ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς: Η χώρα μας ηγέτιδα δύναμη και πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια

Η Μεγάλη Πρέσπα, εκτός από το σημείο συνάντησης τριών κρατών, είναι από την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 το σύμβολο της συνεργασίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών. Η ελληνική εξωτερική πολιτική κατάφερε να στηριχθεί σε ότι πιο θετικό υπήρχε στη βάση της διαπραγμάτευσης του 2008, εμπλουτίζοντας την με  επιπλέον θετικά στοιχεία, πάντα με γνώμονα την ιστορική αλήθεια και το σεβασμό των δυο λαών.

Με αυτή τη συμφωνία, επιτυγχάνονται πολύ περισσότερα από τον στόχο της «εθνικής γραμμής», και αυτά αφορούν:

-Τη «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό»  με ισχύ της έναντι όλων (erga omnes).

-Την εξαφάνιση κάθε είδους αλυτρωτισμού.

-Την αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος χώρας.

-Τη ρητή παραδοχή εκ μέρους των γειτόνων μας, ότι η ιστορία τους δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας.

-Την αναγνώριση της σλαβικής καταγωγής και της αντίστοιχης ιστορικής παράδοσης του λαού της γείτονος χώρας.

-Τη ρητή διαβεβαίωση περί του απαραβίαστου των συνόρων.

-Τη ρητή παραδοχή της ανυπαρξίας μειονοτικού ζητήματος.

-Την κατοχύρωση του δικαιώματός μας για επικύρωση της συμφωνίας, αφού ολοκληρωθούν οι δεσμεύσεις των γειτόνων μας.

Η χώρα μας με αυτή τη συμφωνία παίρνει πίσω την ιστορία της και αναδεικνύεται ηγέτιδα δύναμη  και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Όμως, ενώ όλος ο κόσμος χαιρετίζει την συμφωνία χαρακτηρίζοντας την θρίαμβο της διπλωματίας, στην χώρα μας η υποκρισία περισσεύει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει άλλα στη χώρα και άλλα στο εξωτερικό. Ακόμη να μας απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης για το τι προτίθεται να κάνει η ΝΔ  εάν και εφόσον αναλάβει την κυβέρνηση. Θα ακυρώσει την συμφωνία;

Σήμερα οι δυνάμεις της αντίδρασης και  στις δύο χώρες, έχουν κοινή βάση επιχειρημάτων, την πατριδοκαπηλία,  την αλλοίωση της ιστορίας και τον  άκρατο λαϊκισμό. ΝΔ και VMRO, όχι μόνο αγνοούν τις ιστορικές ευθύνες τους για τη διαιώνιση του προβλήματος, αλλά υπό την ηγεμονία ακροδεξιών ομάδων στο εσωτερικό τους επιδίδονται σε διχαστικές πρακτικές.

Στη χώρα μας στελέχη της ΝΔ χέρι-χέρι με μέλη της ΧΑ προσπαθούν να αναβιώσουν τις εποχές του παρακράτους στοχοποιώντας πολιτειακούς παράγοντες, πολίτες, στελέχη και εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, προτρέποντας εγκληματικά σε πράξεις βίας.

Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε την στάση αρκετών Δημάρχων της ΔΜ που χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης, έχουν πειθαρχήσει στο σχέδιο της διαίρεσης του ελληνικού λαού, υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή, μετατρέποντας τους Δήμους σε παραρτήματα της ΝΔ, όπως και τη στάση της τοπικής εκκλησίας που φαίνεται ότι νοστάλγησε άλλες εποχές. Ακόμα αντηχεί στην περιοχή μας ο ήχος της καμπάνας που προσκαλούσε τον κοινωνικό μεσαίωνα για να αμαυρώσει τις μεγάλες κινηματογραφικές δημιουργίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Καλούμε κάθε προοδευτικό πολίτη της ΔΜ, να απομονώσει τις ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές που  διχάζουν την κοινωνία και βάλουν ευθέως τη Δημοκρατία.

Κανείς δεν μπορεί να πισωγυρίσει τη χώρα στο παρελθόν και τον κοινωνικό μεσαίωνα, ειδικά σήμερα που η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με το μέλλον της.

Παραλάβαμε μία χώρα με τη θηλιά της επιτροπείας στο λαιμό, σε διεθνή απομόνωση, κατεστραμμένη από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με διαλυμένο το κοινωνικό κράτος, βουτηγμένη στον βούρκο της διαφθοράς και μέσα στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η χώρα, κερδίζει την διεθνή της αναγνώριση, βγαίνει από τα μνημόνια και προχωρά στον δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας.

ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας                                                                                                                                                          Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

4 Σχόλια

 1. Φώτης Κουκουφίκας

  Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αυστραλός δικαστής

  Είχε που είχε η οικονομία μας το μαύρο της το χάλι , ήρθε και ο ΣΥΡΙΖΑ και της έδωσε τη χαριστική βολή με το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital control .

  Tο γεγονός αυτό του κλεισίματος το έζησε ο καθένας από εμάς · υπήρξαμε αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος και έχουμε πληροφόρηση από ” πρώτο χέρι ” · ανάλογη και η κρίση μας για το γεγονός και τους υπαίτιους , που έφεραν τα πράγματα ως το γεγονός .
  Σαν δύσκολο λοιπόν να μας μπερδέψει και να μας παραπλανήσει κανείς , για να απαλύνει τις τεράστιες ευθύνες του ,με επιχειρήματα του τύπου : ” είχαμε αυταπάτες ” ……….

  ” Όποιος πειράζει το κεφάλαιο σκοτώνει τη γουρούνα , που γεννάει τα γουρουνάκια ” , συμβούλευε ο Β.Φραγκλίνος ( Αυτοβιογραφία ) τους συμπατριώτες του Βοστονέζους πριν πολλές —δεκαετίες .

  Όσες γελοίες δικαιολογίες κι αν επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ , την πληροφόρηση από ” πρώτο χέρι ” δεν μπορεί να την αλλοιώσει : Τη ” γουρούνα ” αυτός τη ” σκότωσε ” , δεν τη ” σκότωσε ” ούτε ο Γεωργάκης από το Καστελόριζο , ούτε οι ΣαμαροΒενιζέλοι………

  Πριν αρκετά χρόνια , όταν η υπόθεση Κοσκωτά μεσουρανούσε και βούιζε όλη η Ελλάδα , ένα πρωινό , μ’επισκέφθηκε στο κτηνιατρείο Μεσοποταμίας ένας Ελληνο -Αυστραλός , γείτονας του κτηνιατρείου · ήταν καλοκαίρι και ο άνθρωπος βρίσκονταν για διακοπές στη γενέθλια γή .

  Πάνω στην κουβέντα για τον Κοσκωτά και τις επισημάνσεις μου για τις αποδείξεις που είχαν βρεθεί εναντίον του , αλλά και τις δικαιολογίες και τις αμφισβητήσεις που πρόβαλλε τότε μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ , για να θολώσει τα νερά , ο επισκέπτης μου στάθηκε γεμάτος απορία και μου είπε :

  Ξέρεις κάτι , στην Αυστραλία , όταν ο κατηγορούμενος βρεθεί μπροστά στο δικαστή και παρ’όλες τις αποδείξεις εναντίον του , αυτός προσπαθεί να δικαιολογηθεί , ο Αυστραλός δικαστής τον κοιτάει μια φορά αυστηρά στα μάτια και του λέει δύο μόνο κουβέντες : ” pay and shut up ” ( πλήρωσε και σκάσε ) !

  ” Φονιάδες ” της οικονομίας μας , σταματήστε την παραπληροφόρηση και τις δικαιολογίες σας , ” μαυριστείτε ” καταποντιστείτε πολιτικά απ’ το λαό , ” πληρώστε και σκάστε ” .—

  • Γονατισες απο τους φορους φιλτατε και γκρινιαζεις με το λογιδριο; Ας προσεχατε. Ελευθερη αγορα χωρις ρυθμισεις υπαρχει στο Μπαγκλαντες, μπορεις να πας εκει να ζησεις το ονειρο σου χωρις capital control και με μπολικες γουρουνες. Πληρωνετε και σκαστε, το παρτι τελειωσε.

   • Ηλίου φαεινότερον.

    Eλευθερη αγορα Πετρο εχει και στην Βρετανια ,στην Ολλανδια ,στις ΗΠΑ εκει δηλαδη που οι πιο πλουσιοι συριζαιοι στελνουν τα παιδια τους για σπουδες και καριερα .Το Μπαγκλαντες ηταν πολυ πετυχημενο παραδειγμα παντως ,σεαυτα οι συριζαιοι δεν πιανεστε .
    Η μερα που θα γινετε ανθρωποι θα ειναι αυτην που το ΑΤΜ αντι να βγαλει την αργομισθια σου θα βγαλει κομφετι ,μονο τοτε θα βαλεις μυαλο και δυστυχως φροντισαν αλλοι να μην ερθει .

 2. Ποιος ” σκότωσε τη γουρούνα ” ;

  Κύριε Πέτρο,φοβάμαι ότι δεν καταλάβατε !
  Ποιος έκανε τον κόσμο να τρέχει σαν τρελός να κρύψει τα λεφτά του ;

  Ποιος έκανε τον κόσμο να τρέχει σαν τρελός , για να αποσύρει τα χρήματά του από τις τράπεζες ; Ακόμη κι αυτή η βουλευτίνα , ” κυμπάρισα ” κυριούλα με τα μαύρα ( Βαλαβάνη ) ενεργοποιήθηκε εγκαίρως !………..

  Ποιος ,τελικά , ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ από το οικονομικό γίγνεσθαι ;
  Και η ρευστότητα τι είναι ; κεφάλαιο δεν είναι και αυτή ;
  Πια η ” γουρούνα ” και ποια τα ” γουρουνάκια ” ;

  Ποιος έκλεισε τις τράπεζες , ποιος ” σκότωσε τη γουρούνα ” ; για σκεφτείτε το λιγάκι ; Κι ένας τέτοιου μεγέθους ” φονιάς ” , δεν συνιστά κοινωνική αδικία , να θέλει να τη σκαπουλάρει μ’ ελαφρά πηδηματάκια ατιμώρητος απ ‘το λαό ;

  Όσο για το ” πάρτι που τελείωσε ” , ποιος έβαλε τέλος στο ” πάρτι ” ; ο ΣΥΡΙΖΑ ή η αδήριτη πραγματικότητα , που εξανάγκασε τον Έλληνα να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να ζει σαν σε πάρτι ;
  Δηλαδή : Αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ , σήμερα θα ζούσαμε ακόμη σε ” πάρτι ” ; Μπορούσαμε ;
  Για να μην αναφερθούμε στην καίρια συμβολή των δανειστών μας , ώστε να τελειώσει αμετάκλητα το ” πάρτι ” , με τους όρους των δανείων που έθεσαν και μας θέτουν ………

  Κύριε Πέτρο , αν έγραφες επώνυμα — στην κυριολεξία επώνυμα , ίσως σας έγραφα και περισσότερα .
  Ποιος σας είπε ότι η ανωνυμία είναι …..δημοκρατική κατάκτηση ; Οι ρουφιάνοι και οι χαφιέδες επιδιώκουν και καταφεύγουν στην ανωνυμία .

  Ένας άνθρωπος σαν εσάς , που θέλει να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο , νομίζω , ότι αδικεί άδικα τον εαυτό του , καταφεύγοντας στην ανωνυμία .

  Άσε που , την ανωνυμία , αν τη δει κανείς από τη βιολογική σκοπιά , είναι μια άρνηση της ζωής :
  Γιατί , τι άλλο είναι η αναπαραγωγή , η διαιώνιση της ζωής , πέρα από μια σφοδρή επιθυμία του κάθε όντος , ν’ αφήσει την ταυτότητά του , την επωνυμία του , εσαεί ………

shares