Καστοριά

Πώς και πόσο επηρεάζει ο νέος Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων – Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις, τα πρόστιμα (ρεπορτάζ)

Για τον νέο  Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) μίλησε στους “Ορίζοντες” ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς Χαράλαμπος Καραταγλίδης. Αυτό το οποίο κάποτε αποτελούσε μια απλή οδηγία,  έγινε πλέον κανονισμός και εφαρμόζεται εδώ και μερικές εβδομάδες.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ο νέος Γενικός Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, τέθηκε σε εφαρμογή από  τις 25 Μαΐου 2018 σε όλα τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ.

Ο  Κανονισμός επιτάσσει την ύπαρξη ξεκάθαρης συναίνεσης του υποκειμένου των δεδομένων για κάθε σκοπό επεξεργασίας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού των μεθόδων και συστημάτων που εφαρμόζονται για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων ούτως ώστε να τηρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις συγκατάθεσης και επεξεργασίας, «Τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι επιχειρηματίες έχουν αντιληφθεί ορισμένες αλλαγές τις τελευταίες εβδομάδες. Καθημερινά όλοι μας λαμβάνουμε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω των οποίων υπάρχει η ενημέρωση από τις διάφορες εταιρίες σχετικά με τα νέα δεδομένα και τις προσαρμογές», σχολίασε ο κ. Καραταγλίδης.

Η νέα εφαρμογή είναι ιδιαίτερα αυστηρή και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί καραδοκούν. Συνεπώς θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες ασχολούνται με τη συλλογή δεδομένων –στην ουσία όλες οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές-  να προσαρμοστούν με τον καινούργιο κανονισμό «Ειδικότερα, πρόκειται για ένα νέο είδος ηλεκτρονικής επαφής, μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Με το συγκεκριμένο κανονισμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να θεσπίσει ορισμένους κανόνες», ενημέρωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα τσουχτερά πρόστιμα που  θα υποστούν όλοι όσοι δεν συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα «Όσο και να ακούγονται υπερβολικά τα ποσά, τα πρόστιμα μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τα 20 εκατομμύρια ευρώ! Μάλιστα  σε κάποιες περιπτώσεις  διεθνοποιημένων επιχειρήσεων, όπως είναι οι πολυεθνικές που έχουμε και στην Καστοριά, φτάνουν και το 2% του παγκόσμιου τζίρου τους, οπότε καταλαβαίνετε για τι μεγέθη προστίμων μιλάμε».

Πιλοτική εφαρμογή ενός Working Group

Με βάση τη νέα κατάσταση, το Επιμελητήριο Καστοριάς, έχει αναλάβει τους τελευταίους δύο μήνες μια σειρά διαδικασιών έτσι ώστε να ικανοποιήσει την ανάγκη προσαρμογής που έχουν οι επιχειρηματίες «Η πρώτη κίνηση που κάναμε, ήταν να ενημερώσουμε τον κόσμο. Από την ηλεκτρονική σελίδα του ΕΒΕ Καστοριάς, ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί με πολύ απλή γλώσσα να αντιληφθεί σε τι αφορά αυτός ο νέος κανονισμός προσωπικών δεδομένων. Ως δεύτερη κίνηση θα προβούμε σε μια πιλοτική εφαρμογή ενός Working Group. Δεν πρόκειται για σεμινάρια, αλλά για ολοκληρωτική εφαρμογή του συστήματος για τις επιχειρήσεις».

Οι αιτήσεις συμμετοχής για το Working Group ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του, θα ανακοινωθούν όταν συμπληρωθεί ικανός αριθμός αιτήσεων και θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Καστοριάς. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 350 ευρώ  ανά άτομο μαζί με το Φ.Π.Α. Στην περίπτωση που κάποιες επιχειρήσεις θελήσουν να συμμετάσχουν με περισσότερα άτομα, θα υπάρξουν ειδικές εκπτώσεις, ανάλογα με την περίπτωση.

Πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο, πως ο νέος κανονισμός αφορά στο 100%, όλο το Δημόσιο, όλους τους Συλλόγους –κάθε συλλογικό όργανο-, τις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα όπως είναι οι φαρμακοποιοί, ιατροί, λογιστές, εκτελωνιστές κ.α. και γενικότερα όλους όσους η εργασία τους διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα.

Για παράδειγμα ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, αποτελεί ένα δεδομένο. Η επιχείρηση που τον διαθέτει, βάσει του νέου κανονισμού, πρέπει να εφαρμόσει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία για το πώς θα τον  χρησιμοποιήσει και  πώς θα ενημερώσει τον κάτοχο ότι διαθέτει τα στοιχεία αυτά. «Στη σύγχρονη εποχή, έχουν αλλάξει τα συναλλακτικά ήθη. Πλέον οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά με αποτέλεσμα οι πολίτες να αισθάνονται ανασφάλεια για τα προσωπικά τους δεδομένα και την πορεία τους», είπε κλείνοντας ο κ. Καραταγλίδης.

Τέλος, να σημειωθεί πως η πιλοτική εφαρμογή του Working Group στο Ε.Β.Ε. Καστοριάς είναι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα.

orizontespress.gr

 

Back to top button