ΑθλητικάΚόσμος

Αφιέρωμα Μουντιάλ: Ο τρίτος όμιλος-Οι ομάδες

ΓΑΛΛΙΑ

Καθόλου υπερβολική δεν είναι η άποψη, πως οι «τρικολόρ» είναι η πιό …αλλοπρόσαλλη εθνική ομάδα του πλανήτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γεγονός, ότι αποκλείσθηκε από τα Μουντιάλ του 1990 και του 1994 και τέσσερα χρόνια αργότερα, κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο! Ετερη επιβεβαιώση, αποτελεί η «λευκή» ισοπαλία που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο (!) για τα προκριματικά της Ρωσίας, ενώ νωρίτερα είχε συντρίψει την Ολλανδία με 4-0! Στόχος των «πετεινών» στην διοργάνωση, είναι η κατάκτηση του τροπαίου, με τον Ντιντιέ Ντεσάμπ και τους Γάλλους διεθνείς να δηλώνουν έτοιμοι για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Μουντιάλ.

ΥΠΕΡ
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Γαλλίας, είναι η ποδοσφαιρική ωρίμανση. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έχει δημιουργήσει ένα σύνολο ομοιογενές, που αποδίδει επιθετικό ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα με ικανοποιητική αμυντική λειτουργία. Δεν είναι λίγοι, όσοι υποστηρίζουν πως για τους Γάλλους διεθνείς, ισχύει το «ή τώρα ή ποτέ», αναφορικά με την κατάκτηση ενός Μουντιάλ. Ο έμπειρος τεχνικός, έχει στην διάθεση του, πληθώρα εξαιρετικών ποδοσφαιριστών, που βρίσκονται σε ιδανική ηλικία και συνδυάζουν το ταλέντο, την ικανότητα και την εμπειρία από παραστάσεις υψηλού επιπέδου.

ΚΑΤΑ
Εάν θα έπρεπε …υποχρεωτικά να βρεθεί ένα μειονέκτημα για τους «πετεινούς», δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την αστάθεια. Οπως απέδειξαν και στα προκριματικά, οι Γάλλοι είναι ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο. Και δεδομένου ότι θα κληθούν να δώσουν αγώνες νοκ-άουτ, μία «κακή ημέρα» ενδεχομένως να αποδειχθεί καταστροφική…

…….

ΠΕΡΟΥ

Επρεπε να περάσουν 36 χρόνια για να δουν οι Περουβιανοί την εθνική τους ομάδα να προκρίνεται στα τελικά ενός Μουντιάλ. Οι Κιρόγα και Τεόφιλο Κουμπίλιας έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο παγκόσμιο κύπελλο του μακρυνού 1982 με την χαρακτηριστική κόκκινη λωρίδα στην λευκή εμφάνιση, να αποκτά αναγνωρισιμότητα εκείνη την εποχή μεταξύ των φίλων του ποδοσφαίρου. Σε γενικές γραμμές, το Περού δεν έχει το σύνολο προκειμένου να καταστεί απειλητικό για την πρώτη θέση του ομίλου, όμως εξαιρέσει της Γαλλίας, έχει τις δυνατότητες να διεκδικήσει την πρόκριση από την Δανία και την Αυστραλία.

ΥΠΕΡ
Η έλλειψη άγχους αποτελεί πάντα συγκριτικό πλεονέκτημα για διοργανώσεις αυτού του επιπέδου. Δεδομένου, μάλιστα, πως οι άλλες δύο συνδιεκδικήτριες του «χρυσού εισιτηρίου» για την επόμενη φάση, δεν αποτελούν σε καμμία περίπτωση «φόβητρο», οι Περουβιανοί διεθνείς, θα στηριχθούν στο πάθος τους και φυσικά στην εκτελεστική δεινότητα του Τζέφερσον Φαρφάν για να συνεχίσουν στην κορυφαία διοργάνωση. Σημαντικό στέλεχος για τους Νοτιοαμερικανούς, αποτελεί και ο Πάολο Γκερέρο, που μετά από μακρά «περιπέτεια», δικαιώθηκε στο θέμα με την χρήση απαγορευμένων ουσιών και τελικά θα ενισχύσει την εθνική ομάδα της πατρίδας του στο κορυφαίο ραντεβού.

ΚΑΤΑ
Χωρίς αμφιβολία, η απουσία -λόγω τιμωρίας για χρήση απαγορευμένων ουσιών- του Πάολο Γκερέρο, θα ήταν το μεγαλύτερο μειονέκτημα για την εθνική Περού. Ομως σε μία εξέλιξη της …τελευταίας στιγμής, ο έμπειρος επιθετικός, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια -μαζί με τον Φαρφάν- τους «ακρογωνιαίους λίθους» της ομάδας, δικαιώθηκε και πλέον βρίσκεται στην διάθεση του Ρικάρντο Γκαρέγκα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχόλησε για καιρό και με ένταση τους Περουβιανούς διεθνείς και η θετική εξέλιξη του ζητήματος, αναμένεται να αλλάξει άρδην προς το καλύτερο την ψυχολογία τους. Σημαντικό ρόλο, ενδεχομένως, θα παίξει και η έλλειψη παραστάσεων από ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, που παρουσιάζει η πλειοψηφία των Περουβιανών διεθνών.

…….
ΔΑΝΙΑ

Με σαφή στόχο την πρόκριση στην επόμενη φάση του Μουντιάλ, μπαίνει στην διοργάνωση η Δανία. Αν και στον προκριματικό όμιλο δεν είχαν σταθερή παρουσία, κατάφεραν να καταλάβουν την δεύτερη θέση και να διεκδικήσουν το «εισιτήριο» για τα τελικά στο μπαράζ με την Ιρλανδία. Εκεί και ιδιαίτερα στον επαναληπτικό, οι παίκτες του Αγκε Χαρέϊντε ήταν ενυπωσιακοί και προκρίθηκαν δίκαια. Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις και η Γαλλία πάρει την πρωτιά στον όμιλο, η Δανία είναι το φαβορί για την δεύτερη θέση, καθώς έχει τις δυνατότητες να αποκλείσει την Αυστραλία και το Περού.

ΥΠΕΡ
Η παρουσία και κυρίως η απόδοση του Κρίστιαν Ερικσεν, είναι ο «καταλύτης» των Δανών. Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός είναι ο κύριος εκφραστής της επιθετικής λειτουργίας της ομάδας και αυτός πάνω στον οποίο βασίζεται ο Χαρέϊντε. Στα πλεονεκτήματα της Δανίας, περιλαμβάνεται και η εμπειρία των περισσοτέρων παικτών από ισχυρά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

ΚΑΤΑ
Τα τελευταία χρόνια η Δανία δεν χαρακτηρίζεται για την σταθερότητα της. Είναι μία ομάδα ικανή για όλα, όπως το εμφατικό 4-0 επί της Πολωνίας για τα προκριματικά, αλλά και η εντός έδρας ήττα με 1-0 από το Μαυροβούνιο. Οταν σε μία ομάδα, πολλά εξαρτώνται από την απόδοση και την «ημέρα» ενός ή δύο ποδοσφαιριστών, συνήθως αυτό αποδεικνύεται σε βάρος της και ειδικά σε περίπτωση που «στραβώσει» ένας αγώνας. Σημαντικό μειονέκτημα, αποτελεί η απουσία της τελευταίας στιγμής με «θύμα» τον «γερόλυκο», Νίκλας Μπέντνερ, ο οποίος τραυματίσθηκε στους προσαγωγούς σε αγώνα πρωταθλήματος με την Ρόζενμποργκ, περίπου τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη του Μουντιάλ.

…….
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Σε μία αξιοπρεπή παρουσία προσβλέπουν οι Αυστραλοί. Η Γαλλία είναι το ακλόνητο φαβορί για την πρώτη θέση στον όμιλο και απο εκεί και πέρα …όλα είναι πιθανά. Τα «καγκουρό» δυσκολεύθηκαν πολύ για να προκριθούν στα τελικά, αφήνοντας «εκτός νυμφώνος» την αδύναμη Συρία. Και στις αναμετρήσεις του πρόσφατου παρελθόντος, δεν έχουν δώσει δείγματα ανταγωνιστικής …γραφής για το επίπεδο που θα συναντήσουν, ακόμη και απέναντι στο Περού και την Δανία. Πολλά για την πορεία τους στην κορυφαία διοργάνωση, θα κριθούν από την επιρροή που θα προλάβει να ασκήσει στους παίκτες του ο Μπερτ Φαν Μαρβικ.

ΥΠΕΡ
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Αυστραλίας, είναι η έλλειψη άγχους για την διάκριση. Ομάδες αυτού του βεληνεκούς παίζουν συνήθως ελεύθερα, καθώς δεν έχουν να χάσουν κάτι. Και συχνά-πυκνά επιτυγχάνουν στόχους που φαντάζουν αδύνατοι αντικειμενικά, με κορυφαίο παράδειγμα την κατάκτηση του EURO 2004 από την εθνική Ελλάδας. Ισχυρό πλεονέκτημα αποτελεί επίσης η παρουσία του Φαν Μαρβικ στον πάγκο, καθώς δεν είναι τυχαίος προπονητής. Γνωρίζει πως θα πάρει το μέγιστο από τους παίκτες του, όπως συνέβη οταν οδήγησε την εθνική Ολλανδίας στον τελικό του Μουντιάλ. Τέλος, η εμπειρία από το υψηλό επίπεδο, που διαθέτουν οι Κέϊχιλ, Γέντινακ και Κρούζε, θα αποτελέσει τον «κινητήριο μοχλό» της ομάδας.

ΚΑΤΑ
Η έλλειψη εμπειρίας από την συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών, αποτελεί τροχοπέδη για τα «καγκουρό». Οπως επίσης και το γεγονός ότι συγκριτικά, δίνουν λιγότερους αγώνες ως εθνική ομάδα. Και ασφαλώς η διαφορά ποδοσφαιρικής ταχύτητας σε σχέση με τους αντιπάλους, αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα για τους Αυστραλούς.

ΑΠΕ

Back to top button