Κόσμος

Ella Fitzgerald: Η Μεγάλη Κυρία της Τζαζ

Για περισσότερο από μισόν αιώνα η, Ella Fitzgerald, επίσης γνωστή ως η «Μεγάλη Κυρία της Τζαζ» ή «Λαίδη Ella» ήταν η δημοφιλέστερη τραγουδίστρια της τζαζ στις ΗΠΑ. Στη διάρκεια της ζωής της κέρδισε 13 βραβεία Grammy και οι δίσκοι της πούλησαν περισσότερα από 40 εκατομμύρια αντίτυπα. Με ευέλικτη, ευρείας έκτασης, ακριβέστατη και διαχρονική φωνή, μπορούσε να τραγουδά αισθησιακές μπαλάντες, τζαζ, αλλά και να μιμείται με τη φωνή της, κάθε μουσικό όργανο της ορχήστρας.

Συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα της τζαζ, όπως οι Duke Ellington, Count Basie, Nat King Cole, Frank Sinatra, Dizzy Gillespie και Benny Goodman. Ή μάλλον… εκείνοι είχαν την τιμή να συνεργαστούν με την Ella!

Η Ella Jane Fitzgerald γεννήθηκε στο Νιούπορτ Νιους της Βιρτζίνια, στις 25 Απριλίου του 1917. Λίγο μετά τη γέννησή της, οι γονείς της χωρίζουν και μαζί με τη μητέρα της μετακομίζουν στη Νέα Υόρκη. Ο θάνατος της μητέρας της σε ηλικία 15 ετών θα αλλάξει ριζικά τη ζωή της. Εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της ζωής της, ενώ ύστερα από επεισόδια με την αστυνομία οδηγείται σε αναμορφωτήριο. Η κακοποίηση που δεχόταν σε αυτό, την ανάγκασε να αποδράσει λίγο καιρό αργότερα. Όταν, σε μεγάλη πλέον ηλικία θυμόταν αυτές τις δύσκολες περιόδους, έλεγε ότι είναι αυτές που τη βοήθησαν να ωριμάσει. Τις χρησιμοποιούσε για να συγκεντρώνει συναισθήματα για τις ερμηνείες της και δήλωνε μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για την επιτυχία της, γιατί «γνώριζε τι σημαίνει να παλεύεις στη ζωή σου».

Η πρώτη της επαφή με τη σκηνή ήταν το 1934, όταν αποφάσισε να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό ταλέντων για ερασιτέχνες. Οι θεατές μαγεύτηκαν από την ερμηνεία της. Στην ορχήστρα έπαιζε και ο σαξοφωνίστας Benny Carter, ο οποίος εντυπωσιασμένος από το ταλέντο της νεαρής κοπέλας, θα τη βοηθήσει στη συνέχεια στην καριέρα της. Αλλά και η ίδια, βλέποντας την αποδοχή από το κοινό, απέκτησε περισσότερη αυτοπεποίθηση και συμμετείχε σε διάφορους διαγωνισμούς, τους οποίους κέρδιζε πάντα. Το 1936, ηχογραφεί το πρώτο της άλμπουμ. Το «Love and Kisses» είχε μέτρια αποδοχή. Την περίοδο εκείνη τραγουδούσε στο συγκρότημα του ντράμερ Chick Webb, με το οποίο εμφανίζονταν στο διάσημο Harlem’s Savoy Ballroom. Σε ηλικία 21 ετών, ηχογραφεί το «A-Tisket, A-Tasket», το οποίο πουλά 1 εκατομμύριο αντίτυπα, αγγίζει το νούμερο 1 και έμεινε στα charts επί 17 εβδομάδες. Ξαφνικά, η Ella αποκτά φήμη.

Ένα χρόνο αργότερα, ο μέντοράς της Chick Webb φεύγει από τη ζωή. Η ίδια αναλαμβάνει την ηγεσία της μπάντας, η οποία μετονομάζεται σε «Ella Fitzgerald and Her Famous Band». Η ευρεία αναγνώριση δεν αργεί να έρθει. Ακολούθησαν περιοδείες στις ΗΠΑ και όλο τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις. Μέχρι τη δεκαετία του ’90, η Ella είχε ηχογραφήσει περισσότερους από 200 δίσκους.

Το 1991, έδωσε την τελευταία της συναυλία στη Νέα Υόρκη στο Carnegie Hall. Ωστόσο, από το 1987 είχε διαγνωσθεί με διαβήτη και παρά τις εγχειρήσεις στις οποίες υποβλήθηκε, τα συμπτώματα χειροτέρευαν. Σε ηλικία 76 χρονών, οι γιατροί αναγκάστηκαν να της ακρωτηριάσουν και τα 2 της πόδια κάτω από το γόνατο. Από την τελευταία εγχείριση δεν ανάρρωσε ποτέ. Τελικά, στις 15 Ιουνίου 1996, έφυγε από τη ζωή στο σπίτι της στο Beverly Hills.

tvxs.gr

Back to top button