ΕκδηλώσειςΚαστοριάτελευταίες ειδήσειςφωτορεπορτάζ

Ξεκίνησε το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών (φωτογραφίες -βίντεο – ρεπορτάζ)

Χθες στο Αρχοντικό «Μπασάρα», στο ιστορικό κέντρο της πόλης «Ντολτσό», ξεκίνησε το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών με θέμα «Οι απολαύσεις στο Βυζάντιο» και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος», που διοργανώθηκαν από τη Βυζαντινή Οικουμένη και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικών Σπουδών της Σχολής Ανώτατων Σπουδών του Παρισιού, την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς και άλλους τοπικούς φορείς.

Ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής, κατά το χαιρετισμό του τόνισε, πως αποτελεί ευτυχή συγκυρία, το γεγονός ότι, η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Αρχοντικού, συνέπεσε με τις δύο μεγάλες αυτές δράσεις πολιτισμού. Αναφερόμενος επίσης στο ιστορικό του κτιρίου, επισήμανε πως ολοκληρώθηκε μία μεγάλη προσπάθεια του Δήμου  της οποίας η μελέτη ξεκίνησε από το 1999,  ενώ δημοπρατήθηκε το 2013 και περατώθηκε το 2018.

Επιπλέον, ευχόμενος κάθε επιτυχία στις εργασίες του Θερινού Πανεπιστημίου στο οποίο μετέχουν 42 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες βυζαντινής ιστορίας και αρχαιολογίας από όλο τον κόσμο και της ενδιαφέρουσας Έκθεσης φωτογραφίας, τόνισε το Βυζαντινό χαρακτήρα της πόλης και την Οικουμενικότητα του Βυζαντίου και ευχήθηκε να αποτελέσει στο μέλλον η Καστοριά την έδρα του Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών.

Η βουλευτής κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου δήλωσε: “Μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε εδώ και αρκετό καιρό με την βυζαντινολόγο Φλώρα Καραγιάννη, τον Αρχιμανδρίτη και Βιβλιοφύλακα των Πατριαρχείων Αγαθάγγελο Σίσκο, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Παρισίων Πάολο Οντορίκο και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο, έγινε πραγματικότητα.

Ευχαριστώ από καρδιάς την Μητρόπολη Καστοριάς, την Αντιπεριφέρεια, τους Δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Προφήτη Ηλία, το αρχοντικό Ωρολογόπουλου και τη Διοίκηση των αστικών λεωφορείων για την βοήθεια τους.

Εύχομαι σε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες, που κατάγονται από διάφορες χώρες του κόσμου, καλή διαμονή στην πόλη μας και καλές εργασίες στα μαθήματα τους.

Ελπίζω πως θα γίνουν πρεσβευτές της Βυζαντινής Καστοριάς της ιστορίας και του πολιτισμού της.”

Ρεπορτάζ της Ελένης Ψωμαδάσκη από το δελτό ειδήσεων του ΔΙΚΤΥΟ:

 

 

Back to top button