Τι ακριβώς σημαίνει ο λατινικός όρος και που χρησιμοποιείται;
του Πέτρου Καλογερά
Το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ξεκίνησε το 1991, όταν το νεοσύστατο τότε κράτος ανεξαρτητοποιήθηκε από την Γιουγκοσλαβία, επιλέγοντας ως όνομα του το «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτή η πράξη ήταν η απαρχή του λεγόμενου «Σκοπιανού», της αντιπαράθεσης δηλαδή της Ελλάδας και της πΓΔΜ για την εξεύρεση οριστικής λύσης για την ονομασία της δεύτερης.
Από τότε έχουν περάσει 27 χρόνια, χωρίς να υπάρξει λύση. Πρόσφατα, οι συζητήσεις για το ονοματολογικό αλλά και για την συνταγματική αναθεώρηση της πΓΔΜ εντάθηκαν, με σκοπό να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Η Ελλάδα ζητά μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, η οποία θα είναι «erga omnes». Το τελευταίο το έχουμε ακούσει πολλές φορές από το 2017. Τι είναι όμως τελικά το «erga omnes»;
Το «erga omnes» έχει τις ρίζες του στο ρωμαϊκό δίκαιο και σημαίνει «έναντι πάντων» ή «έναντι όλων». Σε μια πρώτη ανάγνωση λοιπόν, η Ελλάδα ζητά από την πΓΔΜ να αλλάξει το σύνταγμά της και να χρησιμοποιήσει το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί, διεθνώς και εγχώρια για όλες τις χρήσεις. Δηλαδή ζητά η νέα ονομασία να ισχύει σε σχέση με όλους.
Διαβάστε όλο το άρθρο του Πέτρου Καλογερά στο e-daily.gr