Το Λονδίνο καλεί τη Μόσχα να δώσει λεπτομέρειες μετά το νέο συμβάν δηλητηρίασης με Novichok

Ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να δώσει λεπτομέρειες για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στον πρώην διπλό πράκτορα και στην κόρη του

, αφού δύο Βρετανοί πολίτες δηλητηριάστηκαν με την ίδια ουσία.

Οι δύο Βρετανοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι το ζευγάρι -ένας άνδρας και μία γυναίκα- στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα, μετά την επίθεση τον Μάρτιο σε βάρος του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι δηλητηρίασε τους Σκριπάλ, μια κατηγορία που η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί.

«Το ρωσικό κράτος θα μπορούσε να διορθώσει αυτό το ‘λάθος’, θα μπορούσαν να μας πουν τι συνέβη, τι έκαναν και να συμπληρώσουν κάποια από τα σημαντικά κενά που εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε», δήλωσε ο υπουργός Ασφάλειας Μπεν Γουάλας σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC.

«Εκείνοι (η Ρωσία) είναι αυτοί που μπορούν να συμπληρώσουν όλα τα στοιχεία για να είναι ασφαλής ο κόσμος».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ θα κάνει σήμερα μια ανακοίνωση στο κοινοβούλιο για τον νευροτοξικό παράγοντα που δηλητηρίασε τους δύο Βρετανούς. Δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ώρα για την ανακοίνωση αυτή, αλλά εκτιμάται ότι θα γίνει μετά τις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Μυστήριο γύρω από τη δηλητηρίαση ενός ζευγαριού στο Έιμσμπερι

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την υπόθεση της δηλητηρίασης ενός άνδρα και μιας γυναίκας που βρέθηκαν αναίσθητοι και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση αφού εκτέθηκαν σε κάποια “άγνωστη ουσία” στην πόλη Έιμσμπερι της νότιας Αγγλίας.

Οι βρετανικές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δύο ασθενών. Σύμφωνα όμως με έναν άνδρα, τον Σαμ Χόμπσον, που δήλωσε φίλος τους, ονομάζονται Τσάρλι Ρόουλι και Ντον Στέρτζες. Ο Χόμπσον είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρώτη ασθένησε η Ντον και “έβγαινε αφρός από το στόμα της”. Κατόπιν ο Τσάρλι “έγινε κάθιδρος και δεν μπορούσες να του μιλήσεις, έκανε παράξενους θορύβους και κουνιόταν μπρος-πίσω”.

Ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα αυτό “με τη μέγιστη σοβαρότητα” και ότι “ενημερώνεται τακτικά” για τις εξελίξεις.

Η υπόθεση ερευνάται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Το πρωί συγκλήθηκε μια έκτακτη σύσκεψη για να συζητηθεί το θέμα ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται να γίνει άλλη μια συνεδρίαση παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

“Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα” στην υπόθεση του ζευγαριού που βρέθηκε αναίσθητο στο Έιμσμπερι

Οι βρετανικές αστυνομικές αρχές αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με το αν έχει διαπραχθεί κάποια εγκληματική ενέργεια στην υπόθεση του ζευγαριού που βρέθηκε αναίσθητο κοντά στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας, όπου δηλητηρίαστηκε τον περασμένο Μάρτιο ο πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ.

“Σε αυτή τη φάση δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα” είπε ο Πολ Μιλς, ο υπαρχηγός της αστυνομίας του Γουίλτσιρ.

“Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους συναδέλφους μας ώστε να σημειωθεί πρόοδος στις έρευνές μας”, πρόσθεσε.

Ο άνδρας είναι ηλικίας 45 ετών και η γυναίκα 44. Και οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και οι γιατροί εικάζουν ότι εκτέθηκαν σε κάποια άγνωστη ουσία.

ΑΠΕ

shares