Ελλάδα

Έρχονται αυστηρά πρόστιμα για τους οδηγούς ταξί

Αυστηρές κυρώσεις για τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί προβλέπει υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 300 ευρώ και φθάνουν έως και τα 4.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και η αφαίρεση άδειας ανάλογα με την σοβαρότητα της παράβασης.

Οι οδηγοί θα πληρώνουν πρόστιμο έως και 300 αν καπνίζουνε μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ σε περίπτωση απρεπούς συμπεριφοράς ή εξύβρισης πελάτη θα αφαιρείται για έξι μήνες η άδεια ταξί. Σε περίπτωση που οδηγός πιαστεί να οδηγεί μεθυσμένος παραπάνω από μια φορές τότε θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο έως και 4.000 ευρώ.

Ειδικότερα, βάσει της υπουργικής απόφασης οι παραβάσεις κατηγοριοποιούνται σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται παραβάσεις όπως η επιλογή πελατών, η άρνηση μίσθωσης, το κάπνισμα, το μη κατέβασμα της πινακίδας «ελεύθερο», η μη χρήση του ταξίμετρου, το άνοιγμα παραθύρων χωρίς τη συγκατάθεση επιβάτη, η έλλειψη καθαριότητας του οχήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ποινές περιλαμβάνουν επίπληξη και διοικητικά πρόστιμα από 50 έως 300 ευρώ.

Στην δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται παραβάσεις όπως η μη σωστή λειτουργία του ταξίμετρου, η άρνηση μεταφοράς μικρών ζώων συντροφιάς και η κακή κατάσταση του αυτοκινήτου. Οι οδηγοί θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα που θα ξεκινούν από τα 301 ευρώ και θα φθάνουν τα 600 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπή προβλέπεται και η αφαίρεση άδειες για έξι μήνες.

Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται παραβάσεις όπως η απρεπής, άσεμνη, ανάρμοστη, προκλητική ή απειλητική με οποιοδήποτε τρόπο συμπεριφορά, όπως υβριστικές εκφράσεις και χειρονομίες προς τους επιβάτες και τους άλλους οδηγούς και η μη συμμόρφωση του οδηγού στη μεταφορά στο νοσοκομείο προσώπων, τα οποία χρειάζονται βοήθεια εφόσον αυτό ζητηθεί από τις Αρχές. Σε αυτές τις παραβάσεις η ειδική άδεια αφαιρείται για διάστημα έξι μηνών και ο παραβάτης επανεξετάζεται.

reader.gr

Back to top button