των Ιρανών, αλλά μένει να φανεί πόσο αποτελεσματικό θα αποδειχθεί απέναντι σε ομάδες ανώτερου επιπέδου.
ΚΑΤΑ
Ο Κεϊρόζ θέλει η ομάδα του να παίξει με γρήγορες αντεπιθέσεις και διαθέτει αξιόλογους παίκτες στη γραμμή κρούσης, αλλά λείπουν τα χαφ που θα προωθήσουν γρήγορα τη μπάλα στην επίθεση. Γενικά οι περισσότεροι μέσοι της εθνικής Ιράν ξεχωρίζουν για τα ανασταλτικά τους προσόντα και όχι για την οργανωτική τους ικανότητα.
…..
ΜΑΡΟΚΟ
Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία παρουσία του σε Μουντιάλ, το 1998 στη Γαλλία, το Μαρόκο επιστρέφει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, για πέμπτη φορά στην ιστορία του. Η πρώτη αφρικανική ομάδα που προκρίθηκε από φάση ομίλων (το 1986 στο Μεξικό), είχε υποχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια στην… ιεραρχία της «μαύρης ηπείρου», κατάφερε όμως να πάρει το εισιτήριο για τη Ρωσία αποκλείοντας στα προκριματικά την Ακτή Ελεφαντοστού, που ήταν το ξεκάθαρο φαβορί του ομίλου. Ο «κορμός» της ομάδας απαρτίζεται σε μεγάλο ποσοστό από μετανάστες δεύτερης γενιάς, παιδιά που γεννήθηκαν και έμαθαν ποδόσφαιρο στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία ή την Ισπανία. Ο όμιλος στον οποίο κληρώθηκε το Μαρόκο, μαζί με Ισπανία και Πορτογαλία, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά μία νίκη επί του Ιράν στην πρεμιέρα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Αλλωστε, στη μεγάλη επιτυχία του 1986, το Μαρόκο είχε τερματίσει πρώτο σε όμιλο με τρεις ευρωπαϊκές ομάδες (Αγγλία, Πολωνία και Πορτογαλία), πριν χάσει πολύ δύσκολα από τη Δυτική Γερμανία στους «16».
ΥΠΕΡ
Το Μαρόκο κατάφερε να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στον προκριματικό όμιλο χωρίς να δεχθεί ούτε ένα γκολ σε έξι παιχνίδια. Το επίτευγμα δεν οφείλεται μόνο στην αξιόλογη αμυντική γραμμή που διαθέτει, αλλά και στο γεγονός ότι οι παίκτες του πρεσάρουν πολύ, σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου, και δεν επιτρέπουν στον αντίπαλο να αναπτυχθεί σωστά. Διαθέτουν δύναμη και πολύ καλή φυσική κατάσταση, ενώ λειτουργούν πολύ καλά ως σύνολο.
ΚΑΤΑ
Ο Ερβέ Ενάρ προβληματίζεται για τον παρτενέρ του Μπενατιά στο κέντρο της άμυνας, καθώς η συνεργασία του άσου της Γιουβέντους με τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Μανουέλ Ντα Κόστα, δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Επιπλέον, το Μαρόκο στερείται σταθερού τερματοφύλακα και «καθαρού» σκόρερ, με συνέπεια να μην μπορεί να αξιοποίησει τις καλές προσωπικές ενέργειες των χαφ και μεσοεπιθετικών.
ΑΠΕ