Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Ανάσα» για δεκάδες χιλιάδες αγρότες δίνεται από σήμερα

«Ανάσα» για δεκάδες χιλιάδες αγρότες δίνεται από σήμερα, καθώς από τις 10 το πρωί είναι

 «στο αέρα» η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που αφορά χρέη 23.000 περίπου αγροτών και κτηνοτρόφων προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και «κόκκινα δάνεια».

Πρόκειται για χρέη εισφορών προς τον ΟΓΑ, προς την εφορία (εισόδημα και ΦΠΑ), καθώς και για ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης (Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Pro Bank κλπ)

Η ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σημαντικού «κουρέματος» της αρχικής οφειλής λόγω της διαγραφής τόκων και πανωτοκίων, μπορεί να πληρωθεί έως και σε 120 δόσεις, ενώ ο δικαιούχος μπορεί υπό προϋποθέσεις να πετύχει ακόμη και τη διαγραφή του 60% της αρχικής οφειλής.

Oι αιτήσεις, μπορούν να γίνουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους (31/12/2018).

➤ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ, Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
➜ 100% διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων. Επιπρόσθετα διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο Νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες (κατόπιν ελέγχου). Παρέχεται και η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.
➜ Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας.
➜ Αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

➤ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ:
➜ Διαγραφή κεφαλαίου που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%, σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού της οφειλής, αφού πρώτα διαγραφούν τόκοι και πανωτόκια.
➜ Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής της οφειλής έως και 10 έτη και διαγραφή κεφαλαίου που μπορεί να φτάσει το 40%, σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις του εναπομείναντος ποσού της οφειλής (επίσης αφού πρώτα διαγραφούν τόκοι και πανωτόκια).
Σημειώνεται ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση (π.χ. κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργεία κ.λπ.) δεν εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση, αλλά εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Παράλληλα, η ρύθμιση δεν παρέχεται σε αγρότες, οι οποίοι έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα (κατόπιν ελέγχου).
Οι αιτήσεις ρύθμισης θα μπορούν να υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr), ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφόρηση α) στα κατά τόπους Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 213.212.57.30 και β) στα σημεία τοπικής παρουσίας της PQH και στο τηλ. 213.088.7000.
Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω πλατφόρμα θα εντάσσονται πλέον και οι νέες κατηγορίες οφειλών.

➤ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
«Σήμερα κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί και έχουμε παλέψει αρκετό χρονικό διάστημα. Δυστυχώς από το 2012 οι αγρότες ήταν έρμαια των εισπρακτικών εταιρειών και δεν είχαν καν τη στοιχειώδη επικοινωνία με ένα τραπεζικό ίδρυμα για να διευθετήσουν τις οφειλές τους, ενώ την ίδια ώρα απειλούνταν με κατασχέσεις.
Με αυτές τις ρυθμίσεις δίνουμε μία πραγματική «ανάσα», μία ευνοϊκή διευθέτηση, γιατί σε όλες των περιπτώσεων, είτε θα ακολουθήσει εξόφληση από το δανειολήπτη, είτε συμβιβασμός, προβλέπεται διαγραφή όλων των τόκων. Επίσης προβλέπεται και διαγραφή του κεφαλαίου η οποία θα εξαρτάται από το χρόνο εξόφλησης του εναπομείναντας κεφαλαίου και από την αξία της περιουσίας του οφειλέτη.
Αφορά 23.000 εν δυνάμει οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα, αγρότες και κτηνοτρόφους. Δεν πρέπει να παραλειφθεί τέλος, πως πλέον δίνουμε τη δυνατότητα της εκ νέου επανεξέτασης του φακέλου των δανείων για τα πανωτόκια που τόσο ταλαιπώρησαν τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Το επόμενο στοίχημα θα είναι τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».

 

Γραφείο Τύπου

shares