ΑθλητικάΚαστοριάΠρόσωπα

3ος o Μάρκος Σπυρόπουλος στους προκριματικούς του Mini Transat (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας ιστιοπλόος μετέχει των προκριματικών διαδικασιών για να λάβει μέρος στον αγώνα Mini Transat που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2019. Ένας αγώνας δύσκολος κι άκρως απαιτητικός, το Mini Transat είναι μία πρόκληση που λίγοι αντέχουν να δοκιμάσουν κι ο Μάρκος Σπυρόπουλος είναι ένας από αυτούς. Όπως λέει και ο ίδιος στον αγώνα αυτό παλεύεις πρωτίστως ενάντια στον εαυτό σου. Και πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά αφού οι συμμετέχοντες καλούνται να πραγματοποιήσουν τον διάπλου του Ατλαντικού ολομόναχοι πάνω σε ένα σκάφος μόλις 6,5 μέτρων;

Η εκκίνηση θα δοθεί στη La Rochelle την 1η Οκτωβρίου ενώ πρώτος σταθμός είναι η Las Palmas στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων όπου οι τολμηροί ιστιοπλόοι αναμένεται να φτάσουν μετά από περίπου μία εβδομάδα. Για μία ακόμα φορά το πέρασμα από τον Βισκαϊκό κόλπο θα είναι η μεγάλη πρόκληση αυτής της διαδρομής που αγγίζει τα…

Διαβάστε όλο το αναλυτικό άρθρο της Ευγενίας Μέντη στο istioploikoskosmos.gr

Λίγα λόγια για τον Μάρκο
Ο Μάρκος Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Από μικρός ασχολήθηκε με την ιστιοπλοΐα στην κατηγορία Optimist και, λίγα χρόνια μετά, με την κωπηλασία, ένα άθλημα στο οποίο κατάφερε να κερδίσει πολλές διακρίσεις τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Σε ηλικία 18 ετών δίνει πανελλήνιες εξετάσεις και εισάγεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Παράλληλα με τις σπουδές του ξεκινά μαθήματα Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης στον Όμιλο Μακεδονίας Θράκης όπου και εργάστηκε ως προπονητής.
Ως και το 1990 συμμετέχει σε αγώνες κωπηλασίας κερδίζοντας σημαντικές διακρίσεις. Το 1985 κέρδισε το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας αντίστοιχα, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα σταθεί στην κορυφή του βάθρου, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή του στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα.
Το 1997 θα βρεθεί στην Αθήνα και τότε ξεκινά την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως skipper. Συνεχίζοντας τα επόμενα χρόνια, συμμετέχει σε αγώνες κωπηλασίας κατακτώντας 4 ακόμα μετάλλια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας: ένα αργυρό (1987), ένα χάλκινο (1988) και δύο χρυσά (1989 & 1990).
Λίγα χρόνια αργότερα, η εμπειρία που έχει αποκτήσει ως επαγγελματίας skipper στα μεγάλα ιστιοφόρα που δούλεψε, θα τον ωθήσει στο επόμενο μεγάλο του βήμα. Έτσι, το 2013-2014 θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στο Oyster World Rally, φέρνοντας μία πρώτη, μία τρίτη και μία ενδέκατη θέση στους αγώνες Tahiti Pearl Regatta International Multihulls, Oyster Regatta Antigua και Tahiti Pearl Regatta TPR Racing Trophy αντίστοιχα.
Επόμενος στόχος είναι το Mini Transat το 2019 όπου ο Μάρκος είναι ο πρώτος Έλληνας που θα διεκδικήσει μία θέση ανάμεσα σε περισσότερους από 80 ιστιοπλόους απ’ όλο τον κόσμο, διασχίζοντας solo τον Ατλαντικό με ένα σκάφος μήκους μόλις 6,5 μέτρων. Με μοναδικό εξοπλισμό τους απαραίτητους ναυτικούς χάρτες, ένα βασικό GPS πλοήγησης, τον αυτόματο πιλότο και το VHF, και χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια, ο αγώνας αυτός ανήκει αδιαμφισβήτητα στην κατηγορία extreme.

 

 

 

 

 

 

Back to top button