Καστοριά: Ένας σεισμός με δύο ειδικά χαρακτηριστικά

Επισημάνσεις του Λεωνίδα Εκιντζόγλου για τον χθεσινοβραδινό σεισμό

Ένας σεισμούλης τόσος δα ήταν, μόλις 3,3 ριχτεράκια. Ανάξιος λόγου δηλαδή θα ήταν αν δεν είχε δυο έξτρα χαρακτηριστικά. Πρώτον ακολουθήθηκε από βοή και δεύτερον σημειώθηκε σε περιοχή που δεν είχε δώσει ποτέ στο παρελθόν σεισμό.
Συνήθως οι σεισμοί της Καστοριάς προέρχονται από το ρήγμα των Αμπελοκήπων εκεί στα νότια της λίμνης. Ετούτος ήταν ακριβώς επάνω από την πόλη στην πίσω πλευρά της κεφαλής του Μεγαλέξανδρου εκεί που κάποτε βρισκόταν τα ορυχεία κάρβουνου.
Ας ελπίζουμε ότι δεν θα ξανακινηθεί τίποτε εκει πέρα γιατί η εγγυτητα στο μητροπολιτικό κέντρο δεν προμηνύει καλές εξελίξεις.
Να σημείωσουμε ότι η Καστοριά στο παρελθόν έχει χτυπηθεί κι από μεγάλους εξάρηδες σεισμούς οι οποίοι -αν κάνει κανείς μια ιστορική αναδρομή- μπορεί να παρατηρήσει ότι γίνονται μια φορά κάθε εκατό χρόνια.
Τα όρια της τελευταίας εκατονταετίας τα έχουμε υπερβεί προ πολλού οπότε στατιστικά ένας πολύ μεγάλος σεισμός δεν μπορεί να μην είναι αναμενόμενος…

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

 

 

 

1 σχόλιο

  1. Καλο θα ηταν η αναφορα για τον χθεσινο σεισμο να γινει απο καποιον ειδικο.Οντως υπάρχουν χαρτογραφημενα ρηγματα στην περιοχή μας -των Αμπελοκηπων δεν υπαρχει πουθενα-Παρ όλα αυτα καθε περιοχή της Ελλάδας είναι “εν δυνάμει” σεισμογενής.
    Δεν χρειάζεται πανικός παρα μόνο σωστή και υπευθυνη ενημέρωση καθώς και απο τους αρμόδιους της Πόλιτικής Προστασίας καμπανια σχετική με το φαινόμενο του σεισμού ωστε να καλυφθεί το σημαντικό στάδιο της Ετοιμότητας του πληθυσμού .

shares