Ελλάδα

«Σκυλιά που κοιμούνται» του Χουάν Μαδρίδ – Με φόντο τον ισπανικό εμφύλιο

Από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα κυκλοφορεί το βιβλίο του Ισπανού συγγραφέα Χουάν Μαδρίδ, «Σκυλιά που κοιμούνται».

Τα «Σκυλιά που κοιμούνται» είναι ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στη σκοτεινή εποχή του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, αλλά και στα χρόνια που την ακολούθησαν, τότε που διαμορφώθηκε η σύγχρονη ισπανική πραγματικότητα.

Πρόκειται για τη ζωή και τη δράση δύο κεντρικών προσώπων, οι οποίοι βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα κατά τον Εμφύλιο και μετά –ο ένας κομμουνιστής και ο άλλος φασίστας–, αλλά οι πορείες τους διασταυρώθηκαν έμμεσα μέσω μιας γυναίκας.

Στη Μαδρίτη του 2011, ο Χουάν Ντελφόρο, δημοσιογράφος και συγγραφέας, από γονείς με έντονο αντιφασιστικό παρελθόν, λαμβάνει ένα περίεργο τηλεφώνημα, που τον πληροφορεί ότι κληρονόμησε κάτι από έναν άγνωστο σε εκείνον άντρα. Πρόκειται για τον Ντίμας Πράδο, πρώην επιθεωρητή της αστυνομίας και πρώην φαλαγγίτη. Αυτό το κληροδότημα, μαζί με το ημερολόγιο του πατέρα του Ντελφόρο, στέκονται η αφορμή της αφήγησης γύρω από το συγκλονιστικό παρελθόν των δύο κεντρικών ηρώων, που έζησαν ως αντίπαλοι στο τεντωμένο σχοινί του Εμφυλίου και της Ιστορίας, αλλά η μοίρα ήθελε ένα κοινό σημείο επαφής μεταξύ τους, μια γυναίκα με καίριο ρόλο.

Στο Μπούργος του 1938, ο Ντίμας Πράδο, ένας ψυχρός και υπολογιστικός τύπος, αναλαμβάνει την εξιχνίαση του αποτρόπαιου φόνου μιας νεαρής ιερόδουλης, η οποία πέφτει νεκρή από τα χέρια ενός υψηλά ιστάμενου στελέχους του εθνικιστικού στρατοπέδου. Ο Πράδο, που ξέρει πώς να μεταχειρίζεται κάθε μέσο ώστε να ανέλθει στην ιεραρχία, κατάφερε να εξαφανίσει κάθε ίχνος του εγκλήματος. Η επιτυχία του αυτή δίνει ώθηση στην επαγγελματική του καριέρα και του επιτρέπει να προαχθεί σε επιθεωρητή της αστυνομίας.

Πιστός βοηθός του είναι πάντα ο Γκιγιέρμο Μπόρσα, ένας αδίστακτος και ψυχρός εκτελεστής, πρόθυμος να κάνει κάθε βρόμικη δουλειά που του ζητά ο Ντίμας. Στη Μάλαγα του 1945, ο πατέρας του πρωταγωνιστή, ο Χουάν Ντελφόρο Φαρέλ, στρατιωτικός της δημοκρατικής πλευράς και ένας από τους υπερασπιστές της πόλης της Μαδρίτης, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Παραμένει αφοσιωμένος στα ιδανικά του, θαρραλέος και αξιοπρεπής, παρά τα όσα περνάει στη φυλακή. Τον βοηθά η σκέψη της γυναίκας του. Ο Ντίμας Πράδο μεσολαβεί υπέρ του με αντάλλαγμα μια ζωτική πληροφορία για το πολιτικό του μέλλον και βοηθά τον Χουάν να συναντηθεί με τη γυναίκα του με την οποία συνδέεται κι αυτός με άγνωστο τρόπο.

Γιατί ο Ντίμας Πράδο είχε ως τελευταία επιθυμία να κληρονομήσει ο Χουάν Ντελφόρο τη δική του ιστορία; Τι κρύβεται πίσω από τα πραγματικά κίνητρα των χαρακτήρων; Ποια σκοτεινά μυστικά σκεπάζουν οι προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών;

Ο συγγραφέας Χουάν Μαδρίδ βυθίζεται στον ζοφερό κόσμο του Ισπανικού Εμφυλίου και στο παράλογο ενός αδελφοκτόνου πολέμου, προσφέροντάς μας ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί. Με ζωντανές περιγραφές, ίντριγκες, ανατροπές και πολύπλοκες, πληθωρικές και αντιφατικές προσωπικότητες, τα «Σκυλιά που κοιμούνται» είναι ένα βιβλίο που προβληματίζει έντονα ως προς την ανθρώπινη φύση και την αέναη ανάγκη της να αφηγείται ιστορίες.

Ο συγγραφέας

Ο Χουάν Μαδρίδ, γεννημένος στη Μάλαγα το 1947, είναι ένας από τους κύριους εκφραστές της λογοτεχνίας νουάρ σε ισπανικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, συγγραφέας διηγημάτων και παραμυθιών, δοκιμιογράφος, αλλά και ως σεναριογράφος για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Έχει γράψει σαράντα έργα, που έχουν γίνει μπεστ σέλερ στην Ισπανία και σε άλλες χώρες, από τα οποία ξεχωρίζουν τα εφτά διηγήματα με πρωταγωνιστή τον Τόνι Ρομάνο. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής.

Ορισμένα έργα του έχουν δραματοποιηθεί στο θέατρο, όπως το Viejos amores, και στον κινηματογράφο, όπως το Dias contados από τον Ιμανόλ. Έχει γράψει την ισπανική τηλεοπτική σειρά Brigada Central, και έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες: το Tanger (2004), που ήταν προσαρμογή ενός λογοτεχνικού του έργου, και το La carretera de la muerte (2007). Ανάμεσα στις πολλές σημαντικές διακρίσεις που έχει αποσπάσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ξεχωρίζει το Βραβείο Κινιόνες για το διήγημα Los hombres mojados no temen la lluvia. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη διδασκαλία στη Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, στο Σαν Αντόνιο δε λος Μπάνιος της Κούβας, και στη Σχολή Δημιουργικής Γραφής Φουεντετάχα.

koutipandoras.gr

Back to top button