ΑθλητικάΚαστοριά

Crossfit μετά τα…60! (του Δημήτρη Τσουρτσούλα)

 

60+ είναι αριθμοί ηλικίας που ο άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ`όψιν! Δεν μπορείς τώρα να διεκδικείς τον τίτλο του «μεσήλικα» – προνόμιο των πενηντάρηδων.
Η σύνταξη, η ιατρική ασφάλεια και άλλοι παράμετροι της τρίτης ηλικίας, είναι στο κατώφλι. Οι δραστηριότητες φυσικές και πνευματικές αρχίζουν και ελαττώνονται. Τα μελλοντικά σου σχέδια περιορίζονται για λίγα χρόνια και όλο περισσότερο ζεις με το παρελθόν. Οι επισκέψεις σε γιατρούς γίνονται συχνότερες και όλο και κάποια φαρμακευτική αγωγή είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα. Είναι η δεκαετία που ενώ συνεχίζεις ακόμα να εργάζεσαι, η αντοχή σου ελαττώνεται η δύναμη περιορίζεται και η περίμετρος της μέσης διογκώνεται. Όσο αφορά την άσκηση του σώματος, αυτή γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη.
Και εδώ όλες οι συμβουλές για την ηλικία μας καταλήγουν σε μία λέξη : περπάτημα!


Προσωπικά ποτέ δεν ήμουν λάτρης αυτής της κατά τ`άλλα υπέροχης άσκησης. Για να αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα χρειάζεται ν`ασχοληθείς πολύ συστηματικά. Δεν λέω και λίγα χιλιόμετρα βάδην,είναι καλύτερα από τον καναπέ της τηλεόρασης. Eκείνο που μ`έκανε να μην το συμπαθώ, ήταν η διάρκεια που απαιτεί για να νοιώσεις κάποια οφέλη. Τουλάχιστον 90 λεπτά κάθε φορά, που προσωπικά δεν έχω την υπομονή να διαθέσω.
Η σχέση μου με το CrossFit δεν ήταν άγνωστη. Εδώ και τρία χρόνια που ο γιος μου έχει το Underground Box, σχεδόν κάθε μέρα όσο ήμουν στο γυμναστήριο να βοηθώ στα διοικητικά, έβλεπα τους νέους και νέες αθλητές/τριες να γυμνάζονται και όλο αυτό το διάστημα είχα την εντύπωση πως η γυμναστική αυτή είναι για τους νέους, για τα παιδάκια (Crossfit Kids), εντάξει και για κανένα σαραντάρη, που όλοι τους θα έπρεπε να είναι κάπως και σε καλή φυσική κατάσταση όταν ξεκινούν.
Ξεκινώντας να κάνω Crossfit πριν δώδεκα μήνες, μετά από σχολαστικό ιατρικό checkup, έπαθα δύο κλονισμούς.Ένα σωματικό και έναν πολιτισμικό.
Ο σωματικός κλονισμός ήταν προφανής – airsquads, wallballs, stepups, situps, pushups, swings, deadlifts, farmers walks…και τόσα άλλα που ποιανού μυαλό τα επινόησε είναι ν`απορείς.
Και μετά είναι ο πολιτισμικός κλονισμός. Δεν ζούσα ακριβώς σε σπηλιά τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά για ένα λάτρη της λόγιας μουσικής και που η rock μουσική για μένα σταμάτησε με τον Jim Hendrix, Jim Morrison και Mick Jagger, είναι γοητευτικό να περνάς τόση ώρα σε τέτοιο κοινωνικό περιβάλλον – ένα πολύ οικείο κοινωνικό περιβάλλον – με συντροφιά τους συναθλητές Crossfitters που οι περισσότεροι είναι τόσο νέοι που θα μπορούσαν να είναι παιδιά μου.
Αμφότεροι κλονισμοί τελικά είχαν την επιβράβευσή τους!
Μπορώ να πω πως έχω γίνει ένας συνειδητός CrossFitter κάνοντας το λιγότερο τέσσερα WODs την εβδομάδα. Είναι περιττό να σχολιάσω τα οφέλη που έχω αποκομίσει. Εξάλλου,δεν υπάρχει περίπτωση ένας τελείως αγύμναστος άνθρωπος να έχει εκτελέσει 200 WODs σε ένα χρόνο και να μην αισθάνεται τις αλλαγές σε όλο το σώμα του αλλά και στην καθημερινή ζωή του. Δεν είναι το ίδιο φυσικά σαν να είσαι 30 ξανά, αλλά μπορώ μπορώ να πω αυτό – στα 62 χρόνια μου έχω τέτοια ευεξία όσο ποτέ στη ζωή μου!


Επιτρέψτε με λοιπόν να μοιραστώ κάποιες παρατηρήσεις, μετά από ένα χρόνο CrossFit που δεν αφορά μόνο τους 60άρηδες αλλά κάθ`έναν που θέλει να ξεκινήσει CrossFit:

• Ένα παλιό μπλουζάκι, παντελονάκι, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και μια πετσέτα για τον ιδρώτα (μιλάμε για πολύ ιδρώτα), είναι όλα όσα χρειάζεσαι!
• Η πιθανότητες να ακούσεις Pavaroti ή έστω Sinatra είναι μηδαμινές! (Η αλήθεια είναι πως δεν βγαίνουν τα WODs ακούγοντας Nensum Dorma).
• Οι γυναίκες είναι πολύ δυνατότερες απ`ό,τι πίστευα (βοηθά πολύ που είναι πιό πεισματάρες).
• Δεν χρειάζεται να κάνεις tattoo για να είσαι CrossFitter.
• Aν αυτά που δεν φανταζόμουν ότι μπορώ να κάνω κατά τον πρώτο μήνα,έφτασα να τα εκτελω τον πέμπτο και έκτο μήνα, τότε τι θα είμαι σε θέση να εκτελώ σε ένα χρόνο; (handswalk?)
• Αισθάνομαι πως θα μπορούσα να προσληφθώ σε οποιαδήποτε δουλειά σκαφτιά ή μεταφορέα (αν συνεχιστεί για πολύ ακόμα η κρίση).
• Στο Box δεν υπάρχει δυνατός ή αδύναμος, παλιός ή νέος, άνδρας ή γυναίκα, μοναχικός ή κοινωνικός. Σε λίγο καιρό γίνεσαι κι εσύ μέλος μιας παρέας που οι δυνατότεροι σε βοηθούν και σε ενθαρρύνουν να τελειώσεις το WOD.
• Είναι δύσκολο να μη νιώθεις λίγο snob βλέποντας αυτούς που κάνουν περπάτημα για άσκηση, (τι χάσιμο χρόνου!).
• Αυτό που διάβασα, πως το CrossFit είναι αντιγηρατικό άρχισα να το πιστεύω. Με την προπόνηση όχι μόνο δουλεύουμε την καρδιά, τους μύς μας και γινόμαστε πιο εύχρηστοι και πιο ζωντανοί αλλά με την αύξηση της ροής του αίματος στα κύτταρα του δέρματος γινόμαστε …νεότεροι και πιο υγιείς! Δεν είναι τυχαίο που όλοι στο Box φαίνονται νεότεροι από την πραγματική ηλικία τους.
• Αφήνω για το τέλος το γεγονός η απώλεια βάρους και το αδυνάτισμα δεν είναι ο πρωταρχικός λόγος για να ξεκινήσει κάποιος να κάνει CrossFit. Αυτό έρχεται από μόνο του χωρίς δυσκολία. Φυσικά δεν νοείται CrossFit χωρίς σωστή, υγιεινή διατροφή!

Δημήτρης Τσουρτσούλας


 

 

Back to top button