ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Καστοριά: Μετά από 62 χρόνια, τίτλοι τέλους για το ιστορικό ΣΙΝΕ ΟΛΥΜΠΙΟΝ – Καρέ-καρέ το ξήλωμα της πινακίδας (ρεπορτάζ – φωτογραφίες)

Θα μετατραπεί σε σύγχρονο Πολυχώρο Πολιτισμού 

Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί και η τελευταία πινελιά κατεδάφισης του ιστορικού κινηματογράφου της πόλης, το ΟΛΥΜΠΙΟΝ.
Το τελευταίο σινεμά της πόλης που μετά από 62 χρόνια, έπαψε να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2014, ανήκει οριστικά στο παρελθόν από σήμερα μετά και την κατεδάφιση της ιστορικής και φωτεινής πινακίδας, η οποία, τουλάχιστον, θύμιζε στους περαστικούς ότι κάποτε εκεί υπήρχε το θρυλικό ΣΙΝΕ ΟΛΥΜΠΙΟΝ.

Για δεκάδες χρόνια, πρωτολειτούργησε το 1956, με ιδρυτή τον Μιχάλη Σμίλκο ως θερινός κινηματογράφος. Δέκα χρόνια αργότερα (1966), το Κινηματοθέατρον ΟΛΥΜΠΙΟΝ άλλαξε ιδιοκτησία, με την κα. Ευαγγελία Θωμά (σύζυγος Ηρακλή) να αναλαμβάνει την επιχείρηση, ενώ από το 1969, είχε διαμορφωθεί σε κλειστό σινεμά, συντροφεύοντας και «ταξιδεύοντας» τους Καστοριανούς μέσα από τις χιλιάδες προβολές του.
Ωστόσο, τα ηνία του ΣΙΝΕ ΟΛΥΜΠΙΟΝ αναλαμβάνει το 1991 ο γιος της ιδιοκτήτριας, Χρήστος Θωμάς, ο οποίος για 23 συνεχή χρόνια (μέχρι το καλοκαίρι του 2014), κατάφερε με όλες τις δυσκολίες των καιρών να το λειτουργεί κανονικά.
Οι βιντεοταινίες, αρχικά, και κατόπιν τα dvd, το internet στη συνέχεια, αλλά και η δύσκολη οικονομική συγκυρία, παραήταν «δύσκολοι αντίπαλοι» για να ανταπεξέλθει στα έξοδα η επιχείρηση. Ακολούθησε και κάποια δικαστική διαμάχη με τον ιδιοκτήτη, κι έτσι το καλοκαίρι του 2014, μπήκε το οριστικό λουκέτο στο ΣΙΝΕ ΟΛΥΜΠΙΟΝ, ενώ, αρκετά χρόνια νωρίτερα, είχαν κλείσει και άλλοι κινηματογράφοι που βρισκόταν όλοι στην οδό Μητροπόλεως, όπως, το ΠΑΛΛΑΣ, το ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ, ο ΟΡΦΕΑΣ και το ΟΣΚΑΡ.
Εμείς θα θυμόμαστε με νοσταλγία το «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»  αλλά και τους άλλους κινηματογράφους της πόλης, καθώς οι αναμνήσεις από αυτά θα μας συνοδεύουν για πάντα.

Σε Πολυχώρο Πολιτισμού θα μετατραπεί το ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Στο μεταξύ από τα τέλη του 2015, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που…

Η συνέχεια του ρεπορτάζ στο sentranews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

sentranews.gr

Back to top button