Ελλάδα

Κοτζιάς στη Βουλή: Η ΝΔ είχε προκρίνει το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” – Κατέθεσε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα (βίντεο)

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ΝΔ ισχυρίζεται τώρα ότι το Βόρεια Μακεδονία παράγει αλυτρωτισμό, αλλά η ίδια το είχε εισηγηθεί από το 2009.

«Η ΝΔ κυβέρνησε δέκα χρόνια με επτά υπουργούς Εξωτερικών. Δεν μας λέει τη θέση της όμως. Ντρέπεστε γι’ αυτά που κάνατε. Γιατί δεν μας δώσατε τον κατάλογο των ονομάτων που υποστηρίζατε;» αναρωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι «υπήρξαν στιγμές «καλής» διπλωματίας και «κακής» διπλωματίας».

Χαρακτήρισε καλή την περίοδο του Καραμανλή στο Βουκουρέστι αλλά κακή μια επταετία που η χώρα διαπραγματεύονταν το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» ως διεθνές όνομα και εσωτερικό το σκέτο «Μακεδονία». Τότε δεν υπήρχε Erga Omnes.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, «τα ονόματα που έδωσε ο Νίμιτς ήταν το Βαντάσκι Μακεδονία που δεν ήθελε κανείς, το «Άνω Μακεδονία» που επίσης δεν ήθελε κανείς. Δεν θέλαμε το «Μακεδονία-Σκόπια» εμείς γιατί θα έμενε το Μακεδονία, ενώ η πΓΔΜ δεν ήθελε το Σκόπια-Μακεδονία γιατί θα έμενε το «Σκόπια». Πήγαμε στο «Βόρεια Μακεδονία». Λένε της ΝΔ ότι έχει αλυτρωτισμό αλλά αυτή η πρόταση ήταν η «καλύτερη στιγμή» της ΝΔ στη διαπραγμάτευση. Αυτό έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε. Η ελληνική κυβέρνηση τότε είπε ότι ήταν το πιο σωστό. Το 2009 η τότε υπουργός απάντησε στον κ. Νίμιτς «ασφαλώς αξίζει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για αυτό το όνομα».

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης, ότι υπάρχει τεκμήριο ότι συμφωνούσατε με το Μακεδονία-Σκόπια.

«Ναι υπάρχουν τηλεγραφήματα», αποκάλυψε. Μάλιστα είπε ότι η τότε κυβέρνηση επέμεινε σε αυτό, αλλά είχε διαμηνύσει στον Νίμιτς ότι δεν μπορεί να το προχωρήσει σε προεκλογική χρονιά.

Στο θέμα της γλώσσας σημείωσε ότι το 1954 αναγνωρίστηκε. Μετά ο κ. Αβέρωφ την αναγνώρισε δημοσίως. Το 1977 έγινε δεκτή η κυριλλική γλώσσα και αναρτήθηκε στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Το 1992 στον οργανισμό ISO απουσίαζε η ελληνική πλευρά.

Αναφορικά με το erga omnes ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι σε πρώτη φάση ο Αντώνης Σαμαράς ήταν υπέρ της ονομασίας «Μακεδονίας». Μετά είπε όχι και επέμεινε ενάντια στον Κων/νο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια δεν υποστήριξαν το erga omnes αλλά να υπάρχει ένα όνομα μόνο για τις διακρατικές σχέσεις, «για πάσα διεθνή χρήση, όχι για πάσα χρήση».

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι μια διαπραγμάτευση περιλαμβάνει παραχωρήσεις. «Καθολική νίκη έρχεται μόνο από πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά.

«Η διαπραγμάτευση στηρίζεται σε ότι βρήκαμε μπροστά μας. Το Μακεδονικό χωρίστηκε σε τέσσερις περιοχές με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913. Αν λέμε ότι δεν αναγνωρίζουμε εμείς αυτή τη συνθήκη, ο Ερντογάν θα λέει ότι δεν αναγνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης», σημείωσε.

Ο Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε ότι όλοι θέλουν η κυβέρνηση να λύσει το θέμα και εκτίμησε ότι υπάρχουν δυο πολιτικοί στην Ελλάδα: αυτοί που θέλουν λύση και αυτοί που κάνουν καριέρα ζητώντας τη μη λύση.

«Είστε οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας», κατηγόρησε τη ΝΔ.

enikos.gr

Back to top button