Καστοριά

Δύο πανέμορφα είδη oρχιδέας στην τοποθεσία “Κρέστα” Κορησού (φωτογραφίες)

Η όμορφη τοποθεσία “Κρέστα” βρίσκεται ανατολικά και ψηλότερα από την Κορησό, στον ορεινό αυχένα που ενώνει – διαχωρίζει τα βουνά Σαρακίνα και Αμάραντος. Η εν λόγω τοποθεσία περιλαμβάνει αρκετούς λοφίσκους με πυκνούς θάμνους, φυλλοβόλα δέντρα, κι αειθαλείς άρκευθους. Περιλαμβάνει επίσης, κάμποσα υδροφόρα ρέματα με αυτοφυείς λεύκες, ιτιές και σκλήθρα, καθώς και ομαλές βουνοπλαγιές και λιβάδια με πολλά και ποικίλα αγριολούλουδα. Τα πιο όμορφα κι εντυπωσιακά απ’ τα εν λόγω αγριολούλουδα είναι αναμφίβολα δύο είδη ορχιδέας, που φυτρώνουν σε μέρη που νεροκρατούν (“χαίρουσι γαρ εν υγροίς τόποις και εν έλεσι φύεσθαι”).
Το πρώτο απ’ τα εν λόγω είδη ορχιδέας ονομάζεται Ανακαμπτίδα η πυραμoειδής (anacamptis pyramidalis). Η ορχιδέα αυτή, σύμφωνα με σχετικό κείμενο του διαδικτύου, είναι το μοναδικό είδος του ομώνυμου γένους μονοκοτυλήδωνων φυτών, ιθαγενές της κεντρικής και μεσογειακής Ευρώπης, της δυτικής Ασίας και της βόρειας Αφρικής. Πρόκειται για ένα πολυετές φυτό ύψους 26 έως 60 εκ., με ωοειδείς ακέραιους κονδύλους. Τα φύλλα του είναι μακριά, γραμμοειδή και λογχοειδή. Τα άνθη του είναι μικρά, ρόδινα, και σε μικρό πυκνό στάχυ. Είναι είδος κοινό των δασικών και ορεινών περιοχών σχεδόν όλης της Ελλάδος.
Ορχιδέα  η πυραμοειδής
Η ονομασία του δεύτερου απ’ τα εξεταζόμενα είδη ορχιδέας ονομάζεται Ανακαμπτίς η ελοχαρής (Anacamptis palustris). Πρόκειται για βαλκανική και ασιατική ορχιδέα, που φυτρώνει σε υδρολίβαδα και υγρές τοποθεσίες. Είναι ψηλό και ρωμαλέο φυτό, που φθάνει σε ύψος το 1 μέτρο. Έχει 3-5 λογχοειδή άστικτα φύλλα, και 15-16 μεγάλα βιολετί άνθη σε επιμήκη ταξιανθία. Στην “Κρέστα” ανθίζει κατά τον μήνα Ιούνιο.
Οι φυσιολάτρες των γειτονικών χωριών της Κρέστας, δηλαδή της Κορησού, του Τσιριλόβου και του Γέρμα που επισκέπτονται την περιοχή της, καθώς και οι οδηγοί κι επιβάτες των αυτοκινήτων που διέρχονται από το δημόσιο δρόμο που τη διαπερνάει, βλέπουν τις εντυπωσιακές ορχιδέες της, εντυπωσιάζονται από τη μορφή τους, τις “χαϊδεύουν με τα μάτια”, και απολαμβάνουν την ομορφιά τους.
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Ο κόσμος του άλλου είναι μια ορχιδέα όλο θάλασσα.
(Ποίημα Χλόης Κουτσουμπέλη)
Στον κόσμο του άλλου
μπαίνεις τρυφερά
γυμνός όπως σε Ιερό.
Είναι μια ορχιδέα όλο θάλασσα.
Βρέχεις τα πόδια σου στα βελούδινά της πέταλα.
Χαίρεσαι και φοβάσαι.
Γνωρίζεις
πως κάθε ορχιδέα ανοιγοκλείνει στους χτύπους της καρδιάς,
είναι μυστική και αρχέγονη
και πως μέσα της αλλάζεις.
Ύστερα απ’ αυτό ποτέ δεν θάσαι ο ίδιος.
Μερική, χαρακτηριστική άποψη της τοποθεσίας
“Κρέστα” Κορησού.
Ανακαμπτίδα (ορχιδέα) η πυραμοειδής.

 

Τρία στελέχη ορχιδέας πυραμοειδούς.
άποψή τους εκ των άνω.

 

Εξαιρετική τοιχογραφία με αγριολούλουδα
σε ναό της Καστοριάς. Έτος 1727.

 

Ορχιδέα παραπλεύρως της οδού που
διατρέχει την περιοχή Κρέστα.

 

Πηγή με κρυστάλλινο νερό δίπλα
σε ρυάκι της Κρέστας

 

fos-kastoria.blogspot.com

 

Back to top button