Κόσμος

“Βόμβα” από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ – Τι ετοιμάζει κρυφά η Βόρεια Κορέα

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν πως η Βόρεια Κορέα έχει αυξήσει την παραγωγή πρώτης ύλης για τα πυρηνικά της όπλα σε διάφορες μυστικές τοποθεσίες τους τελευταίους μήνες και ενδέχεται να αποπειραθεί να κρύψει τις εγκαταστάσεις αυτές, ενόσω θα επιδιώκει να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον στις επικείμενες διμερείς συνομιλίες για το οπλοστάσιό της, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Σε ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, το NBC αναφέρει ότι αυτή που περιγράφει ως την πιο πρόσφατη εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών μοιάζει να αντικρούει την αίσθηση που εξέφρασε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο ρεπουμπλικάνος είχε διαβεβαιώσει μέσω Twitter μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής στην οποία πήρε μέρος με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ότι «δεν υπάρχει πλέον πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα».

Επικαλούμενο πέντε Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονομάζει, το NBC αναφέρει πως πιστεύεται ότι η Βόρεια Κορέα τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, παρότι διεξήγαγε εντατικές διπλωματικές επαφές με τις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο πως η Βόρεια Κορέα έχει πάνω από μία ακόμη μυστική εγκατάσταση για την παραγωγή πρώτης ύλης για πυρηνικά όπλα, πέραν της γνωστής εγκατάστασης για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου, τη Γιονγκμπιόν.

«Υπάρχουν απολύτως αναμφίβολα στοιχεία ότι (οι βορειοκορεάτες) προσπαθούν να παραπλανήσουν τις ΗΠΑ», ανέφερε ο ένας αξιωματούχος.

Η CIA απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα και ότι δεν σχολιάζει ζητήματα που άπτονται των πληροφοριών που συλλέγουν οι μυστικές υπηρεσίες. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

ΑΠΕ

Back to top button