ΑγροτικάΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Το πρώτο πραγματικά στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι στην αγορά των ΗΠΑ προέρχεται από την Καστοριά (φωτο)

Το λανσάρισμα του πρώτου πραγματικά παραδοσιακού ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού στις ΗΠΑ είναι γεγονός. Και η παραγωγή αυτού του προϊόντος γίνεται αποκλειστικά στην Ελλάδα σε συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής.

Όταν δύο Ελληνοαμερικανοί βάζουν τα γυαλιά στους Έλληνες εξάγοντας αυθεντικά ελληνικά προϊόντα στην αχανή αμερικανική αγορά
Πρόκειται για το στραγγιστό γιαούρτι Olympiana Tsantila το οποίο παράγεται στην Ελλάδα και εισάγεται στις ΗΠΑ μέσω της Αμερικάνικης Extra Virgin Foods η οποία είναι ιδιοκτησίας των Ελληνοαμερικανών Paul και Max Χατζηιλιάδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γιαούρτι παράγεται με στράγγιση 40 ωρών περίπου σε τσαντίλα και δεν έχει καμία σχέση με τη βιομηχανοποιημένη παραγωγή που γίνεται από ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που παράγουν και εξάγουν στραγγιστό γιαούρτι ή τη ΦΑΓΕ που παράγει βιομηχανοποιημένο στραγγιστό γιαούρτι στις ΗΠΑ.
Είναι ακριβότερο καθώς τα 200 γραμμάρια κοστίζουν περί τα 3 δολάρια αλλά την ίδια στιγμή λανσάρεται ως προϊόν χωρίς προσθήκες (κυρίως πρωτεϊνών) που περιέχει από μόνο του 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 200 γραμμάρια προϊόντος.
Το εν λόγω προϊόν παράγεται σε γαλακτοπαραγωγική μονάδα στην Καστοριά με την οποία συνεργάζεται η Extra Virgin Foods.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω εταιρία εξάγει στις ΗΠΑ ήδη προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα έχοντας πέραν των δικών της εγκαταστάσεων αποκλειστικές συνεργασίες με εγχώριους παραγωγούς.
Ειδικότερα εξάγει φέτα που παράγεται στη Ζήρια, στην Καστοριά από την οικογένεια Αβραμίδη και την Ελασσόνα καθώς επίσης και σφέλα, γραβιέρα και κεφαλοτύρι που παράγονται στην Μεσσηνία από την οικογένεια Πετρόπουλου.
Ταυτόχρονα εξάγει ελαιόλαδο που παράγεται στην Κρήτη και τυποποιείται από την οικογένεια Παπαδάκη και στη Μεσσηνία από την οικογένεια Κοντόπουλου. Επίσης εξάγει ελιές Καλαμών και Χαλκιδικής.
Ουσιαστικά η Extra Virgin Foods δείχνει στους Έλληνες παραγωγούς και μεταποιητές πως μπορείς να διαθέσεις προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας στην τεράστιου μεγέθους αγορά των ΗΠΑ.
Και δυστυχώς το παράδειγμά της εν λόγω εταιρίας που δημιουργήθηκε από Ελληνοαμερικανούς που απλά γνωρίζουν τις δυνατότητες της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής δεν βρίσκει παρά ελάχιστους μιμητές στη χώρα.Νίκος Καρούτζος

 

Back to top button