Τα τρία βίντεο που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο Πρωθυπουργός

Τρία βίντεο ντοκουμέντα για τις κινήσεις της ΝΔ στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ και ειδικά το ρόλο του Αντώνη Σαμαρά κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από τις δηλώσεις τους αναδεικνύεται η υποκρισία του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ στο Μακεδονικό ζήτημα. «Αρχικά ενδοτικός, ο Αντώνης Σαμαράς σε δύο κρίσιμες Συνόδους Υπουργών Εξωτερικών το 1991 αποδέχτηκε και έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο όνομα “Μακεδονία” για τη γειτονική χώρα και στη συνέχεια κατηγόρησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πως αποδέχεται τον όρο “Μακεδόνες” και έριξε την κυβέρνησή του».

Τα βίντεο που κατέθεσε στα πρακτικά:

1992 – Αντ. Σαμαράς: Ο Κων. Μητσοτάκης αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες”

Από τη δήλωση Σαμαρά για την παραίτησή του από Βουλευτής της ΝΔ: «Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ξεκάθαρη δήλωση ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει στους Σκοπιανούς το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες”. Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός δεν το δέχτηκε. Τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες”».

5 Δεκεμβρίου 2011 – Ντόρα Μπακογιάννη: Ο κ. Σαμαράς είναι ένα θλιβερό κεφάλαιο του σκοπιανού

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ενώ το ίδιο πρωί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε εκδώσει απόφαση κατά της Ελλάδας, μετά από την προσφυγή της ΠΓΔΜ: «Εγώ θέλω λύση στο σκοπιανό, δεν θέλω να τα τινάξουμε στον αέρα. Πρέπει να βρεθεί μία σύνθετη ονομασία και να κλείσει αυτή η ιστορία. […] Ο κ. Σαμαράς είναι ένα άλλο θλιβερό κεφάλαιο του σκοπιανού. Το χρησιμοποιεί και σήμερα, όπως το χρησιμοποίησε και τότε. Δεν βοήθησε σίγουρα εκείνη την ώρα. Φταίει για όλα του παρελθόντος».

1993 – Κων. Μητσοτάκης στη Βουλή: Ο Σαμαράς είχε δεχθεί, σε συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, να αναφερθεί η Δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία

«Ο Σαμαράς, στις 2 Δεκεμβρίου, σε συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, είχε δεχθεί κατά την συζήτηση του κανονισμού να αναφερθεί η Δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία. Είχε απλώς διατυπώσει επιφύλαξη, αλλά είχε δεχθεί να μπει στο κείμενο».

Πηγή: left.gr, tvxs.gr

thefaq.gr

 

 

shares