Καστοριά

Μεγάλη κινητικότητα για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εν όψη της αυριανής συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν – Όλες οι εξελίξεις (φωτογραφίες)

Το θέμα των δύο στρατιωτικών θα θέσει ο Αλ. Τσίπρας στο ΝΑΤΟ και στον Ερντογάν

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται παρανόμως στις φυλακές Αδριανούπολης, θα θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ώστε να βρεθεί λύση για την άμεση απελευθέρωση τους, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στη διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, καθώς -όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος- το ζήτημα είναι ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν έχει οριστεί για αύριο, Πέμπτη, στις 14.30 ώρα Βελγίου, στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Από το Λονδίνο, όπου συμμετείχε για πρώτη φορά στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μαζί του θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και το αυριανό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 12 Ιουλίου

08:45 -Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας.

10:30 -Σύνοδος για το Αφγανιστάν

14:30 –Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Π. Καμμένος: Η Τουρκία έχει πιεστεί πολύ στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Η Τουρκία έχει πιεστεί διεθνώς πολύ στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, διότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για “παραλογισμό”, είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, μεταφέροντας και το κλίμα που εισέπραξε στις διμερείς επαφές που είχε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Σε ότι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή δεν θα εφαρμοστεί ποτέ κι αυτό διότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν θα περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, ούτε από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.

“Μπορεί να μαζεύουν προσκλήσεις και να φωτογραφίζονται, αλλά στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μπουν όσο χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία”, τόνισε ο κ. Καμμένος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ο κ. Καμμένος απάντησε ως εξής: “Οσο δεν έρχεται το Σκοπιανό στη Βουλή, μην περιμένετε εκλογές, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”.

Σε ερώτηση για την επίθεση της Ν.Δ. εναντίον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Εθνικής Αμυνας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, ο κ. Καμμένος σχολίασε: “Να στείλουν τη Ντόρα να κάνει μνημόσυνο στον Χότζα…”

Το θέμα των δύο στρατιωτικών έθεσε ο Αλ. Τσίπρας στην Α. Μέρκελ, ενόψει της συνάντησης της με Ερντογάν

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται παρανόμως στην Αδριανούπολη, έθεσε στην Άγγελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της συνάντησης που θα έχει η καγκελάριος της Γερμανίας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συνομίλησαν λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στη συζήτηση ήταν παρών και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος ενημέρωσε την κ. Μέρκελ αναλυτικά για την υπόθεση με τους δύο στρατιωτικούς.

Εξάλλου, τις επόμενες ώρες, ο κ. Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονιστούν ενόψει της αυριανής διμερούς συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, στις 14.30 ώρα Βελγίου.

Ο κ. Τσίπρας είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον να ενημερωθεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε, επίσης, με την πρωθυπουργό της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ.

Δ. Παπαδημούλης: Πρωτοβουλίες για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με θέμα την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Ταγιάνι, σε εφαρμογή του ομόφωνου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να αναλάβει πρόσθετες πρωτοβουλίες για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Μετά τη συνάντηση, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε : «Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντησή μου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, για το ύψιστο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ζήτησα από τον Πρόεδρο Ταγιάνι, σε εφαρμογή του ομόφωνου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να αναλάβει πρόσθετες πρωτοβουλίες για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Του πρότεινα να επικοινωνήσει άμεσα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ζητώντας του να αναλάβει μεσολαβητικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε τα δύο παιδιά μας να γυρίσουν το συντομότερο στην πατρίδα, το στράτευμα και τις οικογένειές τους. Του ζήτησα να επικοινωνήσει άμεσα, προσωπικά ο ίδιος με τις τουρκικές αρχές και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο Ερντογάν, ζητώντας η Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις, τους κανόνες καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο, και να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

Εντείνουμε την διεθνή κινητοποίηση, με σοβαρότητα, με εθνική συνεννόηση. Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρις ότου τα δύο παιδιά μας να γυρίσουν στην πατρίδα».

Κριτική από το το Κίνημα Αλλαγής στην κυβέρνηση και τη ΝΔ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Την κυβέρνηση και τη ΝΔ επικρίνει έντονα το Κίνημα Αλλαγής για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, καταλογίζοντάς τους ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το θέμα και όχι να υπάρξει συνεννόηση και κοινή θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

«Εδώ και 130 ημέρες οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν φυλακισμένοι χωρίς κατηγορίες, χωρίς προσδιορισμό δίκης. Και ενώ το θέμα αυτό απαιτεί συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, λεπτούς χειρισμούς και αποφασιστικότητα, κυβέρνηση και ΝΔ ανταλλάσσουν πυρά προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν το θέμα» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Αλλαγής.

«Όχι παιχνίδια με τα εθνικά θέματα. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με “κοκορομαχίες” για εσωτερική κατανάλωση» καταλήγει.

ΑΠΕ

 

 

 

 

Back to top button